Krecsik Adrienn – utanpotlassport.huAz alpesi síben jeleskedő Nagy Bence egyike azoknak, akik lehetséges indulói a pjongcsangi téli olimpiai játékoknak. A 19 esztendős fiú nagy álma válna valóra, ha a szakvezetés neki szavazna bizalmat. Annál is inkább, mert ha eljutna, még nagyobb erőt és motivációt adna neki a későbbiekre, s a következő olimpiára már sokkal több tapasztalattal mehetne. Ráadásul még sosem járt Ázsiában.

Nagy Bencére az idén érettségi is vár

Nagy Bencére az idén érettségi is vár

Jelen pillanatban három fiú verseng azért, hogy indulhasson Pjongcsangban. Egyelőre egyikük indulása biztos. Stark Márton szövetségi kapitánynak Kékesi Márton (22), Samsal Dalibor (32) és Bence közül kell választania. Utóbbi azt a célt tűzte ki, hogy a következő viadalokon még egy kvótát szerez az országnak, növelve általa a saját indulási esélyeit.

„Kvalifikáció szempontjából jól állok, mert megvan mind az öt számban az A szintű kvalifikációm, ahogyan Kékesi Marcinak is, csak Dalibornak nincs, viszont ő szlalomban kimagaslik közülünk. Ezzel együtt mindannyian készülünk. A legfiatalabb én vagyok, ha úgy vesszük, nekem van a legtöbb időm a későbbiekben is elnyerni a szereplés jogát, de ettől függetlenül szeretnék eljutni Dél-Koreába, s az a célom, hogy akár mindkettőjüket magam mögé utasítsam. Ha egyedül, akkor egyedül, ha másodmagammal, akkor másodmagammal, csak ott legyek!” – fejtette ki a Rozmaring SE versenyzője.

Hogy bizonyítson, már tavaly elkezdte gyűjteni a szükséges FIS-pontokat, nem is akárhogyan: a decemberi törökországi túrája során megnyerte élete első nemzetközi FIS-versenyét, méghozzá a felnőttek között óriás-műlesiklásban, míg szlalomban kétszer állhatott a dobogó legalsó fokára. Első, felnőttek között aratott győzelmét nagyra értékeli, hisz rajta kívül kevés magyar versenyzőnek sikerült hasonló bravúr. Ám a dolognak az a pikantériája, hogy a világranglista-helyezésén ezzel nem tudott jelentősen javítani, ugyanakkor az előző napokban nyújtott teljesítménye szlalomban – amikor kétszer harmadik, egyszer pedig negyedik lett – már jócskán előbbre lendíti a rangsorban.

„Emlékezetes verseny marad, az biztos, már csak azért is, mert két éve az akkori harmadik helyemmel az első nemzetközi dobogós helyezésemet is itt szereztem!” – jegyezte meg a törökországi viadalról Bence. Az óriás-műlesiklásban az első futamban csak hatodik lett. A második rajtjára úgy állt be, hogy tudta, ha mindent egy lapra tesz fel, akár győzhet is. Szoros is lett a végeredmény, mindössze négy századdal előzte meg a második helyezettet, meglepetést okozva ezzel a versenyzőknek, edzőknek, közönségnek.

„Az első futam pályája egyenes tűzésű volt. A technikailag valamelyest gyengébb versenyzőknek is könnyebb volt elöl végezni. Ezen kívül a hó is elég puha volt, de én inkább a kemény, jegesebb havat preferálom. A második futamra kanyargósabb, technikás pályát tűztek, amelyen kiéleződtek a technikai különbségek a versenyzők között – ez már jobban feküdt nekem. Ennek is köszönhető a siker” – idézi fel a versenyt.

A történethez tartozik, hogy másnap is rendeztek óriás-műlesiklást, akkor azonban Bence kiesett: „Az alpesi síben gyakori, hogy valaki nem ér célba, ugyanis mindenki arra törekszik, hogy a leggyorsabb nyomvonalon, a kapufélfákat érintve haladjon, és ez szlalomban gyakran odáig vezet, hogy láb közé veszik a kapufélfát, és azzal vége!... A pálya közepén jártam, amikor nagyon rosszak voltak a látási viszonyok, a pálya pedig már nem a legjobb, hiszen fordított sorrendben indultunk, vagyis én az utolsók között voltam. A vége azt lett, hogy jobb kanyar közben az egyik hupli kidobott, a lécem pedig lecsatolt.” Ennek ellenére abszolút nincs benne hiányérzet, a győzelme és a szlalomban gyűjtött értékes FIS-pontjai, melyek többet nyomnak a latban az olimpiai kvalifikációhoz, mindenért kárpótolják.

Januárban tovább szeretné gyarapítani pontjait és sikereit. A hónap közepén olimpiai kvalifikációs viadalon és magyar rendezésű FIS-versenyen is indul, amelyek meghatározóak az olimpiai szereplést illetően. A kvalifikáció január 21-én zárul.

Egyéb korosztályos hírek SÍSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport