Öttusa: újabb magyar csapatarany az ORV-ről

Az Olimpiai Reménységek Versenyén induló magyar öttusa-válogatott újabb három érmet szerzett az első napon begyűjtött kettő mellé. Az U17-es leánycsapat a dobogó legfelső fokára állhatott fel, míg az U19-es fiúk között Katona Bálint és a csapat egyaránt ezüstérmet nyert. S bár az utánpótlás szövetségi kapitány Szloboda József maradéktalanul elégedett a fiatalok szombati szereplésével, kis szerencsével fényesebbek is lehettek volna azok az érmek.

Öttusa: kettős magyar siker az U24-es Eb-n

Összesen öt érmet nyert Lengyelországban a magyar öttusa-válogatott az első ízben megrendezett U24-es Európa-bajnokságon. A zárónapon kettős sikert könyvelhetett el küldöttségünk, a mix váltóban Simon Sarolta és Horváth Norbert az első, Zs Tóth Anna és Farkas Martin pedig a második helyen végzett. A két szövetségi kapitány, Kállai Ákos és Martinek János egyaránt elégedetten értékelte versenyzői szereplését a kontinensviadalon.

Cselgáncs: érem nélkül a junior-világbajnokságon

Véget értek az egyéni küzdelmek a cselgáncsozók Zágrábban zajló junior-világbajnokságán, a magyar válogatott pedig érem nélkül zárta a verseny lényegi szakaszát. Vasárnap a vegyes csapatverseny következik.

Sportlövészet: fináléban a magyar ifjúsági csapat Eszéken

Az Európai Ifjúsági Liga döntőjében a magyar puskás válogatott megnyerte mindkét szombati mérkőzését, s ezzel csoportja első helyén végzett. A vasárnapi fináléban a svéd csapat lesz az ellenfél, Joó Éva utánpótlás-koordinátor hasonlóan jó folytatást remél tanítványaitól. A végig kiegyensúlyozottan lövő Gáspár Lalita szerint nagyon jó formában, bizakodva várják az aranymeccset.

A hónap műhelye: szegedi és győri győzelem

Kiváló szeptemberi teljesítményük elismeréseként a DÉMÁSZ Szeged VE kajak-kenusai nyerték el a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított A hónap műhelye díjat és az azzal járó félmillió forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt. A 2017 harmadik negyedévében nyújtott produkciójáért a csapatsportok képviselői között kiosztott elismerés a Győri Audi ETO KC kézilabdázóit illette meg, a közönségdíjat és a százezer forintos utalványt pedig nem először és nagy fölénnyel a KSI SE vízilabdázói nyerték.

Csapatsportok: fiatalok a felnőtt élvonalban

Összeállításunkban utánajártunk, hogy a hat legnépszerűbb csapatsportágban vajon mennyi lehetőséget kapnak az 1997. január elseje után született fiatalok az élvonalbeli bajnokságban.

Ritmikus gimnasztika: hatszáz fiatal a Viktória-kupán

Hetedik alkalommal rendezik meg a Viktória-kupa nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyt Budapesten. A torna megálmodója és főszervezője az olimpikon Fráter Viktória. Az OSC RGE elnöke arról számolt be honlapunknak, hogy az idén is rekordszámú nevezés érkezett hozzájuk, s a nyolc-kilenc éves korosztály képviselteti magát a legnagyobb létszámban.

Öttusa: ezüstérmes a férficsapat az U24-es Eb-n

Ezüstérmet nyert a magyar férficsapat az U24-es öttusa Európa-bajnokságon Lengyelországban. Az egyéni versengésben ugyan egyetlen sportolónk sem tudott a dobogóra lépni, összességében kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a társaság. Martinek János szövetségi kapitány a hosszú és fárasztó nyári versenyidőszak után kifejezetten örül az ezüstéremnek.

Öttusa: magyar csapatarany a prágai ORV-ről

Az Olimpiai Reménységek Versenyén az U17-es fiúk között Koleszár Mihály ezüstérmet szerzett, a csapat pedig aranyérmes lett, míg az U19-es lányok csapatban a negyedik helyen végeztek. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány senkitől sem várt nagy eredményeket a felkészülés ezen időszakában, ám a fiúk alaposan meglepték kiemelkedően jó teljesítményükkel. A szakember szerint nagy jövő várhat erre az együttesre.

Sportlövészet: peches rajt az ifjúsági ligadöntőben

Elveszítette első, szerbek elleni mérkőzését a magyar vegyes puskás válogatott Eszéken, az Európai Ifjúsági Liga döntőjében. Az együttes szombaton javíthat, a nyolcas döntőbe az utolsó pillanatban bekerült Ausztria, majd Horvátország ellenében. Joó Éva utánpótlás-koordinátor szerint senki sem lőtt kiemelkedő formában, amit az erős szerb csapat maradéktalanul ki is használt. Pekler Zalán szerint bele kell még lendülniük a tíz méteres szezonba, de már a soron következő, osztrákok elleni meccsre felszívják magukat.

Cselgáncs: pontszerzés nélkül a junior-világbajnokságon

A magyar cselgáncsozók helyezetlenül zárták a Zágrábban zajló junior-világbajnokság harmadik napját, de több győztes mérkőzésnek is örülhettünk. A japánok menetelése tovább tart, ismét két aranyat nyertek.

Kosárlabda: remeklő fiatalok hétközi kupamérlege

Több húsz éven aluli játékos is főszereplő volt a nemzetközi kupában szereplő magyar női kosárlabdacsapatok mérkőzésén, ráadásul győzelemhez segítették együttesüket.

Labdarúgás: mérlegen a kiemelt utánpótlás-bajnokságok

Kilenc forduló után kiegyensúlyozott képet mutatnak a kiemelt labdarúgó-bajnokságok az utánpótlásban, de az egy éve bevezetett egységes, nyolc csapatos rendszer korántsem tökéletes. A legnagyobb probléma az eredménykényszer, amely rányomja a bélyegét az U16-os, illetve az U17-es együttesek játékára, és hatással van az egyéni képességek fejlődésére.

Kézilabda: körkép az ifjúsági bajnokságról

A fiúk mezőnyében egy, a lányok között két százszázalékos együttes maradt hat forduló után az ifjúsági kézilabda-bajnokságban. A nemenként két csoportra osztott mezőnyben a Veszprémi KKFT és Pick Szeged, illetve a Győri Audi ETO valamint a Debrecen vezet.

Ökölvívás: tíz magyar a fiú ifjúsági Eb-n

A felnőtt ökölvívás közvetlen „előszobájában”, az ifjúságiak korosztályában az esztendő utolsó nagy világversenye következik a fiúknak: Európa-bajnokság szombattól Antalyában. A törökországi városban tíz magyar 17-18 esztendős bokszolónk lép a kötelek közé, s próbál meg minél eredményesebben szerepelni.

Öttusa: két magyar érem az U24-es Eb-ről

Aranyérmet nyert a magyar női öttusacsapat az első alkalommal megrendezett U24-es Európa-bajnokságon. Simon Sarolta aranyéremmel felérő ezüstöt szerzett. A kontinensviadalon jó közepes nemzetközi mezőny gyűlt össze a válogatott szövetségi kapitánya, Kállai Ákos szerint, azonban hivatalos világversenyen győzni mindig értékes tapasztalatot jelent a versenyzőknek.

Cselgáncs: nyeretlen nap a junior-világbajnokságon

Győzelem nélkül maradtak a magyar cselgáncsozók a Zágrábban zajló junior-világbajnokság második napján, amelyen a japánok ismét két aranyérmet szereztek.

Tollaslabda: helytállás a junior-világbajnokságon

Véget ért a magyar küldöttségnek az indonéziai Jogdzsakartában zajló tollaslabda junior-világbajnokság. A válogatott zömében ázsiai riválisokkal nézett szembe az egyéni versenyszámokban. Sándorházi Vivien jutott a legtovább: sikerült a harminckettő közé kerülnie, és párosban is odaütögette magát a cseh Tereza Svábíková oldalán.

Súlyemelés: Jung Beáta aranyat szakított az U23-as Eb-n

A szakvezetés – és nyilván saját – elvárásainak megfelelően érmet, méghozzá aranyat szerzett Jung Beáta az U23-as korosztály súlyemelőinek albániai Európa-bajnokságán. A 23 esztendős sportoló a durresi kontinensviadal csütörtöki versenynapján harcolta ki a legszebben csillogó medált szakításban a 69 kilogrammos kategóriában.

UEFA Ifjúsági Liga: a Honvéd mestere a továbbjutásról

Magabiztos játékkal 1-0-ra a győzött a hazai pályán a montenegrói bajnok ellen a Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese az UEFA Ifjúsági Ligában. Simon Miklós együttese így 3-2-es összesítéssel jutott a második körbe, ahol az orosz FK Krasznodarral találkozik. A kispestiek vezetőedzője szerint a továbbjutás kulcsa az volt, hogy az idegenbeli mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is sikerült meglepni az ellenfelet, de a tréner a szurkolók szerepét is kiemelte.

Tenisz: ötmilliós utánpótlásverseny Budapesten

A hét végi korosztályos teniszmesterversenyen több mint ötmillió forint értékű támogatást nyerhetnek azok a játékosok, akik a dobogón végeznek. A szövetség a hazai utánpótlásversenyek rangját szeretné visszaadni a bőkezű jutalmazással. Vannak azonban korosztályok, ahol ennek ellenére nem lesz teljes a tábla. Pelva Gábor utánpótlás szövetségi kapitány szerint a jelenlegi tizennégy-tizenhat évesek sokan is vannak és tehetségesek is, csak meg kell tartani őket.

Sportlövészet: ifjúsági ligadöntő Eszéken

Az Európai Ifjúsági Liga döntőjére utazott Eszékre a magyar korosztályos sportlövő-válogatott. A puskás csapatban a húzóember Pekler Zalán mellett Gáspár Lalita, Horváth Lea és Hurai Viktória kapott helyet. A szövetség utánpótlás-koordinátora, Joó Éva szerint a csapat kifejezetten erős, mindenképpen esélyes lehet az éremszerzésre.

Öttusa: Olimpiai Reménységek Versenye Prágában

Prágában, az Olimpiai Reménységek Versenyén vesz részt az U17-es és az U19-es öttusa-válogatott a hét végén. Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány olyan fiataloknak is lehetőséget kíván adni a viadalon, akik eddig még nem szerepeltek a nemzeti együttesben. A szakember szerint a sportág hazai bázisa olyan erős, hogy bőven volt kikből válogatnia, és az újoncokkal is ütőképes csapatot tudott felállítani.

Cselgáncs: két hetedik hely a junior-világbajnokságról

Monori Dániel és Beringer Fatime révén két, pontszerző helyezéssel kezdett a magyar cselgáncsválogatott a Zágrábban zajló junior-világbajnokságon. Mindkét fiatal a hetedik helyen zárt, csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt, a korosztály Európa-bajnokságán.

Családban marad: dr. Sós Csaba és Sós Dániel

Családban marad című sorozatunkban olyan szülő-gyerek párosokat mutatunk be, amelyeknek a tagjait a családi kapcsolaton kívül az is összeköti, hogy mindketten sportolók, s nem is akármilyenek. Egyelőre persze az apukák-anyukák a híresebbek, de ki tudja, mit hoz a jövő… A kiválasztott kettősöket arra kértük, hogy ezúttal ne magukról, hanem egymásról beszéljenek. E heti főszereplőink: dr. Sós Csaba Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki ötödik helyezett úszó, a válogatott szövetségi kapitánya és fia, Sós Dániel a Vasas 19 éves junior-világbajnoki ezüstérmes úszója.

Öttusa: új korosztálynak rendeznek Európa-bajnokságot

Három női és öt férfi versenyző képviseli a magyar színeket csütörtöktől a lengyelországi U24-es öttusa Európa-bajnokságon. Ennek a korosztálynak eddig sohasem rendeztek kontinensviadalt, így sem a szakvezetők, sem a versenyzők nem tudják, mire számíthatnak. A résztvevők és edzőik dolgát nagyban megnehezíti, hogy már a következő évad alapozási szakaszában vannak, formájukat tehát nem tudták erre a viadalra időzíteni.

Cselgáncs: kezdődik a junior-világbajnokság

Zágrábban rendezik meg a junior cselgáncsozók világbajnokságát, amelyre a magyar csapat érmekért utazott, bár az egyik esélyes sérülés miatt kidőlt a sorból.

Jégkorong: utánpótlását fejlesztené a DVTK

A legutóbbi három év felnőtt magyar bajnoka, a DVTK Jegesmedvék évek óta meghatározó szerepet játszik a jégkorongsport hazai utánpótlásában is. A miskolciak minden korosztályban indítanak csapatot, de Bíró Ignác szakmai igazgató elmondta, több fronton is tovább fejlődnének.

Kajak-kenu: két fiatal ígéret Sződligetről

A racicei Olimpiai Reménységek Versenyén kenu kettesben aranyérmet nyert Gönczöl Laura és Opavszky Réka. Győzelmük különlegessége leginkább életkoruk volt, hiszen tizennégy évesen indultak a tizenöt-tizenhat évesek között. Egyesületük, a Sződligeti Pacs-Pacs KSE hozzájuk hasonlóan a legfiatalabbak közé tartozik. Hat évvel ezelőtt a semmiből hozta létre Gönczöl János kenuedző, aki panaszkodás helyett a klub további fejlesztésén töri fejét.

UEFA Ifjúsági Liga: továbbjutásra készül a Honvéd

A Budapest Honvéd-MFA U19-es együttese hazai pályán vívhatja ki a továbbjutást az UEFA Ifjúsági Ligában, a kispestiek az FK Szutjeszkát fogadják szerdán a Bozsik Stadionban. A montenegrói bajnok a kinti mérkőzésen kétgólos hátrányt dolgozott le a második félidőben, a 2-2-es döntetlen azonban így is a mieink helyzete kedvezőbb. Az együttes vezetőedzője, Simon Miklós bízik a továbbjutás kiharcolásában, és reméli, minél több néző szorít majd a fiataloknak a helyszínről.

Sportlövészet: Joó Éva szívügyei az utánpótlásban

A magyar sportlövészet utánpótlásában jóideje meghatározó személyiség a korábbi világ- és Európa-bajnok Joó Éva. Tisztsége azonban csak mostanában körvonalazódott, mint utánpótlás-koordinátor, aki egyben természetesen a válogatottakért is felelős lesz. Az egykori sikeres sportlövő az elődei által megkezdett munkát kívánja folytatni, de azért vannak szívügyei, amelyeket képviselni szeretne. Az egyik legfontosabb például a fizikai felkészítés, de a sportági vezetés és a klubok közötti információcserére is nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni, ahogyan a vidéki klubok felkarolására is.

Fallabda: négy magyar arany a budapesti juniorversenyen

Vegyes érzésekkel zárult a fallabdázók nemzetközi junior-körversenyének magyarországi megméretése: a fiúk remekeltek, négyből három korosztályban is első helyet ünnepelhettek, a lányok között azonban mindössze Chukwu Hannának sikerült kemény meccs árán az élen végeznie. Farkas János szövetségi kapitány szerint így sincs okunk szégyenkezésre.

Kézilabda: Pérez Carlos képezi a jövő átlövőit Veszprémben

A nyáron visszatért Veszprémbe, és nagy elánnal vetette magát a klub munkájába.

Görkorcsolya: Gardi Dominika a juniorok világelitjében

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes görkorcsolyázó, Gardi Dominika felfedezője, Garzó Erika szerint tanítványában minden együtt van ahhoz, hogy a felnőttek között ugyanolyan sikeres legyen, mint a juniorok között volt.

Úszás: a 15 éves Fábián Fanni három ezüstje, Katinka mögött

Hódmezővásárhelyen, a rövid pályás Hód-kupán a fiatalok is kitettek magukért.

Párbajtőr: a 18 éves Andrásfi Tibor dupla aranya

Fantasztikus hétvégét zárt a Rigában megrendezett junior Világ Kupa-versenyen Andrásfi Tibor: a BVSC-Zugló 18 éves párbajtőrözője az egyéni- és csapatversenyben is aranyérmet nyert a a lett fővárosban. Honlapunknak elmondta, nagyon várt már a jó eredményre.

Labdarúgás: végre többet játszottak a fiatalok az NB I-ben

A szombathelyi Kiss Tamás lett az első 2000-es születésű gólszerző a labdarúgó NB I-ben, miután 16 évesen és 11 hónaposan bevette a Honvéd kapuját. Ezt leszámítva is remek hétvégének lehettünk szemtanúi, hiszen csak három csapat nem biztosított lehetőséget fiatalszabályba tartozó játékosnak, tizennégyen összesen 765 percet voltak a pályán az élvonal 12. fordulójában.

Vízilabda: a KSI hibátlan az utánpótlás-bajnokságokban

Dupla fordulót rendeztek a hét végén a fiú vízilabda utánpótlás-bajnokságokban. A forduló rangadóját mindhárom korosztályban a BVSC–Honvéd csata jelentette, amelyen mindannyiszor a zuglóiak győztek. A másik kék-sárga együttes is a forduló nyertesének mondható, hiszen a három bajnokságot figyelembe véve már csak a KSI SE hibátlan.

Labdarúgás: a nyolcaddöntők jönnek az U17-es vb-n

Lezárultak az U17-es labdarúgó-világbajnokság csoportküzdelmei Indiában. Szinte mindegyik kvartettből kiemelkedett egy-egy válogatott, amely a végső győzelemre is esélyes lehet. Öten zártak kilenc, azaz maximális ponttal: a brazilok, franciák, angolok és remeklése nem meglepő, de az iráni és a paraguayi fiatalok lehengerlő futballja már annál érdekesebb.

Párbajtőr: férfi csapatarany a rigai junior vk-versenyen

Andrásfi Tibor egyéniben szerzett aranyérme után a magyar férfi párbajtőrcsapat is az első helyen végzett a Rigában megrendezett junior Világ Kupa-versenyen, a fináléban a franciákat felülmúlva. A lányok a párhuzamos németországi viadalon hatodikként zártak.