Vizes vb: Rasovszky Kristóf 4. lett 10 km-en, megvan az olimpiai kvóta

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.07.16. 02:57
null
Rasovszky Kristóf olimpiai kvótát szerzett (Fotó: Derencsényi István)
Rasovszky Kristóf az öt kilométeren nyert aranyérme után a nyílt vízi úszók olimpiai számában, 10 kilométeren a negyedik helyen végzett a dél-koreai vizes világbajnokságon, így kvótát szerzett a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra. A világbajnoki címet a német Florian Wellbrock nyerte meg a francia Marc-Antoine Olivier és honfitársa, Rob Muffels előtt.

Valljuk be őszintén, még Risztov Éva londoni olimpiai aranyérme után sem hittük, hogy egy tíz kilométeres versenyt majdhogynem végig lehet izgulni, szurkolni, ám Rasovszky Kristófnak hála, egyre inkább így érzünk a nyílt vízi viadalok során.

A veszprémi fiú szenzációsan teljesít az elmúlt években – a 2016-ban 10 kilométeren megszerzett junior világbajnoki címe azért már jelezte, hogy Rasovszkynak van keresnivalója ebben a műfajban.

Aztán a világkupa-győzelmek, a vk-érmek még inkább megerősítették ezt, majd jött a 2018-as glasgow-i kontinensviadal, ahol a magyar fiú történelmet írt: az első olyan nyílt vízi úszó lett, aki egy Európa-bajnokságon mindhárom távon dobogóra állhatott (aranyérem 5 és 25 kilométeren, ezüst tíz kilométeren).

A történelemírást folytatta a kvangdzsui vb-n is Rasovszky, a magyar úszósport első nyílt vízi világbajnoki címét szerezte meg két nappal ezelőtt öt kilométeren, de tudtuk jól, s persze tudta ő is, az igazán fontos szám a tíz kilométeres viadal lesz.

Immár Tokió jegyében.

A kvalifikációs szabályok értelmében a világbajnokság első tíz helyezettje ugyanis kvótát szerez (szerzett) – egy országból legfeljebb két úszó indulhat Tokióban.

Az az ország, amelynek a versenyzője nem kerül be a legjobb tízbe, jövőre ismét nekiveselkedhet a feladatnak, ám a júniusi, setúbali világkupa-viadalon már országonként legfeljebb csak egy kvóta szerezhető.

Nos, Rasovszky Kristóf nem bízott semmit a véletlenre, s bár menet közben egyszer-kétszer azt konstatálhattuk, hogy Szokolai László tanítványa nincs ott az első ötben, a kvótaszerzését valójában semmi sem veszélyeztette, merthogy a tízezer méter egyetlen centimétere alatt sem volt tízen kívül.

Mi több, egy kilométerrel a vége előtt már éremért harcolt!

Ugyan a francia Marc-Antoine Olivier és a német Florian Wellbrock elhúzott, a mögötte kialakuló bolyt a magyar úszó vezette. Ahogy az várható volt, az utolsó száz méter elképesztő csatát hozott, még az élen haladó két úszó is majdhogynem verekedésbe kezdett, a mögötte lévők között meg aztán végképp ment az ökölharc – is.

Rasovszky Kristóf végül negyedikként érintette meg a falat, s bár a dobogóról így éppen lemaradt, már a célban mosolygott, a parton pedig ökölbe szorított kézzel csapott a levegőbe, jelezve ezzel: megvan a kvóta!

„A németekkel megbeszéltük, hogy iramot megyünk az elejétől, ezt sikerült is megvalósítani, más kérdés, hogy voltak, akik velünk tartottak, vagyis nem szakadt szét annyira a mezőny – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Rasovszky Kristóf. – Kőkemény verseny volt az elejétől fogva, kihívás volt ott maradni elöl a végéig. Sajnos, akárhányszor előbbre akartam menni, valaki mindig jött oldalról, amikor pedig a német és francia fiú elment, nem tudtam utánuk menni. A pozíciómat tartottam, de ráúsztak a lábamra, és az a pár kimaradt tempó éppen elég volt ahhoz hogy ne tudjak igazán felgyorsulni a végére. Mivel egy világbajnoki érmem már van, nem tudok igazán csalódott lenni amiatt, hogy lemaradtam a dobogóról – ráadásul megszereztem a tokiói kvótát! Az olimpián huszonöt úszó indulhat tíz kilométeren, ott könnyebb lesz odakerülni a mezőny elejére.”

A szám másik magyar indulója, Székelyi Dániel a 27. helyen végzett.

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
FÉRFI 10 KM

Világbajnok: Florian Wellbrock (Németország) 1:47:55.9
2. Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 1:47:56.1
3. Rob Muffels (Németország) 1:47:57.4
4. Rasovszky Kristóf (Magyarország, klub: Balaton ÚK Veszprém, edző: Szokolai László) 1:47:59.5
5. Jordan Wilimovsky (Egyesült Államok) 1:48:01.0
...
27. Székelyi Dániel (Magyarország) 1:50:11.3
...
48. Farkas Tamás (Szerbia) 1:52:36.7

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik