Úszás: Tusupot távozásra késztetheti a „nagy pár” válása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.25. 15:41
Ha a válságból már tényleg nincs kiút, Hosszú Katinka és Shane Tusup házasságának felbomlása nem csak a háromszoros olimpiai bajnoknő sportolói pályafutására lehet kihatással, hanem közös klubjuk működésére, valamint az Iron Aquatics márkanév alatt futó úszóprogramjukra is – véli Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Nehéz ilyenkor olyat mondani, ami egyszerre bölcs és megoldásra mutató – ismerte el az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó szövetségi kapitány. – Attól a bajos lépéstől senkinek sem kell tartania, hogy most a Magyar Úszószövetség vagy szövetségi kapitányként jómagam segítő szándékkal Tusup-pótló megoldásokkal állnánk elő, mert egy olyan klasszisnak, amilyen Katinka, magának kell edzőt választania.”Nehéz ilyenkor olyat mondani, ami egyszerre bölcs és megoldásra mutató – ismerte el az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó szövetségi kapitány. – Attól a bajos lépéstől senkinek sem kell tartania, hogy most a Magyar Úszószövetség vagy szövetségi kapitányként jómagam segítő szándékkal Tusup-pótló megoldásokkal állnánk elő, mert egy olyan klasszisnak, amilyen Katinka, magának kell edzőt választania.”

Felvetődik a kérdés, hogy a megtorpant világklasszis – aki nem csupán három ötkarikás aranyérem büszke gazdája, hanem hétszeres világ- és 13-szoros Európa-bajnok is – a versenyhabzsolással hirtelen felhagyva nem eshet-e át a ló másik oldalára a versenyzés egyre hosszabbnak tűnő szüneteltetésével.

Nem látok Katinka fejébe, de nem lepődnék meg, ha a szokásostól eltérő módon választana versenyeket és versenyszámokat magának, függetlenül attól, hogy hogy ki és mikor lesz az új edzője. Tartom annyira előrelátónak, hogy bizonyára van »B«, illetve »C« terve is, amelyek kellőképpen megalapozottak. Bizonytalansági tényező persze mindig akad, ám ha arra gondolunk, hogy a számára kudarcot jelentő 2012-es olimpia után az őt cserbenhagyó Dave Salo helyett az edzőszakmában kezdőnek számító Shane Tusupra bízta a sorsát, nos, bombabiztos választásról bizony akkor sem lehetett beszélni.”

Sós Csaba szerint Katinka nincs lépéskényszerben, legalábbis egyelőre. Sürgetni, valamiféle színvallásra késztetni a világért sem szabad, csak segíteni minden elképzelhető eszközzel.

Nyitva áll az ajtó Katinka előtt, minden kívánságát készek vagyunk teljesíteni. Ha történetesen azt kérné tőlünk, hogy hozzunk le egy csillagot az égről, arra se mondanánk, hogy azt már nem. Egy olyan országban, amilyen a mienk, ahol sportoló, sportvezető és szurkoló is az olimpiai győzelmek bűvöletében él, csak az a kijelentés lehet igazán megnyugtató mindenkinek, hogy Katinka számára továbbra is a 2020-as tokiói olimpia jelenti a nagy kihívást.”

„Ezzel azt akarom mondani, hogy akár mindent passzolhat idén, ha a jövő évi világbajnokságon egy olyan Hosszú Katinkát láthatunk, mint akit tavaly a budapesti diadalai után egy ország emelt volna a vállára. Nem áll szándékomban túlságosan rózsás képet festeni, ezért azt sem titkolhatom, hogy év közben minden edzőváltás erős kockázati tényezőt jelent. A rizikófaktort csak felerősítheti az a tény, hogy Katinka mögött több mint két évtizedes versenyzői korszak áll” – mondta befejezésül a szövetségi kapitány, aki úgy gondolja, hogy az Iron Aquatics úszóklub sincs jó helyzetben, mert Tusupot, a műhely motorját a kínos eset várhatóan távozásra késztetheti Magyarországról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik