Úszás: Próbáltam képességeimhez mérten segíteni Katinkát – Petrov Árpád

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2019.11.28. 09:29
null
Petrov Árpád már nem Hosszú Katinka edzője (Fotó: Tumbász Hédi)
Mint arról beszámoltunk, eddigi edzője, Petrov Árpád nélkül folytatja a munkát Hosszú Katinka, aki tervei szerint egyedül készül fel a 2020-as olimpiára. Az úszónő után a tréner is megszólalt a válásról, a korábban Svájcban dolgozó szakember az Index megkeresésére reagált e-mailben.

„Hosszú Katinkával elváltak útjaink. Hálával gondolok minden együtt töltött napra, amikor a világ legjobb úszóját segíthettem, az út, amit megtettünk, izgalmas volt és rengeteget tanultam Katinkától. Alázat, munka, tisztelet és még sorolhatnám. Megtapasztalhattam, mit is jelent ezerszer elhangzott jelmondata: »Hard Work Always Pays Off!«, azaz a kemény munka mindig kifizetődik. De akár azt is említhetném: vagy nyersz, vagy tanulsz" – reagált Petrov az Index megkeresésére.

TÁMOGATJÁK

Sós Csaba, szövetségi kapitány:
„Öreg róka vagyok én már, ezért aztán nem feltétlenül lepett meg a hír, annak időpontja sokkal inkább. Kapitányként sajnálom, hogy így történt, ugyanakkor tudomásul vettem az edzőváltás tényét, ahogyan azt is, hogy ez a kapcsolat eddig tartott. Nekünk az a legfontosabb, hogy Katinka védje meg olimpiai bajnoki címeit Tokióban, e tekintetben pedig nem féltem őt, hiszen mindig eléri a célját. Amikor szakított Dave Salóval és Shane Tusuppal indult el az úton, sokan kinevették, mit is akar egy nyeretlen kétéves, aztán láttuk, meddig meneteltek együtt.”

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke:
„Bízom Katinka döntésében. Egy végtelenül rutinos, sokat látott és megélt versenyzőről van szó. A szövetségben érzékeltük az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos, őt érintő változásokat, az elmúlt két hónapban két új edzővel kötöttünk szerződést – Katinka kérésére. Egy nagyon erős csapat van már körülötte, amely öt szakemberből áll. Továbbra is támogatjuk őt mindenben” – mondta a MÚSZ elnöke a Nemzeti Sportnak.

Míg az úszónő szerdán nyilvánosságra hozott sorai elég negatívan festik le a közös munkát, többek között úgy fogalmaz, „több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút számára. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek", addig az edző jóval pozitívabban írja le a közös munkát és a majd másfél év alatt Hosszú által megnyert címekre helyezi a hangsúlyt.

„Keményen dolgoztunk, Katinka mindent megtett a vízben, én pedig próbáltam képességeimhez mérten segíteni a parton, aminek az eredménye hat világbajnoki és egyEurópa-bajnoki cím lett. Az érzés, amikor a Himnusz felcsendül egy versenyszám után: leírhatatlan.”

Petrov eztán köszönetet mondott a Magyar Úszó-szövetségnek, annak elnökének, Wladár Sándornak, valamint Hosszú Katinka saját alapítású klubjának, az Iron Swimnek, és az egyesület munkatársainak.

„Az elmúlt 16 hónapra visszatekintve úgy érzem, én az úszósporttól már most többet kaptam, mint amit valaha is adhatok. Ígérni csak annyit tudok, a jövőben megpróbálom tudásom legjavával szolgálni közös ügyünket, Hosszú Katinkának pedig ugyan edzéseket már nem fogok vezetni, én leszek a legnagyobb szurkolója Tokióban és az olimpia után is. Kívánom, hogy teljesüljön minden álma, szakmai és emberi egyaránt” – fogalmazott levelében az úszóedző.

Hosszú és Petrov 2018 nyara óta dolgoztak együtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik