Úszás: Sztankovics Annának az olimpia előtt még kell egy rövid leállás

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 12:57
null
Sztankovics Anna örül, hogy újra úszhat (Fotó: Derencsényi István)
Lassan visszarázódik a szokásos napi rutinjába Sztankovics Anna is, aki a koronavírus-járvány miatt márciusban és áprilisban alig tudott úszni. Sőt, egy egész hónapig medencét sem látott... Április végétől aztán Balatonfűzfőn kapott lehetőséget az edzésre. A sportolónő a Borsod Online-nak mesélt az elmúlt hónapok tapasztalatairól, valamint a 2021-re tolt olimpiára való felkészülési terveiről. 

 

„Örültem, hogy egyáltalán vízben voltam, hogy úszhattam – nyilatkozta a többszörös magyar bajnok a boon.hu-nak a balatoni lehetőségről, hozzáfűzve, hogy két hétvégén haza tudtak jönni. – Meglepően jól éreztem magam a medencében, ahhoz képest, hogy hat hetet teljesen kihagytam. A kilométereket nem számoltuk, de mint jeleztem, igazából nem is ez volt a lényeg. Amikor befejeződött, rá egy hétre, június harmadikán tudtuk folytatni a munkát Miskolcon, a Tapolcai Strandfürdőben, reggel hét és kilenc óra között. A koronavírus-veszély miatt még volt lázmérés, és persze távolságtartás. Az időjárás szempontjából nem éppen a legjobb szakaszt fogtuk ki, mert egy napot kivéve szinte az összes reggel borzalmas idő volt, általában akkor állt el az eső, amikor befejeztük az edzést… A csapadék egyébként különösebben nem zavar, szeretek a szabadban az úszni, az nem igazán jó, ha egy bizonyos hőfoknál melegebb a víz.”

A Kemény Dénes városi sportuszodát – két heti tapolcai tréning után – a múlt csütörtökön, június 18-án használhatta újra Sztankovics.

„Egy dolgot lehet tudni, mégpedig azt, hogy ha addig nem jön közbe semmi, akkor a felnőtt országos bajnokságot december nyolcadika és tizenkettedike között fogják megrendezni. Szóval elméletileg ez az esemény lesz, illetve szó van még valamilyen júliusi versenyről, de erről jelenleg semmit sem tudunk. Át kell néznünk, át kell gondolnunk azt, hogy miként is legyenek az előttem lévő hetek, hónapok, mert hiába volt hat hét leállás, az nem pihenővel telt, egyfajta készenléti állapot volt, nézni kellett a híreket, hogy mikor, mit lehet csinálni, szóval elég stresszesen zajlott. Amit csak jelezni szerettem volna: egy rövid, egy-két hétnél nem hosszabb pihenőt, leállást tervezünk, egyszerűen kell, hogy újra, teljesen tiszta gondolatokkal bele tudjak vágni az olimpia előtti felkészülésbe.”

Sztankovics Anna a kaposvári ob-n versenyezhet újra (Fotó: Prémium Média & Sport Management)
Sztankovics Anna a kaposvári ob-n versenyezhet újra (Fotó: Prémium Média & Sport Management)

 

Sztankovics 2017 szeptember elejétől a Miskolci Sportiskola úszója. A sportoló aktuális szerződése az eredeti megállapodás szerint az olimpiai ciklus végéig szólt a megyeszékhely klubjánál, kérdés, hogy a olimpia 2021-re való „eltolása” miatt sor került-e már a szerződés meghosszabbítására?

„Ebben a témában, ebben a pillanatban sok mindent nem tudok nyilatkozni. A vírushelyzet miatt új helyzet állt elő, biztos vagyok abban, hogy a közeljövőben fogunk beszélni minderről a sportiskola vezetőivel. De addig is az a legfontosabb, hogy a munkát a legjobb tudásom szerint elvégezzem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik