Vizes vb: Kenderesit szexuális zaklatás vádjával előállították, nem hagyhatja el Dél-Koreát

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2019.07.28. 12:00
Szexuális zaklatás vádjával letartóztatta, de később el is engedte a dél-koreai rendőrség Kenderesi Tamást, az olimpiai bronzérmes magyar úszó azonban tíz napig nem hagyhatja el Dél-Koreát, írja a New York Times.



Kenderesi Tamást kihallgatta a rendőrség (Fotó: NS-archív)
Kenderesi Tamást kihallgatta a rendőrség (Fotó: NS-archív)

A lap szerint a dél-koreai rendőrség vasárnap hajnalban tartóztatta le egy éjszakai szórakozóhelyen, ezt a magyar csapat egyik képviselője is megerősítette, hozzátéve, az úszót elengedték, így visszatérhetett a csapathoz. A Yonhap hírügynökség szerint egy 18 éves nő hívta a rendőrséget.

Kenderesi a következő tíz napban nem hagyhatja el Dél-Koreát.

A Yonhap korábban azt jelentette, hogy a sportoló tagadta az ellene felhozott vádakat.

„Kenderesi Tamást kiengedték. Nem tudom, mi történt. A konzulátushoz közel foglaltak neki szállást, jelen állás szerint nem jön velünk haza, meglátjuk mi történik még” – fogalmazott az üggyel kapcsolatban Soós Csaba szövetségi kapitány az M4 Sportnak.

A 22 éves Kenderesi 200 méter pillangón nyolcadik lett szerdán. A szervezők nem nyilatkoztak az ügyről, mondván az magánügy, nem érinti a versenyt.

A magyar szövetség az alábbi közleményt adta ki az ügyben:

„A Magyar Úszószövetség a koreai magyar nagykövetség munkatársaival együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy kétséget kizáróan tisztázódjék, jogosak-e a Kenderesi Tamás ellen felhozott vádak.

A vizsgálati szakaszban a magyar válogatott tagját megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ a szövetség fegyelmi bizottságát fogja felkérni a további lépések megtételére.

A Magyar Úszószövetség elítél mindennemű, az emberi méltóságot sértő cselekedetet, a magyar úszóválogatott tagjaitól pedig mindenkor a nemzeti színekhez és a sportág hagyományaihoz méltó magatartást követel meg. Ezen elvek megsértői az elkövetett vétség súlyának megfelelő büntetésre számíthatnak” – áll a közleményben.

KENDERESI VISSZAUTASÍTJA A VÁDAT
„Szombat éjszaka, egy szórakozóhelyen a mellékhelyiségből visszafelé haladva a táncparkett felé, hozzáértem egy ott dolgozó, koreai táncoslány fenekéhez. Meg sem álltam mögötte, egyetlen, talán meggondolatlan mozdulatot tettem, ami miatt az érintett lány komolyan megharagudott, és feljelentést tett ellenem. Megértve a helyzet komolyságát, teljes együttműködést tanúsítottam mindvégig.A rendőrségen közölték, hogy az esetről a biztonsági kamera felvétele rendelkezésükre áll, igaz, ezt nekem nem mutatták meg. Ezek alapján őszintén bízom abban, hogy igazolást nyernek a szavaim. Úgy gondolom, nem követtem el semmilyen súlyos vétséget, azt viszont meg kell értenem, hogy megsértettem bizonyos erkölcsi normákat, amely a helyi értékrend alapját képezik.A történteket sajnálom, a koreai lánytól szeretnék elnézést kérni, amennyiben valóban megbántottam, de a szexuális zaklatás vádját teljes mértékben visszautasítom” – olvasható az olimpiai bronzérmes sportoló közleményében.

 

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik