Úszó-vk: majdnem mindenki a fedélzeten – 31 fős a magyar csapat

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.10.01. 10:06
null
Jakabos szereti a sorozatterhelést (Fotó: Derencsényi István)
Harmincegy válogatott úszónk csobban vízbe a Duna Arénában október 4. és 6. között, a nézők mindhárom kvangdzsui világbajnokért szoríthatnak a világkupaversenyen.

Kicsit más ez a mostani világkupa-sorozat mint a többi, illetve mint általában a többi. Mivel jövőre Tokióban olimpiát rendeznek, az ötvenes medence kapott ismét főszerepet – az újítást négy évvel ezelőtt vezette be a FINA, ezzel további lehetőségeket adott a sportolóknak arra, hogy a kvalifikációs időszak alatt megússzák az A-szintet.

Ez, vagyis a nagypálya is befolyásolja természetesen az úszók döntését a tekintetben, ki hány számot vállal egy-egy állomáson – a rövid pálya ebből a szempontból teljesen más.

Magyar szempontból a „leg” kategóriába a tíz táv számít, de Jakabos Zsuzsanna sem vállal sokkal kevesebbet, ő kilenc számban nevezett előzetesen. Utóbbi szónak van jelentősége, és ezt a rutinos vk-indulónak számító, az idei sorozat összetett versenyének hatodik helyén álló úszónő el is mondta nekünk.

„A sok nevezés csak egy terv, a mezőny ismertében döntök majd a végleges rajtokról – erősítette meg a győriek úszója. – Nagyon szeretem megtapasztalni a sorozatterhelést, és azt a fajta terhelést is, amit egy »cluster« teljesítése jelent. Kicsit sajnálom, hogy már csak az első rész áll három versenyből, a második és a harmadik csak kettőből, de ez persze nem szegi a kedvemet, megpróbálom kihozni magamból a legtöbbet és a legjobbat.”

SZABÓ SZEBASZTIÁN
„Először úszom magyar színekben hazai közönség előtt, ez mindenképpen plusz motivációt ad. Sokat jelent számomra az a támogatás, amelyet Győr, a Magyar Úszószövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság ad, így most már nyugodtabban készülhetek a versenyekre. Ez persze nem jelenti azt, hogy hátradőlhetek a karosszékben, sőt! A budapesti vk-viadalon egyéni csúcsokat nem várok magamtól, elsődleges célom, hogy megközelítsem a tavaly decemberben elért eredményeimet – ha ez sikerül, tudni fogom, hogy jó úton járunk!”

Hogy mi a legjobb és legtöbb, azt minden úszó maga tudja, Sós Csaba szövetségi kapitány a budapesti állomáson A-szintes időket nemigen vár még a versenyzőktől, ám azt mindenképpen, hogy a hazai közönség, a viadal kizökkenti a hétköznapokból az úszókat, és tovább lökést ad nekik a következő időszakra.

„A csapatban a kvangdzsui világbajnokság indulói kaptak helyet és persze a budapesti ifjúsági vb legeredményesebb fiataljai, utóbbiakat nemigen fosztanám meg attól, hogy újból átéljék azt a hangulat, ami a Duna Arénában uralkodik egy nagy versenyen – mondta a kapitány. – Az úszósport erőteljes mozgásban van, már abban a tekintetben, hogy egyre több a verseny, sok közülük pénzdíjas, mi igazodunk ehhez minden szempontból, ám azt magam is kíváncsian várom, milyen teljesítményeket látok majd a versenyen.”

A vk-sorozat negyedik állomásán egyébként Hosszú Katinka öt, Kapás Boglárka három, Milák Kristóf hat számban indul az előzetes elképzelések szerint, ám a kvangdzsui világbajnokok mellett láthatjuk majd a Duna Arénában a vb-ezüstérmes Verrasztó Dávidot, az Eb-második Késely Ajnát, vagy például az ifjúsági világbajnok Németh Nándort – mindössze két hiányzó akad: Cseh László ugyanezen a hétvégén olasz csapatával versenyez az Egyesült Államokban a Nemzetközi Úszóliga (ISL) új sorozatában, míg Szilágyi Liliána egyelőre az edzéseket helyezi előtérbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT TAGJAINAK NEVEZÉSEI A 2019-ES BUDAPESTI ÚSZÓVILÁGKUPÁRA

Férfiak

50 m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor, Pap Bálint, Szabó Szebasztián, Ulrich Botond
100 m gyors: Lobanovszkij Maxim, Milák Kristóf, Németh Nándor, Pap Bálint, Szabó Szebasztián, Török Dominik Márk, Ulrich Botond
200 m gyors: Biczó Bence, Bohus Richárd, Holló Balázs, Kalmár Ákos, Kozma Dominik, Milák Kristóf, Németh Nándor, Pap Bálint, Török Dominik Márk, Ulrich Botond, Verrasztó Dávid
400 m gyors: Biczó Bence, Gyurta Gergely, Holló Balázs, Kalmár Ákos, Milák Kristóf, Török Dominik Márk, Verrasztó Dávid
1500 m gyors:
Gyurta Gergely, Kalmár Ákos
50 m hát:
Balog Gábor, Bohus Richárd, Milák Kristóf, Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Ulrich Botond
100 m hát: Balog Gábor, Milák Kristóf, Németh Nándor, Telegdy Ádám, Török Dominik Márk, Ulrich Botond
200 m hát: Balog Gábor, Bernek Péter, Bohus Richárd, Telegdy Ádám, Török Dominik Márk, Verrasztó Dávid
50 m mell:
Bernek Péter, Horváth Dávid, Török Dominik Márk, Ulrich Botond, Zombori Gábor
100 m mell: Bernek Péter, Horváth Dávid, Török Dominik Márk, Ulrich Botond, Zombori Gábor
200 m mell:
Horváth Dávid, Török Dominik Márk, Verrasztó Dávid
50 m pillangó:
Biczó Bence, Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor, Pap Bálint, Szabó Szebasztián, Török Dominik Márk, Ulrich Botond, Zombori Gábor
100 m pillangó:
Bernek Péter, Biczó Bence, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Ulrich Botond
200 m pillangó:
Biczó Bence, Verrasztó Dávid
200 m vegyes:
Bernek Péter, Holló Balázs, Telegdy Ádám, Török Dominik Márk, Verrasztó Dávid
400 m vegyes:
Gyurta Gergely, Holló Balázs, Verrasztó Dávid

Nők

50 m gyors: Bordás Beatrix, Fábián Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Szabó-Feltóthy Eszter, Sztankovics Anna, Verrasztó Evelyn
100 m gyors: Fábián Fanni, Verrasztó Evelyn
200 m gyors: Berecz Blanka, Fábián Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Verrasztó Evelyn
400 m gyors: Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna
800 m gyors: Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna
50 m hát: Burián Kata, Fábián Fanni
100 m hát: Burián Kata, Fábián Fanni, Hosszú Katinka, Szabó-Feltóthy Eszter
200 m hát: Burián Kata, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Szabó-Feltóthy Eszter
50 m mell:
Békési Eszter, Fábián Fanni, Sztankovics Anna
100 m mell: Békési Eszter, Sztankovics Anna
200 m mell: Békési Eszter
50 m pillangó: Bordás Beatrix, Fábián Fanni, Verrasztó Evelyn
100 m pillangó: Berecz Blanka, Fábián Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Verrasztó Evelyn
200 m pillangó: Berecz Blanka, Fábián Fanni, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Késely Ajna, Szabó-Feltóthy Eszter, Verrasztó Evelyn
200 m vegyes:
Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn
400 m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Szabó-Feltóthy Eszter

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik