Kézilabda: Farkas Ágnes szerint nem elég a piramis tetejét simogatni

„Azt gondolom, nem elég a piramis tetejét simogatni, az alapokat kell megerősíteni” − vallja a korábbi ferencvárosi és dunaújvárosi kézilabdaklasszis, Farkas Ágnes. A 206-szoros válogatott átlövő már három éve tevékenykedik a Vas megyei szövetség elnökeként, és nincs kétsége: a sportágnak idehaza az utánpótlásra kell összpontosítania, ha sikeres akar lenni.

Kajakszlalom: nocsak, magyar induló volt az ifi Eb-n!

Az egyetlen magyar versenyző, Rácz Koppány nem jutott túl a selejtezőkön a kajak-kenusok ifjúsági és U23-as szlalom Európa-bajnokságán. Az erős mezőnyben 16 éves sportoló az első futamban a 36., a már a legjobb húsz fiatal nélkül zajló másodikban pedig a 26. helyen végzett. Jövőre több edzéslehetősége lesz, így talán közelebb kerülhet a nemzetközi középmezőnyhöz a hazánkban tradíció nélküli szakágban.

Kosárlabda: íme, Réka az U16-os Eb álomötöséből!

Nagy meglepetésre bekerült a franciaországi leány U16-os kosárlabda Európa-bajnokság álomcsapatába a mindössze 14 éves Dombai Réka. A Vasas játékosa az egyéni elismerés mellett két ezüstérmet szerzett a nyáron: az említett kontinensviadalon, valamint előtte, a győri EYOF-on.

Úszás: szerdától junior-vb – meglesz-e az első magyar arany?

A hiányzó junior-világbajnoki aranyérem megszerzésének vágyával utazott el a tizennégy fős, erős magyar úszócsapat a szerdán Indianapolisban kezdődő korosztályos világbajnokságra. A vágyott elsőség begyűjtése egyáltalán nem látszik elérhetetlennek.

Kézilabda: Bohus kapitány az U17-es lányok Eb-bronzáról

Az EYOF-aranyérem megszerzése után a korosztályos Európa-bajnokságon a harmadik helyen végzett a magyar U17-es leány kézilabda-válogatott. A csapat szövetségi edzője, Bohus Bea büszke tanítványaira a kontinensviadalon elért dobogós helyért, hozzátéve, hogy fényesebb is lehetett volna az az érem.

Vízilabda, U17-es leány Eb: elsüllyesztett bolgárok

Kiütéses győzelmet aratott a magyar válogatott az Újvidéken zajló leány U17-es vízilabda Európa-bajnokságon. Faragó Tamás csapata a bolgár együttes 31-3-as legyőzésével csoportelsőként zárt, és már a csütörtöki negyeddöntőre készülhet.

Kosárlabda: mérlegen a korosztályos válogatottak

Összeállításunkban szemügyre vesszük a nagypályás korosztályos kosárlabda-válogatottak nyári szereplését, és megvonjuk az összesen nyolc világverseny mérlegét.

Vízilabda: oroszverés a leány U17-es Eb-n

Második mérkőzésén is győzött a magyar válogatott az Újvidéken zajló leány U17-es vízilabda Európa-bajnokságon. Faragó Tamás csapata az oroszok 11-10-es felülmúlásával nagy lépést tett a csoportelsőség felé.

Labdarúgás: 21 éven aluli létszámrekord az NB I-ben

A labdarúgó NB I hatodik fordulója előrelépést hozott a fiatalszabályba tartozó játékosok szerepeltetésében. Az előző heti adatokhoz képest nőttek a játékpercek annak ellenére is, hogy egy mérkőzés elmaradt. Ezúttal mind a tíz klub szerepeltetett 1997. január 1. után született labdarúgót, sőt: Szivacski Donát (Vasas) gólt szerzett a Debrecen ellen.

A hónap műhelye: az UTE kajak-kenusaié a díj

Júliusi kiemelkedő teljesítményüknek köszönhetően az UTE kajak-kenusai nyerték meg a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A közönségdíj, no meg a százezer forintos utalvány egy igazán kis, de annál eredményesebb műhelyé, a Hegyvidék SE MOM Tájfutó Szakosztályáé lett.

Sakk: Gaál Zsóka az első kiemelt az U10-es vb-n

Három magyar versenyző – Tóth Lili, Gaál Zsóka és Hegedűs Luca – részvételével rendezik meg Brazíliában az U8-as, az U10-es és az U12-es sakkvilágbajnokságot. Zsóka világranglista-vezetőként ül asztalhoz az év főversenyén, amelyen megszerezheti harmadik érmét hagyományos, egyéni világversenyen.

Kosárlabda: ezüstérmes lett Szlovéniában az U14-es leányválogatott

Az U14-es válogatott a második helyen zárta a hagyományos Slovenia Ball nemzetközi felkészülési tornát. Tursics Krisztián és Eördögh Edit együttese a fináléban a házigazdával szemben maradt alul.

Öttusa: három magyar fiatal a felnőtt-világbajnokságon

Három fiatal, az egyaránt 21 éves Zs. Tóth Anna, Simon Sarolta és Tomaschof Soma került be a felnőtt-világbajnokságra utazó magyar válogatottba. A szakvezetők szerint nagy ugrás lesz nekik ebben a nehéz mezőnyben helytállni, Kairóban a tapasztalatszerzés lehet az elsődleges céljuk.

Kézilabda: magyar bronzérem az U17-es leány Eb-n

Rendkívül sima mérkőzésen szerezte meg a harmadik helyet az ifjúsági leányválogatott a Szlovákiában zajló U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Bohus Bea csapata a bronzmeccsen tizennégy góllal verte a franciákat.

Vízilabda: álomrajt az U17-es leány Eb-n

Kiütéses győzelemmel kezdte a Szerbiában zajló U17-es vízilabda Európa-bajnokságot az ifjúsági leányválogatott. Faragó Tamás együttese első mérkőzésén a portugálokat verte 22-3-ra, hétfő este pedig az oroszok ellen meccsel a csoportelsőségért.

Kézilabda: Háfra Noémit meglepte az FTC visszahívása

Kisebb meglepetésre visszahívta a kölcsönből a Ferencváros a junior Európa-bajnokságon negyedik helyezett válogatott egyik legjobbját, Háfra Noémit. Az elmúlt idényben az MTK-ban szereplő 18 éves átlövő nagy feladatok előtt áll régi-új klubjában.

Atlétika: Pavuk Tíra megkapja a fair play-díjat

A júliusi, grossetói U20-as atlétikai Európa-bajnokság egyik legemlékezetesebb jelenete volt, amikor a 18 éves Pavuk Tíra a 3000 méteres akadályfutás döntőjében a versennyel nem törődve megállt, és igyekezett segíteni óriásit esett honfitársán, Tóth Lili Annán. A Magyar Fair Play Bizottság sem ment el szó nélkül az önzetlen cselekedet mellett, az elnök, dr. Kamuti Jenő bejelentette, hogy ünnepélyes keretek közt ismerik el a békéscsabai versenyzőt.

Vízilabda: rajt az U17-es leány Eb-n

Vasárnap kezdi meg szereplését az ifjúsági leányválogatott az újvidéki U17-es vízilabda Európa-bajnokságon. Faragó Tamás csapata első mérkőzését a portugálokkal játssza, de a csoportkör legfontosabb mérkőzése várhatóan az oroszok elleni találkozó lesz.

Kosárlabda: hetedik hely az U16-os fiú Eb-n

Az U16-os fiúválogatott a hetedik helyen végzett a Szófiában zajló B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. Váradi Attila együttese a helyosztón nagy csatában, három ponttal győzte le a cseheket.

Torna: bemutatjuk Jordanov Zoltán új női utánpótlásprogramját

A Svájcból az idén hazatért Jordanov Zoltán dolgozta ki a női tornászok utánpótlásprogramját. A hangsúly a kötelező elemek elsajátításán és az új versenyrendszer elindításán lesz. Megalkotója szerint az edzőhiányt is sürgősen orvosolni kell, amire már meg is tették az első lépéseket. A jelenlegi magyar tornászutánpótlás tehetséges gyerekekből áll, ám technikailag és módszertanilag el vannak maradva a világ élmezőnyétől.

Kézilabda: vereség az U17-es leány Eb elődöntőjében

Hatalmas csatában 26-21-re kikapott a norvégoktól az elődöntőben az ifjúsági leányválogatott a Szlovákiában zajló U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Bohus Bea csapata vasárnap a bronzmeccsen javíthat, akkor a francia−német összecsapás vesztesével találkozik.

Öttusa: Gulyás Michelle és az ifjúsági olimpiai kvóta

Az első tusától az utolsóig vezetve nyerte meg az ifjúsági olimpiai kvalifikációs viadalt Gulyás Michelle (16) Portugáliában. A KSI fiatal versenyzője változatossága miatt szereti sportágát, s két évvel ezelőtti lovasbalesete ellenére sincs benne csöppnyi félelem sem.

Kosárlabda: a hetedik hely maradt a cél az U16-os fiú Eb-n

Az U16-os fiúválogatott bár kilenc ponttal is vezetett, végül tizennégy ponttal alulmaradt az ukránokkal szemben a Szófiában zajló B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon, így a torna záró napján a hetedik helyért játszhat.

Labdarúgás: tornát nyertek a szombathelyi U19-esek

Rangos nemzetközi tornát nyert az Illés Akadémia-Haladás U19-es labdarúgócsapata. A hagyományos Trofej Turopolja elnevezésű zágrábi nemzetközi viadalon a szombathelyiek megelőzték az utánpótlás-neveléséről Európa-szerte híres Dinamo Zagreb együttesét is.

Jégkorong: Kreisz Brúnó nagy lehetősége Finnországban

A finn első osztályú KalPa együttese próbajátékra hívta a MAC 18 éves jégkorongozóját, Kreisz Brúnót, aki októberig bizonyíthatja a szakvezetőknek, hogy érdemes végleg szerződtetniük. Az utánpótlás-válogatott csatár edzőjét, Fodor Szabolcsot többek közt a fiatal játékos esélyeiről, erősségeiről is kérdeztük.

Atlétika: a gátfutó Kozák Luca harca a századmásodpercekkel

Kozák Luca (21) a londoni felnőtt-világbajnokságon a 28. helyen végzett a női 100 méteres gátfutásban, és a szakvezetés szerint kiválóan versenyzett. A debreceni atléta nem ijedt meg a zsúfolt lelátóktól, s most 13 másodperc alá akar kerülni távján. Ő lehetne Siska Xénia után a második magyar gátfutónő, akinek ez sikerül.

Kosárlabda: nem sikerült a négy közé jutás az U16-os fiú Eb-n

Az U16-os fiúválogatott nem jutott a négy közé a Szófiában zajló B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon, miután súlyos vereséget szenvedett a britektől. Váradi Attila együttese az 5-8. helyért folytathatja a küzdelmet.

Kézilabda: jöhetnek a norvégok az U17-es leány Eb-n

A szerdai, oroszok elleni 25-19-es győzelem után a csütörtöki szünnapon már a norvég válogatottra készül az ifjúsági leányválogatott a Szlovákiában zajló U17-es kézilabda Európa-bajnokságon.

Labdarúgás: Alexander-Arnold Gerrard nyomdokain

Gyönyörű szabadrúgásgóllal szerzett vezetést a liverpooli Trent Alexander-Arnold a Hoffenheim elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn. A több poszton is bevethető, tizennyolc éves futballistát Steven Gerrard is az utódjának tartja a Mersey--parton, a fiatal játékos pedig bízik abban, hogy egy napon ő viselheti a vörösök csapatkapitányi karszalagját.

Kézilabda: elődöntőben az U17-es leány Eb-n

Az oroszok 25-19-es legyőzésével négy közé jutott az ifjúsági leányválogatott a Szlovákiában zajló U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Bohus Bea csapata az elődöntőben az EYOF-on már legyőzött norvégokkal találkozik.

Sakk: érmes remény az U18-as csapat Eb-n

Három magyar együttes részvételével kezdődik meg csütörtökön Lengyelországban az U18-as sakkcsapat Európa-bajnokság. A fiúk harmadik kiemeltként vágnak neki a hétfordulós megméretésnek, és remélhetőleg versenyben is lesznek az éremért.

Úszás: Késely Ajna legkomolyabb feladata lesz a junior-vb

A korosztályos Európa-bajnokságon hat aranyérmet nyert Késely Ajna is tagja a tizenöt fős úszóválogatottnak, amely elutazott Indianapolisba, a junior-világbajnokság helyszínére. Edzőjével, Turi Györggyel az indulás előtt beszélgettünk az esélyekről.

Edzőkörkép: mit csinálnak másképp külföldön a korosztályos sportban?

Összeállításunkban négy trénert szólaltatunk meg a jelenleg is külföldön tevékenykedők közül, s arra keressük választ, az itthon megszokotthoz képest mit csinálnak másképpen odakint a korosztályos sportban, s fölvetődött-e bennük a gondolat, hogy a mind kedvezőbb hazai feltételek tudatában visszaköltöznek Magyarországra.

Kézilabda: közel az elődöntő az U17-es leány Eb-n

A németek elleni 25-25-ös döntetlennel a négy közé jutás kapujában az ifjúsági leányválogatott a Szlovákiában zajló U17-es kézilabda Európa-bajnokságon. Bohus Bea csapata szerdán az oroszok ellen biztosíthatja be elődöntős szereplését.

Kosárlabda: nyolc között a B divíziós U16-os fiú Eb-n

Az U16-os fiúválogatott nyolc közé jutott a Szófiában zajló B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon, miután utolsó csoportmérkőzésén remek hajrával legyőzte a bosnyákokat. Váradi Attila együttese csütörtökön a britekkel játszik a negyeddöntőben.

Öttusa: öröm és bánat a junior-világbajnokságon

Egy aranyat és két ezüstöt nyert a magyar öttusa-válogatott a Székesfehérváron megrendezett junior-világbajnokságon. Valamennyit csapat, illetve váltószámban, az egyéni küzdelmekben kevésbé volt sikeres öttusázóink szereplése. A végső mérleg azonban így is egyértelműen pozitív, még akkor is, ha voltak nehéz, olykor csalódott pillanatai is a vb-nek.

Vízilabda: Manhercz Krisztián a junior-világbajnokságról

A tavalyi Eb-hetedik férfi juniorválogatott a negyedik helyet szerezte meg a Belgrádban megrendezett U20-as vízilabda-világbajnokságon. A torna legjobb játékosának választott Manhercz Krisztián nem teljesen elégedett az eredménnyel, az utolsó két mérkőzés miatt bőven maradt hiányérzete.

Kézilabda: bemutatjuk az új utánpótlás-koncepciót

Az új évadban debütál a Magyar Kézilabda Szövetség új utánpótlás-nevelési koncepciója, amelynek célja, hogy az ország bármelyik műhelyében egységes legyen a fiatalok képzése. A remények szerint két-három éven belül eltűnhetnek a most még jelentős különbségek.

Öttusa: a mix váltónk ezüstérmével búcsúzott a fehérvári junior-vb

Újabb ezüstéremmel zárta a székesfehérvári junior-világbajnokságot a magyar csapat. A mix váltók versengésében egyedül az orosz kettős bizonyult jobbnak a Varga Eszter, Regős Gergely párosnál, a dobogó harmadik fokára pedig a franciák állhattak. Nagyon szoros, izgalmas küzdelmet hozott a hétfői zárónap.

Kosár, fiú U16-os Eb: válogatottunk magabiztosan győzte le a szlovákot

A szombati, csehek elleni botlást követően győzelemmel folytatta menetelését az U16-os fiúválogatott a Szófiában zajló B divíziós kosárlabda Európa-bajnokságon. Küzdelmes első negyed után, a másodikban gyakorlatilag akkora előnyt szereztek Váradi Attila játékosai, hogy szinte el is dőlt a mérkőzés sorsa.