Úszás, felnőtt Eb: az utánpótlás-kapitány elégedett a fiatalokkal

A koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokság utolsó napján a 18 esztendős Németh Nándor 8. lett a 100 méteres gyorsúszás döntőjében. Nem sikerült az idején javítania, ám így is mindenki elégedett a teljesítményével. A 14 éves Nagy Réka a 400 méteres gyorsúszásban nem jutott ugyan fináléba, de egyéni csúcsot úszott. Gyurinovics Fanni (16) ötödik számában állt rajtkockára az 50 méteres gyorsúszás előfutamában, de sem a továbbjutás, sem az egyéni rekord megdöntése nem sikerült. Petrov Iván utánpótlás-kapitány szerint a fiatalok teljesítménye maximálisan megfelelt.

Kézi: fölényesen lett első az ORV-n a leány-serdülőválogatott

Három győzelemmel, tornagyőztesként zárta a leány kézilabdázók serdülőválogatottja a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyét. A magyar csapatot egyetlen rivális sem tudta megközelíteni, valamennyi mérkőzését több mint tíz góllal nyerte meg.

Vívás: a 14 éves Szemes Gergő kettesével veszi a lépcsőfokokat

Szemes Gergő, az FTC tizennégy éves vívója december 9-én – nem kis meglepetést keltve – megnyerte a tőrözők junior egyéni bajnokságát. A legújabb hírünk szerint most meg a kadét Magyar-kupában lett első. Ki ez a legény, aki kettesével veszi a lépcsőket, felfelé haladtában?

Vívás: hozzák az érmeket Európából az ifjú párbajtőrözők

Ismét sikeres nemzetközi szereplésen vannak túl a juniorkorú párbajtőrözők: a férfiak görögországi viadalán Nagy Dávid ezüstérmet szerzett, míg a nők spanyolországi versenyén Nagy Kinga a harmadik helyen zárt. Ezzel párhuzamosan itthon zajlott a junior-férfikardozók országos bajnoksága, amelyen dupla BVSC-siker született.

Jégkorong: négy szapporói hős a Vasas-utánpótlásért

Szapporó, 2008. A magyar jégkorong-válogatott korábban elképzelhetetlennek hitt sikert ért el, feljutott a világbajnoki A csoportba. A földkerekség tizenhat legjobbja közé. Az akkori főszereplők közül – a hazai sportéletben alighanem egyedülálló módon – négyen is egy klubban dolgoznak, méghozzá utánpótlásedzőként. Szuper Levente, Ladányi Balázs, Horváth András és Peterdi Imre nap mint nap a káposztásmegyeri Jégpalotában adja át a tudását a Vasas fiataljainak.

Jégkorong, U20-as vb: kiesett a magyar csapat az I/A divízióból

A zárófordulóban is vereséget szenvedett a magyar válogatott a Franciaországban zajló divízió I/A csoportos világbajnokságon. Jarmo Tolvanen csapata az osztrákoktól kapott ki 5–2-re, így hatodikként, nyeretlenül esett ki a világ tizenhat legjobb csapata közül.

Úszás, felnőtt Eb: ifjúsági korú magyarok rekordjai

Az úszók koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságán további meglepetésekkel szolgálnak a fiatalok. Németh Nándor új egyéni és korosztályos csúcsot ért el a 100 méteres gyorsúszásban, és visszalépésnek köszönhetően elindulhatott a délutáni középdöntőben. Az Egri Úszó Klub 18 éves versenyzője kihasználta a lehetőséget, tovább javított a délelőtti rekordján, s most már saját jogon, a 6. legjobb idővel a vasárnapi döntőbe úszott. További új egyéni és korosztályos csúcsok az ifjúsági korú versenyzőktől.

Vitorlázás, ifjúsági vb: tapasztalatszerzésre nagyon hasznos volt

Kínában befejeződött a vitorlázók U19-es világbajnoksága. A magyar versenyzők közül a 29-es hajóosztályban induló Kocsis Bálint, Pavlik András teljesítette a minimális célt a 24. helyezésével. A szörfösök RS:X kategóriájában induló Geiger Richárdnak ugyanez a 24. helyezés már inkább csalódás volt, mint ahogy a Laser Radiálban versenyző Veisse Zoltánnak is a 42. A csapatvezető, Goszleth Marcell szerint mind a versenyzők, mind az edzők rendkívül hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.

Kézi: három NB I-es gárdát gyűrt le a héten a női juniorválogatott

Háromból három élvonalbeli ellenfelét győzte le felkészülési mérkőzésen a női junior kézilabda-válogatott a héten. Hajdu János együttese a Kecskemét, az MTK Budapest és az Alba Fehérvár csapatát is elintézte Balatonbogláron, a fiatalok teljesítményével a szakvezető is elégedett volt.

Karate: máris sikeres a KSI SE legfiatalabb műhelye

A KSI a legnagyobb múltú sportszervezetek egyikeként számos sportágban évtizedes hagyományokra tekinthet vissza. Nem úgy a karatéban, hiszen az egyesület a szakosztályt csupán néhány hónapja működteti, miután szövetségre lépett az Arashi Karate SC-vel. Utóbbi hozta a szakértelmet, előbbi pedig a sikerekhez elengedhetetlen hátteret. És ahogy az ilyenkor lenni szokott, az eredmények sem várattak sokáig magukra.

Úszás: Gyurinovics Fanni újabb, ezúttal felnőtt váltósikere

A női 4x50 méteres gyorsváltó tagjaként a 16 esztendős Gyurinovics Fanni volt az első fiatal, aki döntős részvételt harcolt ki a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon. A szerencsének köszönhetően végül a 18 esztendős Lakatos Dávid is elindulhatott az 1500 méteres gyorsúszás legjobbjai között. Utóbbi ugyan nem tudott ismét egyéni csúcsot úszni, és a nyolcadik helyen ért célba, ám Gyurinovics Fanni szenzációs 25.03-at úszott a váltó második tagjaként. S ezzel ő lett az egyetlen magyar úszó aki az idei valamennyi világversenyen döntős váltó tagja lehetett.

Családban marad: a kosaras klasszis, Mészáros Zalán és a lánya, Szonja

Családban marad című rovatunkban hétről hétre olyan szülő-gyerek párosokat mutatunk be, amelyeknek a tagjait a családi kapcsolaton kívül az is összeköti, hogy mindketten sportolók, nem is akármilyenek. Egyelőre persze az apukák-anyukák a híresebbek, de ki tudja, mit hoz a jövő... A kiválasztott kettősöket arra kérjük, hogy ezúttal ne magukról, hanem egymásról beszéljenek. E heti főszereplőnk a 110-szeres válogatott, nyolcszoros bajnok és ötszörös Magyar Kupa-győztes, 2005-ben „Az év játékosa” címet elnyert kosárlabdázó, Mészáros Zalán és a Vasas Kosárlabda Akadémiában fejlődő, 16 éves lánya, Mészáros Szonja.

Jégkorong, U20-as vb: az osztrákok ellen dőlhet el a bennmaradás

Másfél harmadon keresztül tartotta a lépést az U20-as válogatott a németekkel a Franciaországban zajló divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon. Az esélyesebb rivális végül magabiztosan, 7–2-re győzött, így a magyar csapatnak szombaton 16 órától Ausztria fiataljai ellen kell kivívnia a bennmaradást.

Labdarúgás: 2017 az angol utánpótlás esztendeje volt

Négy korosztályban rendeztek kontinens- és világbajnokságot a labdarúgó-utánpótlás idei évében. Meglepetésekből nem volt hiány, hiszen korábban háttérbe szorult, vagy frissen fejlődésnek indult válogatottak is remekeltek. Az elmúlt időszakban gyengélkedő angolok fantasztikus teljesítménye is meglepetésnek számít, a háromoroszlánosok két világbajnoki, illetve egy Európa-bajnoki címmel gazdagodtak 2017-ben.

Asztalitenisz: jó passzban a 13 éves Tölgyes Dorottya

Még csak 13 éves volt júliusban Tölgyes Dorottya, a Nyírbátori ASE asztaliteniszezője, amikor részt vehetett a portugáliai Guimaraesben rendezett ifjúsági és serdülő Európa-bajnokságon, ráadásul az idősebbek, az U18-asok mezőnyében. De nemcsak emiatt marad emlékezetes az éve, hanem azért is, mert a legsikeresebb újonckorú játékosként a felsőbb korosztályokban is begyűjtött jó néhány skalpot. Az álma – mint minden ambiciózus sportolónak –, hogy egyszer olimpián, vb-n meg Eb-n szerepelhessen. És ezért meg is tesz mindent.

Műugrás: nincs szakember, az idén nem lesz korosztályos és felnőtt ob sem

Veisz Ábel, Veres Kamilla, Abay Dániel, Hais Dorottya. Négyen azok közül, akik a műugrók tavalyi korosztályos országos bajnokságán aranyérmet vehettek át. Az idén sem ők, sem társaik nem állhatnak fel a dobogóra, mert – noha az előzetes versenynaptárban december 16-17-i dátummal szerepelt – elmarad a sportág legjelentősebb hazai eseménye. Természetesen szerettük volna megtudni a „sporttörténeti” annullálás okait – szerény sikerrel jártunk.

Úszás: négy korosztályos csúcsot értek el fiataljaink a felnőtt Eb-n

Hét fiatal hét számban állt rajthoz az úszók koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságának második napján. S bár döntős helyezést továbbra sem sikerült elérniük, amit nem is vártunk, öt egyéni csúcsot úsztak, amelyikből négy egyben korosztályos rekord is. Ennek ellenére Petrov Iván utánpótlás-kapitány szerint a fiatalokkal szemben nem szabad túl nagy igényeket támasztani, az is óriási dolog, hogy Koppenhágában lehetnek.

Kézilabda: a váci Lakatos Rita juniorként is remekel a felnőttbajnokságban

Nagy átalakuláson megy keresztül a vb-nyolcaddöntőben éppen a napokban elbukó női kézilabda-válogatott. A feltörekvő tehetségek még csak bontogatják a szárnyaikat, de akad közöttük valaki, aki már szinte kész játékos, noha még csak 19 éves. Lakatos Rita, a Vác élvonalbeli felnőttcsapatának irányítója átlagban négy gólt lő meccsenként, és nem kis szerepe van abban, hogy együttese az előkelő negyedik helyen áll a bajnokságban.

Kosár: a 19 éves Durázi Krisztofer már jövőre célba veszi a felnőttválogatottat

A szombathelyi Falco kosárlabdacsapatának mindössze 19 éves bedobója lett a legutóbbi Európa–kupa-forduló legértékesebb játékosa. Durázi Krisztofer azt mondja, egyáltalán nem számított a különleges címre, a legfőbb célja pedig az, hogy – akár már jövőre – felhúzhassa a címeres mezt a felnőttválogatottban.

Vívás: remekelnek a tőrszakos Törekvés fiataljai

Szinte mindent vittek a tőrözők felnőtt országos bajnokságán a Törekvés SE fiataljai: Dósa Dániel (21) és a még juniorkorú Pásztor Flóra (19) egyéniben győzött, míg a szintén korosztályos versenyzőket felvonultató női csapat aranyat, a férfi pedig bronzérmet szerzett. A szakosztály emblematikus edzője, Beliczay Sándor szerint hosszú út vezetett a felnőttbajnoki címekig.

Jégkorong, U20-as vb: és megint vereség a hajrában

Ismét a hajrában szenvedett vereséget az U20-as válogatott a franciaországi U20-as divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon. A kazahok ellen az utolsó harmadban kétgólos hátrányt dolgozott le, végül 5–3-ra mégis a rivális győzött.

Úszó Eb: minden, ami az ifjúsági szereplőinkről elmondható

Koppenhágában öt fiatal mutatkozott be az úszók felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságának első napján. Egyikük sem úszott egyéni csúcsot, így nem is tudtak beleszólni a „nagyok” versengésébe, és nem jutottak döntőbe, és azt nem is várta tőlük a szakma.

Vízilabda: a KSI gyermekcsapata még pontot sem vesztett

A KSI SE a legelhivatottabb utánpótlás-nevelő egyesületeink egyike. Hivatásánál fogva a fiatalok képzésére fekteti a hangsúlyt, nem feltétlenül az eredményeket, hanem a tizenévesek fejlődését tekinti éljának. A fővárosiak zászlóshajóinak sorában – hagyományosan – a fiúvízilabdázókat is megtaláljuk. S hogy ez mennyire igaz, arra éppen a korosztályos bajnokságok őszi szezonjában történtek szolgálnak bizonyságul.

Műkorcsolya: a celjei siker után joggal bizakodik Borovoj Szása

Felnőtt és junior országos bajnoki címvédőként mi más is lehetne a 18 esztendős műkorcsolyázó, Borovoj Alexander célja, mint megvédeni mindkét első helyét, és persze újra eljutni a felnőttek Európa-bajnokságára. A Mol Új Európa Alapítvány által támogatott sportoló keményen készült az új szezonra, és az erőfeszítéseit már nemzetközi versenyen elért első hely is koronázta.

Öttusa: Michelle és Barnabás az utánpótlás idei legje

A szövetség Gulyás Michelle-t és Burcsik Barnabást választotta az év utánpótláskorú öttusázójának. A lányok mezőnyében nyertes KSI-s versenyző karrierje eddigi legjobb szezonját zárta, s bár tavaly is ő nyerte a címet, mégis meghatódott az elismerés hírétől. Az UTE öttusázója számára viszont nehezen indult az év, a végére lendült bele igazán.

Floorball: az U19-es vb-re készülő leányválogatott erőfeszítései

Az U19-es leány floorball-válogatott játékosai gőzerővel készülnek a májusi világbajnokságra. Legutóbb a szlovák válogatottal mérték össze tudásukat barátságos találkozón, s ha már Pozsonyban jártak, ellátogattak a női vb éppen zajló mérkőzéseire. Varsányi Zsuzsanna szövetségi kapitány szerint rengeteget profitáltak a kirándulásból, csakúgy, mint a fiú U17-es csapatbajnoki fordulókból, hiszen ott már győzelmet is szereztek.

Úszás: a rövid pályás Eb hét magyar fiatalja

Hét ifjúsági korú úszó kapott helyet a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon induló magyar válogatottban. A honlapunknak nyilatkozó edzők szerint most csupán a tapasztalatszerzés a cél, nem kívánnak fiatal versenyzőik vállára terheket rakni. A mezőny legfiatalabbja a BVSC-Zugló 14 éves úszója, Nagy Réka remekül érzi magát Koppenhágában, kifejezetten örül, hogy vaskos célkitűzések nélkül adhatja tudása legjavát.

Kézi: Gyurka János szövetségi edző az ifjúságiak ORV-sikeréről

Tornagyőzelemmel debütált az új szövetségi edzővel, Gyurka Jánossal a fiú ifjúsági válogatott a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyén. A szakvezető szerint a viadal elején túlságosan is megilletődötten játszott a csapata, az utolsó mérkőzésen mutatott produkcióval ugyanakkor már elégedett volt.

Jégkorong, U20-as vb: két vereség után, a kazah meccs előtt

A házigazdák elleni hétfő esti drámai vereség után kedden szabadnapos az U20-as válogatott a franciaországi divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon. Az együttes másodedzője, Kiss Dávid bízik benne, hogy az eddigi jó játékból erőt tudnak meríteni a folytatásra.

Úszás: a 20 éves Rasovszky Kristóf a nyílt vízen folytatja

Közel nyolcszáz úszó vesz részt szerdától a VII. Scitec Győr Open nemzetközi cikluszáró versenyen. A viadal egybeesik a koppenhágai felnőtt rövid pályás Európa-bajnoksággal, ennek ellenére komoly mezőny várható, főleg a fiatalokból. Az indulók között lesz a 20 éves Rasovszky Kristóf is, aki véglegesen a nyílt vízi úszás mellett tette le a voksát, s honlapunknak elmondta milyen nehézségekkel járt idén az átállás a felnőtt mezőnybe.

Családban marad: a pólós Gerendásék, azaz György és a lánya, Matilda

Családban marad című rovatunkban hétről hétre olyan szülő-gyerek párosokat mutatunk be, amelyeknek tagjait a családi kapcsolaton kívül az is összeköti, hogy mindketten sportolók, nem is akármilyenek. Egyelőre persze az apukák-anyukák a híresebbek, de ki tudja, mit hoz a jövő... A kiválasztott kettősöket arra kérjük, hogy ezúttal ne magukról, hanem egymásról beszéljenek. E heti főszereplőnk a korábbi 230-szoros szoros válogatott, 1976-ban olimpiai bajnok vízilabdázó, a jelenleg az FTC szakmai igazgatójaként dolgozó kiváló edző, Gerendás György és a zöld-fehérek OB I-es pólócsapatát erősítő 20 éves lánya, Matilda.

Birkózás: az FTC a diák-, az ESMTK a serdülő-csb győztese

A diák korosztályban az FTC, a serdülőben pedig az ESMTK nyerte az Egerben megrendezett szabadfogású csapatbajnokságot. A pesterzsébetiek (fiú)együttesét erősítette Matyi Vivien is, akinek a nevéhez ritka jubileum is fűződik az egyesületben.

Asztalitenisz, serdülő Top 24: Dari Helga és Hőgye Dániel a győztes

Tatán rendezték meg a serdülő asztaliteniszezők Top 24-bajnokságát. A fiúk mezőnyében kisebb meglepetésre a pécsi Hőgye Dániel győzött, míg a lányok között a papírformának megfelelően Dari Helga végzett az élen.

Jégkorong, U20-as vb: vereség a házigazdától, hosszabbításban

Drámai végjátékban, a hosszabbításban kapott góllal 4–3-ra kapott ki a házigazdától második meccsén az U20-as jégkorong-válogatott a franciaországi divízió I/A csoportos világbajnokságon. A játék a vereség ellenére biztató volt, a csapat négy perccel a mérkőzés vége előtt még győzelemre állt...

Labdarúgó NB I: szakadékba zuhant a fiatalszabály

Az elmúlt hetek pocsék adatait követően tovább esett a fiataloknak szánt játékidő a labdarúgó NB I-ben, eljutott a legaljára. A 19. fordulóban öt csapatban mindössze nyolc játékos kapott esélyt a bizonyításra. Az általuk összehozott 455 játékperc a szezon legalacsonyabb mutatója. Az őszi idény zárásaként figyelmeztető negatív csúcsot regisztrálhattunk.

Vitorlázás és szörf: megkezdődött az ifjúsági vb Kínában

A Kínában zajló ifjúsági vitorlás-világbajnokságon a 29-es hajóosztályban a 15. helyen álló Kocsis Bálint, Pavlik András páros kezdett a legjobban a magyarok közül. A korosztályos Európa-bajnok szörfös Geiger Richárd apró sebesülés miatt a vártnál rosszabbul rajtolt, és a 22. helyen fejezte be az első napi küzdelmeket. A Laser Radial kategóriában induló Veisse Zoltán a 41. helyről várja a folytatást.

Kézi: az ifjúsági fiúválogatott nyerte a lengyelországi ORV-t

Két győzelemmel, egy vereséggel és tornagyőzelemmel zárta a lengyelországi Olimpiai Reménységek Versenyét a fiú ifjúsági kézilabda-válogatott. Gyurka János csapata a házigazdák elleni, mindent eldöntő találkozón hét góllal győzött.

Vívás: tőrben a 14 éves Szemes Gergő lett a juniorbajnok

Magas színvonalon, sok indulóval rendezték meg a vívók országos juniorbajnokságát a budapesti Gerevich-sportcsarnokban. A hétvége legnagyobb meglepetését 14 éves Szemes Gergő (FTC) szolgáltatta, a fiú tőr egyéniben szerzett aranyérmével. A csapatversenyen öt különböző egyesület végzett az első helyen, ami jól jelzi a hazai utánpótlás erejét.

Vízilabda: két korosztályban őszi bajnok a KSI SE

Az utolsó előtti, téli vízilabda-forduló után mindhárom korosztályban megvan az „őszi” bajnok: az ifjúságiak között és a gyermekbajnokságban a KSI SE, a serdülők mezőnyében az UVSE telelhet az élen.

Mezei futó Eb: az U20-as ezüstérmes Tóth Lili Anna a sikeréről

A szlovákiai Somorján vasárnap megrendezett mezei futó Európa-bajnokságon az U20-as lányok között Tóth Lili Anna ezüstérmet szerzett. A Dombóvárról idén ősszel a Budapesti Honvédhoz igazolt 19 éves atléta úgy gondolja, az élet kárpótolta őt a nyári, balszerencsés eséséért. Az olaszországi korosztályos atlétikai kontinensviadal 3000 méteres akadályfutásában olyan rosszul esett, hogy nem tudta befejezni a versenyt. Most végig jól taktikázva, remek hajrával lett ezüstérmes.