Úszás: Wladár Sándor lett a szövetség új elnöke

NAGY-PÁL TAMÁSNAGY-PÁL TAMÁS
Vágólapra másolva!
2017.09.24. 13:56
null
Wladár Sándor lett a szövetség új elnöke (Fotó: Török Attila)
A Magyar Úszószövetség vasárnap tartotta rendkívüli közgyűlését, melynek legfontosabb napirendi pontja a visszahívott Bienerth Gusztáv utódjának, vagyis az új elnöknek a megválasztása volt az öt kandidáló közül (Wladár Sándor és Czene Attila korábbi olimpiai bajnok úszók; Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetője; Tóth István, a szentendrei úszóklub elnöke; valamint Horváth Gergő Domonkos, aki az úszósporton kívülről jőve vállalta a megméretést). Wladár Sándort választották meg új elnöknek, megbízatása öt évre szól.

A program legelején Sós Csaba megerősítette, amit már a korábbi közgyűlésem is bejelentett: lemond a szakmai alelnöki posztról. A napirendi pontok előtt Tóth István elnökjelölt kért először szót, aki fel akarta függesztetni a közgyűlést, mondván, a meghatalmazottak szavazati joga nem érvényes, miután az csak az előző közgyűlésre vonatkozott. A tagok elutasították az indítványt. Erre Hornyák Viktor (aki szintén elnökjelölt volt) fejezte ki nemtetszését azzal, hogy egy bilincset rakott a közgyűlést levezető elnök, Sándor Elek elé.

Dr. Fábri György ezután elmondta: a jogi vitákat nem a közgyűlésen kell lefolytatni. A levezető elnök hozzátette: a következő rendbontót – ha egyetértenek a küldöttek – kivezettetik a teremből.

Ezután kezdődhetett meg az első napirendi pont tárgyalása, vagyis az alapszabály módosítása, ami gördülékenyen zajlott, egészen a talán legfontosabb kérdéséig, a főtitkár személyéig. A kérdés az volt, hogy továbbra is a közgyűlés válassza-e meg, vagy ez ezentúl az elnökség feladata legyen? A módosítás 145 nem szavazatot kapott (a 151 jelen lévő tagból), vagyis továbbra is a közgyűlés választja meg a főtitkárt. Azt viszont mindenki elfogadta, hogy a továbbiakban a MÚSZ fizetett alkalmazottjai ne lehessenek az elnökség tagjai.

Kis szünet után folytatódott a közgyűlés az elnökségi tagok megválasztásával. Ekkor már csak 149, szavazati joggal rendelkező képviselő maradt a teremben.

Hornyák Viktor kért szót ismét, és elmondta: visszalép az elnökjelöltségtől Horváth Gergő Domonkos javára. Tóth István is visszalépett, ahogy Czene Attila is, aki írásban jelezte ezt a közgyűlésnek, méghozzá levelében kijelentve, hogy az olimpiai bajnok, vagyis Wladár Sándor javára. A szakmai alelnöki jelöléstől Darnyi Tamás lépett vissza (így maradt Turi György).

Két elnökjelölt maradt tehát Wladár Sándor és Horváth Gergő Domonkos személyében – utóbbit viszont nem vette fel a jelölőlistára a közgyűlés. Wladár felkerült, ezzel gyakorlatilag el is dőlt a lényegi kérdés, bár a hivatalos elnökválasztás még hátravolt. A főtitkári jelölőlistára csak Batházi István került fel (Tóth István jelölését nem támogatta a közgyűlés), míg a szakmai alelnökire az egyetlen induló, Turi György. Az általános alelnöki listán Becsky András neve szerepelt csupán.

Meglepetés tehát nem történt: a közgyűlés 143 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett választotta meg a korábbi olimpiai bajnok Wladár Sándort öt évre a Magyar Úszószövetség elnökének.

A főtitkár Batházi István, a szakmai alelnök Turi György, az általános alelnök pedig Becsky András lett. Elnökségi tagnakBodrogi Viktort, Gyepes Ádámot, Gyurta Dánielt, Kovács Ottót, Markovits Lászlót, Molnár Mihályt, Pass Ferencet, Rózsa Norbertet, Szentpáli Gábort, Török Enikőt, Verrasztó Zoltánt és Rákosfalvy Zoltánt választották meg.

Wladár Sándor első sajtótájékoztatója

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik