Úszás: „A feladatom az, hogy több Hosszú Katinkánk legyen”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.10. 17:52
null
Bienerth olyan munkát végez, mellyel nem foglalkozott korábban a szövetség (Fotó: Szabó Miklós, NS-archív)
A Magyar Úszószövetség januárban megválasztott elnökével, Bienerth Gusztávval az Origo készített mélyinterjút, melyben beszélt sportvezetői múltjáról, ismertette jelenlegi munkáját és Hosszú Katinkára is kitért.

 

...A SPORTVEZETŐI MÚLTJÁRÓL

Az úszószövetség elnöke januári megválasztása után sem került nagyon reflektorfénybe, a közvélemény nem sokat tud róla, most azonban bővebben beszélt arról, hogyan került a sport közelébe.

„Az első sportos munkahelyem az MLSZ volt – emlékezett vissza Bienerth, aki azt megelőzően tizenhárom éven keresztül vezette a világ legnagyobb pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló cége, a PricewaterhouseCoopers budapesti irodáját. – Számomra a labdarúgásban az volt a kihívás, hogy lehetséges nemzetközi sikereket elérni egy teljesen lepusztult itthoni közegben. Cardiff (ahol a szövetség nem nyerte el a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát – a szerk.) is megmutatta, hogy az MLSZ kapcsolatai mind a FIFA-val, mind az UEFA-val romokban hevertek.”

„Az MLSZ felkért arra, hogy legyek a szövetség nemzetközi igazgatója. A felkérés úgy érkezett, hogy nekem korábban a futballal semmiféle kapcsolatom nem volt. Nekik akkor olyan emberre volt szükségük, aki könnyedén mozog az üzleti életben, világlátott gazdasági szakember.”

„Nekem akkor két feltételem volt. Az első, hogy csak ingyen vagyok hajlandó dolgozni – ehhez a mai napig tartom magam, a MÚSZ-elnökségért sem kapok egy fillért sem. A másik, hogy csak addig, amíg a bizalom töretlen.”

„2010-ben a magyar labdarúgó-válogatott az oroszokkal, a németekkel, a hollandokkal és az angolokkal játszott barátságos mérkőzéseket. Ezeket a találkozókat én hoztam tető alá. Azt gondolom, hogy az MLSZ-ben töltött időszakom a sportdiplomáciai pályafutásom legsikeresebb négy éve volt. Ennek talán utolsó kiemelkedő momentumát az jelentette, hogy a FIFA az én közreműködésemmel alapította meg a Puskás Ferenc-díjat, melyet azóta is minden évben átadnak a januári FIFA-gálákon.”

„Csányi Sándor megválasztása után néhány hónappal egy nagyon konstruktív beszélgetés keretében arra kért, hogy onnantól fogva teljes munkaidőben dolgozzak az MLSZ-ben – mesélte Bienerth a távozását illetően. – Ezt a kérését nem tudtam teljesíteni, ekkor nevezte ki nemzetközi igazgatónak Berzi Sándort. Szó sincs tehát arról ,hogy engem Csányi Sándor kirúgott volna.

...AZ ÚSZÓSZÖVETSÉGBEN ELLÁTOTT MUNKÁJÁRÓL

„Magyarország ott van a világ öt legsikeresebb úszónemzete között – tért rá Bienerth az úszószövetségben végzett munkájára, leszögezve, hogy nem tartja visszalépésnek új szerepkörét. – Ez egy izgalmas, egyben megtisztelő feladat. Amit most teszünk, azzal alapozzuk meg a következő tizenöt évet. Az edzőképzésben reformok kellenek. Ugyancsak reformokra van szükség a szövetséget érintő szponzorációs tevékenységben is. A válogatott és az úszók hazai és nemzetközi brandjét építeni kell. Ezzel korábban a szövetség nem foglalkozott. Mi már elkezdtük.”

„Nem én kerestem ezt a feladatot, a feladat talált meg engem. Abban a helyzetben, amely kialakult, sokan úgy vélték, hogy egy kívülről érkező menedzsertípusú vezető tud rendet tenni a káoszban.”

„A tavaly év végén kialakult helyzetből kemény, hosszú munkával lehet rendet rakni. Ez az én feladatom. Hogy menedzserként irányítsam a szövetség életét – igénybe véve a korábbi tapasztalataimat. Szakmai döntést soha nem fogok hozni, azért a szakmai alelnök, egyben szövetségi kapitány, Sós Csaba felel.”

A sportvezető az utóbbi fél esztendőben sem tétlenkedett, elkezdte felmérni az irányítása alatt álló sportág hazai helyzetét.

„Az elmúlt fél évben huszonnégy városban jártam, negyvenkét klubot látogattam meg.
Mind a 120 tagszervezetet fel fogom keresni.
Negyedévente minden tagszervezetnek beszámolót tartok – korábban erre sem volt példa. Elmondom, kikkel tárgyaltam, hova mentem, mit csináltam.Kinyújtottam a kezem a Magyar Vízilabda-szövetség felé. Együttes elnökségi ülést is tartottunk. Ezt sem tette meg senki korábban.”

Felröppentek olyan hírek, hogy a nemrég tartott sikertelen szövetségi ülés után többen a lemondását szorgalmazták, és mivel akkor nem történt ez meg, a vb után megbuktatnák az elnököt. Bienerth erre is reagált.

„Nézze, ezekkel a híresztelésekkel nem nagyon tudok mit kezdeni – felelt a sportvezető. – Nekem egy feladatom van, keményen kell dolgoznom, csapatban kell gondolkodnom. Nem szabad, hogy az áskálódások eltérítsenek attól a munkától, amit végzek. Nekem az a feladatom, hogy a magyar úszók a lehető legoptimálisabb körülmények között készülhessenek, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, hogy ne csak egy, hanem több Hosszú Katinkánk legyen.”

Az elnök szerint Hosszú példaértékű munkát végez (Fotó: Veres Viktor, NS-archív)
Az elnök szerint Hosszú példaértékű munkát végez (Fotó: Veres Viktor, NS-archív)


...HOSSZÚ KATINKÁRÓL

És ha már Hosszú Katinka, az elnök a háromszoros olimpiai bajnok úszónőről és az uszodán kívüli tevékenységéről is elmondta a véleményét.

„Az kétségtelen, hogy az általuk használt menedzsmentszemlélet Magyarországon teljesen szokatlan – fejtette ki gondolatait Bienerth. – A magyar úszótársadalomnak tanulni kell abból a szemléletből, amelyet Katinka és Shane Magyarországra hozott. Semmi olyan körülményt nem látok, ami ne lenne mérlegelésre alkalmas – akár mások számára is. Ennek a munkának a pozitív elemeit kellene másoknak is mérlegelniük a sportsikerek mellett. A világ legjobb úszónője a miénk – legyünk erre büszkék.

Hosszú a napokban jelentette be a Profi Úszók Világszövetségének megalakulását, az ötlet azonban nem váltott ki nagy lelkesedést a magyar társaiból, hiszen rajta kívül egyelőre nincs magyar az eddig csatlakozó tagok között.

„Majd ők eldöntik, hogy mikor csatlakoznak – mondta az elnök. – Egy budapesti vébé előtt állunk. A magyar úszók most erre koncentrálnak, minden idegszálukkal készülnek. Ezzel kapcsolatban nekem tennivalóm nincs. Amúgy én minden olyan kezdeményezést – így ezt is – támogatok, ahol a sportolók hallatják a hangjukat, és az érdekeiket érvényesíthetik.”

A Bienerth Gusztávval készített teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik