Amerikai foci: ismét a Budapest Wolves az U19-es bajnok

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.12. 16:11
Címkék
Két, az alapszakaszban veretlen csapat összecsapását hozta az U19-es amerikaifutball-bajnokság idei döntője. A Budapest Wolves ugyan magasan kiemelkedik nemcsak felnőtt-, hanem utánpótlásszinten is a hazai mezőnyből, a Miskolc Steelers derekasan helytállt, és megnehezítette a Farkasok dolgát. A vége azonban így is 18–12 lett a fővárosiaknak, akik 2008 óta immáron nyolcadik alkalommal diadalmaskodtak a juniorok közt.

Leiner Soma - utanpotlassport.hu A zord időjárási körülmények sem gátolták az U19-es amerikaifutball-bajnokság fináléjának megrendezését, amelyben két hibátlan csapat, a Budapest Wolves és a Miskolc Steelers nézett szembe egymással. A helyszín az Angyalföldi Sportközpont – rutinosabbaknak Láng-pálya – volt, a műfüves játéktér melletti kis lelátó pedig csordultig megtelt szülőkkel, illetve a sportág egyre gyarapodó hazai nézőközönségével.Leiner Soma - utanpotlassport.hu A zord időjárási körülmények sem gátolták az U19-es amerikaifutball-bajnokság fináléjának megrendezését, amelyben két hibátlan csapat, a Budapest Wolves és a Miskolc Steelers nézett szembe egymással. A helyszín az Angyalföldi Sportközpont – rutinosabbaknak Láng-pálya – volt, a műfüves játéktér melletti kis lelátó pedig csordultig megtelt szülőkkel, illetve a sportág egyre gyarapodó hazai nézőközönségével.

Bajnokcsapat - immár nyolcadszor Fotó: wolves.hu
Bajnokcsapat - immár nyolcadszor Fotó: wolves.hu

Bajnokcsapat - immár nyolcadszor  •  Fotó: wolves.hu

Az acélcsapat rendkívül bizonytalanul kezdte a találkozót, Jónás Máté irányító kezéből kicsúszott a vizes labda, a Wolves pedig lecsapott a lehetőségre. A hazaiak rendkívül jó mezőnypozícióból vezethettek támadást, Gasparik Gergely pedig remekül találta meg Varga Mátét az endzone-ban, máris vezettek a Farkasok (6–0). Igaz, az extrapont-kísérlet nem a kapufák közt, hanem vélhetően a pálya mögött húzódó patakban landolt.

A Steelers másodszorra már sokkal jobb, illetve hosszabb támadást vezetett, és közel járt az egyenlítéshez. AWolves-defense azonban ezúttal is remekelt, Dancs Tamás csapata saját célterületén belül védekezte le az utolsó kísérletet, így meghiúsult a miskolci pontszerzés. Ismét jöhettek előre a Farkasok, Benke Ábel remek futásai után a levegőben lógott az újabb touchdown. Jött is a kiváló passz Gaspariktól, az elkapó ezúttal Róna Iván volt (12–0), már az első negyedben komoly előnyre tett szert a hazai együttes.

A térfélcserét követően zárkózott a Steelers, mind védekezésben, mind támadásban jobb teljesítményt nyújtottak a miskolciak. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen az irányító Jónás Máté maga szerezte meg a vendégek első touchdownját (12–6). Gyorsan reagált azonban a Wolves, az egész meccsen kiváló teljesítményt nyújtó Benke Ábel futásainak köszönhetően ismét nőtt a különbség (18–6).

A siker kovácsai, az U19-es csapat edzőgárdája Fotó: wolves.hu
A siker kovácsai, az U19-es csapat edzőgárdája Fotó: wolves.hu

A siker kovácsai, az U19-es csapat edzőgárdája  •  Fotó: wolves.hu

Érdekes első félidő volt, a csapatok a futójátékra helyezték a hangsúlyt, a látvány helyett érthető módon az eredményesség volt a középpontban. Hazai oldalon Benke Ábel jeleskedett, míg a vendégektől Jónás Máté sebessége okozott problémákat az ellenfélnek.

A nagyszünetet követően a védelmek kerültek főszerepbe, a harmadik negyedben egyik csapat sem tudott pontot szerezni. Az utolsó játékrész azonban tartogatott még izgalmakat, hiszen Baranyai Péter ismét hat pontra csökkentette a különbséget (18–12). A Wolves azonban taktikusan bánt az órával, és nem adott esélyt a végjátékban a vendégeknek. A vége 18–12 lett, a Farkasok nyolcadik bajnoki címüket szerezték a juniorok közt.

A mérkőzést követően Gasparik Gergely, a győztes csapat irányítója nyilatkozott honlapunknak:

„Sajnos több pontot is hagytunk a pályán a sikertelen drive-ok miatt, ebből kifolyólag vált igazán szorossá a küzdelem. A szezon legnehezebb meccsét vártuk, mivel a döntőben bármi megtörténhet, ezt talán meg is kaptuk.Alapvetően jellemző a több futás ránk, de most inkább csak a védelem felállása miatt választottuk sokszor ezt a játékot. Az esős idő nem is, inkább a hideg volt az, ami hatással volt a mérkőzésre. Mivel végzős voltam az utánpótlásban, jövő tavasszal a felnőttek közt folytathatom, de először az egyetemi vizsgáimra szeretnék koncentrálni.”

Nem túlzás kijelenteni, hogy az amerikaifutball népszerűsége rohamosan nő Magyarországon: egyre több fiatal választja a tojáslabdát a gömbölyű helyett, a bajnokságok színvonala pedig évről évre nő. Ugyan a szombati finálé rávilágított arra, hogy minden téren van még hova fejlődni, de az is bizonyos, hogy jó úton jár a sportág.

További korosztályos hírek AMERIKAIFUTBALLBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik