Ötvenkét ország delegáltjai tanácskoztak (Fotók: Magyar Úszószövetség)

 

Az egybegyűlteket Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy 2017-ben példátlan nemzeti összefogással sikerült megrendezni minden idők legjobb FINA-világbajnokságát, míg most egy kiemelkedő fontosságú sportdiplomáciai esemény házigazdái lehetünk. „Büszkék vagyunk rá, hogy odaadásunkkal, egyedi megoldásainkkal, lelkiismeretes munkákkal újra és újra sikerült megmutatnunk a világnak Magyarországot, Budapestet, a magyar sportot és a magyar tehetségeket.”

Szabó Tünde hozzátette, a nemzetközi sportesemények rendezési jogának sorozatos elnyerése bizonyítja, hogy „nálunk a sport, a sport támogatása igazi hitvallás, mely során – a LEN célkitűzéseivel is összhangban – sportolóink érdekeit szem előtt tartva elkötelezettek vagyunk a sporttudomány, a sportegészségügy, a sportjog és a sportmarketing folyamatos fejlődése és megújulása iránt”. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt nyolc évben 39 új uszoda épült Magyarországon, ami fontos hozzájárulás ahhoz, hogy a kor kihívásaira megfelelő válaszok szülessenek. „A kihívások talán újak, de a válaszok a régi értékekre alapulnak, ezek pedig a munka, tisztesség, tolerancia, lojalitás.

A főváros nevében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntötte a LEN kongresszusának résztvevőit. Kiemelte, hogy Budapest népszerűsége töretlenül növekszik – 2010 óta harminc százalékkal emelkedett az idelátogató külföldiek száma –, és ehhez nagy mértékben hozzájárultak az elmúlt évek rangos sporteseményei, különösen a FINA-világbajnokság, melynek eseményein százezrek vettek részt a helyszínen. „Büszkék vagyunk, hogy Budapest elnyerte az Európa Sportfővárosa címet 2019-ben, amelyet rendkívül gazdag programmal kívánunk megünnepelni, és ebbe beletartoznak az ehhez hasonló sportdiplomáciai események is.

Paolo Barelli LEN-elnök megköszönte a magyar szervezők munkáját, és némi derültséget kiváltva közölte a kormány és a főváros képviselőjével, hogy a teremből szinte mindenki jogosult lehet a magyar állampolgárságra, hiszen a különféle vizes események kapcsán lassan több időt töltenek Budapesten, mint az otthonukban – annál is inkább, mert 2020-ban is a Duna Aréna ad otthont előbb januárban a vízilabda, majd májusban az úszó Eb-nek.


Az elnök ezután értékelőjében kiemelte, hogy Európa újabb példátlanul sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen a kontinens sportolói az összes érem felét (105) elhozták a budapesti világbajnokságról, és hasonló volt az arány a döntős helyezéseknél is (353). Emellett kiemelkedően sikerültek a különféle LEN-események, így a koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokság – melyet Dániában az év legjobb sporteseményének választottak –, a kijevi műugró Eb, valamint a vízilabda Bajnokok Ligája budapesti hatos döntője.

Gyárfás Tamás, a LEN gazdasági vezetője (aki csak azért lehetett jelen, mert Budapesten volt a közgyűlés, hiszen nem hagyhatja el a fővárost, amióta az ügyészség gyilkosságra való felbujtással gyanúsítja) a pénzügyi beszámoló keretében elmondta, hogy a szövetség minden eddiginél magasabb összeggel (négy év alatt négymillió euróval) támogatta a tagszövetségeket, illetve rekordnagyságú pénzdíjakat ajánlott fel a sportolóknak – 2017-ben harminc százalékkal többet, mint az előző esztendőkben.

A kongresszus – amelyen történelmi lépésként, első ízben két olimpiai bajnok, Gyurta Dániel és Molnár Tamás volt Magyarország hivatalos delegáltja – ezután a megüresedett helyekre két új Büro-tagot választott: az orosz műugró-, szinkronúszó- és vízilabda-szövetség elnöke, Alekszej Vlaszenko, illetve a holland úszószövetség vezetője, Marius Hendrik Gerrit van Zeijts lett a LEN vezető testületének tagja.

Az eseményt egyébként a Magyar Úszószövetség és a Budapest2017 Nkft. közösen szervezte, vezetőiknek, Wladár Sándor elnöknek, illetve Szántó Éva ügyvezető igazgatónak és Balogh Sándor pénzügyi igazgatónak a péntek esti, margitszigeti díszvacsora keretében adta át a LEN elismerő plakettjét Paolo Barelli.

AZ EURÓPAI PARLAMENT ELNÖKE IS RÉSZT VETT AZ ÜLÉSEN

A LEN-kongresszusok történetében először fordult elő, hogy egy magas rangú európai politikus is részt vett az eseményen: Antonio Tajani az ülés második részére érkezett a Duna Arénába, ahol a kontinentális szövetség bemutatta a „Learn-to-swim, Prevent Drowning” programot („Tanulj meg úszni, előzd meg a vízbefúlást”).
Amint az Paolo Barelli előadásából kiderült, bár Európára a statisztikák szerint „csak” tíz százalék jut a világon vízbe fulladt áldozatok számából, így is évente 27 ezren vesztik életüket a kontinensen, azaz naponta 74-en, óránként legalább hárman, főként 3-12 éves gyerekek.
„A LEN programja azt célozza, hogy az előttünk álló öt évben legalább húsz százalékkal szorítsuk vissza ezt a rettenetes adatsort” – mondta az elnök.
Az úgynevezett „Kék Kártyát” bármelyik európai polgár megszerezheti, aki bizonyságot ad úszásbeli képességeiről, igazolva azt, hogy nem tartozik a veszélyeztetett körbe. A program emellett új sztenderdeket állít fel az úszásoktatásban, továbbá az uszodák és az életmentők számára is, amelyeket mind az 52 LEN-tagszövetség bevezet a jövőben.
Antonio Tajani először a sport fontosságáról szólt, amely szerinte az ősi idők óta egy a kultúrával és a békével.
„A sport a határokon átívelő csodálatos tevékenység, egyszersmind az ember saját határainak feszegetéséről is szól” – mondta az Európai Parlament elnöke, aki hozzátette: a sportszektor az Európai Unió GDP-jének három százalékát állítja elő évente, öt és fél millió embernek ad munkát, és kiemelkedően fontos az egészség javításában is.
„A LEN-nek köszönhetően az úszás egyre fontosabb sportággá válik Európában, ugyanakkor azt is tudjuk, az úszósport nem csupán az egészség szempontjából fontos, de életmentő képesség is. Éppen ezért teljes mértékben támogatom a LEN új programját” – jelentette ki Tajani, aki meghívta a szövetség képviselőit Brüsszelbe, hogy az EU döntéshozói előtt is mutassák be kezdeményezésüket.
„Számtalan igen fontos, sporthoz kapcsolódó program fut az Európai Unióban, amelyek költségvetését éppen megduplázni készülünk a következő ciklusban, úgy gondolom, ebből a támogatásból a LEN programjának is részesülnie kell” – zárta beszédét az EP elnöke.
A házigazda magyar szövetség elnöke, Wladár Sándor megköszönte a LEN vezetőinek és Antonio Tajaninak, hogy eljöttek Budapestre, és közölte: a Magyar Úszó Szövetségben egy hónapja már gőzerővel folyik a „Minden gyermek tanuljon meg úszni” program következő, minden eddiginél szélesebb kört érintő fázisának előkészítése, amely tökéletesen illeszkedik az európai szövetség kezdeményezésébe.