Úszó Eb: Olasz Anna ezüstérmes 25 kilométeren!

KOVÁCS ERIKA (Berlin)/NSOKOVÁCS ERIKA (Berlin)/NSO
Vágólapra másolva!
2014.08.17. 14:32
null
Olasz Anna ezüstérmével, amelyért nagyon meg kellett küzdenie (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett Olasz Anna a berlini úszó kontinensviadal nyílt vízi 25 kilométeres számában. A magyar úszó 5:19:21.0-s idővel érkezett célba, 6.9 másodperccel az olasz Martina Grimaldi mögött és négy tizeddel megelőzve a német Angela Maurert.

Olasz Anna Szilágyi Nikolettel együtt eleinte arra figyelt, hogy ne szakadjon le, majd tizenhét és fél kilométernél elszakadt az élboly a többiektől – Olasz az élmezőnnyel tartott, Szilágyi leszakadt, majd testhőmérséklete erős lehűlése miatt fel is adta a versenyt. Olasz Anna az utolsó két és fél kilométernek az élről vágott neki, ám a címvédő Martina Grimaldi jobban bírta a végét, el tudott húzni üldözőitől. A gyilkos hajrában Olasz Anna Maurerrel csatázott (szó szerint...), és le is tudta győzni a sokkal rutinosabb német versenyzőt.

„Nem is volt olyan vészes ez a 25 kilométer, furcsa, de nem unatkoztam közben. Az olasz Grimaldi a szám világbajnoka, várható volt, hogy behúzza ezt a versenyt is. Én viszont örültem, hogy tudtam vele tartani a lépést. A végén a német Mauer nagyokat ütött rajtam, de ezzel csak felpaprikázott, ezért is tudtam lehajrázni őt. Mindenképpen érmet akartam szerezni ezen az Eb-n – ez sikerült" – summázott Olasz Anna a Nemzeti Sportnak.

„Így jobb volt, mezőnyben úszni, két hete, a lengyeleknél a húsz és fél kilométeres versenyen végig elöl haladtam, annál sokkal izgalmasabb volt ez a csata. Azért kemény volt, most nem sokat látok, a szemem szépen be van dagadva, egész jól kiáztam... Az, hogy Grimaldi nyert, nem meglepő, ő a világbajnok, örülök, hogy ennyi időn át együtt tudtam vele haladni. Viszont Maurert mindenképpen meg akartam verni, a cancúni világkupán egy tizeddel kaptam ki tőle, mondtam magamnak, ez még egyszer nem fordulhat elő. Igaz, ő úgy gondolta, az utolsó bójánál büntetlenül lenyomhat a víz alá, hazai pályán úgysem fogják kizárni, ezzel viszont sikerült annyira felidegesítenie, hogy még erősebb lettem az utolsó ötven méterre. A cél előtt nem sokkal már muszáj voltam én is odanyúlni, mert csak nem hagyta abba – végül csak sikerült előbb megérintenem a panelt. Boldog vagyok, többször is megpróbálom majd a huszonötöt, de azért továbbra is a tíz kilométert tekintem a fő számomnak" – idézi a Magyar Úszószövetség hivatalos Facebook-oldala az Eb-ezüstérmest.

A 25 kilométeres távot Szilágyi Nikolett 21 kilométer után feladta.

„Így fel lehet adni” – kommentálta tanítványa teljesítményét Kovács Rita edző.

Öt kör, vagyis 12 500 méter után feladta a 25 kilométeres távot a férfiaknál Székelyi Dániel is. A magyar csapat fiatal úszója először próbálta teljesíteni a nyílt vízi úszás leghosszabb távját. A versenyt a francia Axel Reymond nyerte meg az orosz Jevgenyij Dracev és az olasz Edoardo Stochino előtt.

„Tíz kilométerig kifejezetten élveztem és jól is bírtam a tempót, még kicsit gyengének is éreztem azt. Aztán a többiek iramot váltottak, és későn kapcsoltam, hamar hátrányba kerültem. Még egy körön keresztül próbáltam őket üldözni, de nem értem utol a bolyt. Talán, ha van valaki mellettem, akkor bírtam volna még, így viszont azt éreztem, nem megy tovább. Nem vagyok csalódott, megtapasztalhattam, mi kell ehhez a hosszabb távhoz, mikor váltanak iramot a rutinosabbak" – nyilatkozta Székelyi a Nemzeti Sportnak.

ÚSZÓ EB, BERLIN
25 KM NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, NŐK

1. Martina Grimaldi (olasz) 5:19:14.1 óra
2. Olasz Anna (magyar) 5:19:21.0
3. Angela Maurer (német) 5:19.21.4
...Szilágyi Nikolett (magyar) feladta

25 KM NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, FÉRFIAK
1. Axel Reymond (francia) 4:59:18.8
2. Jevgenyij Dracev (orosz) 4:59:31.2
3. Edoardo Stochino (olasz) 5:08:51.0
...Székelyi Dániel (magyar) feladta
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik