Úszás: Nincs forradalmi hangulat, csak munka van – Wladár Sándor

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.09.25. 09:20
null
A vasárnapi tisztújító közgyűlés előtt az elmúlt évek eredményeire épít Wladár Sándor (Fotó: Szabó Miklós)
Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség regnáló elnöke hisz a stabilitásban, a programjában és a vele dolgozókban, úgy véli, jó esélyei vannak a vasárnapi tisztújító közgyűlésen.

 

– Meglepte, hogy ellenjelöltje akadt Petrov Iván személyében?
– Igen, meglepett, mert megannyi zaklatott esztendő után rend, béke és nyugalom honolt a sportágban: végre nem voltak ügyek – válaszolta Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetséget 2017 szeptembere óta vezető elnök. – Tavaly a legjobbjainkat felvonultató sportolói bizottság a közgyűlésre készített jelentésben úgy fogalmazott: nem volt szükség ülés összehívására, mert legjobbjaink nyugodtan tudtak készülni, amúgy meg bármelyikük bármikor fel tudott hívni. Nem érzékeltük, hogy baj lenne, és ezt nem is jelezte nekünk senki, nincs forradalmi hangulat, csak munka van.

– Sokan azt nem értik, miért volt szükség tisztújító közgyűlés összehívására, hiszen a mandátumuk 2022-ig szólt.
– Éppen az előzőekben elmondottak miatt gondoltunk arra, hogy újra bizalmat kérünk, hogy új felhatalmazással még kiszámíthatóbb módon és úton vigyük végig az elképzeléseinket. Sok van belőlük, több hosszabb távú projekt, amelyek egytől egyig újabb impulzust jelenthetnek a magyar úszósportnak, és amelyek kifuttatásához a világjárvány miatt több időre van szükség.

Az elmúlt három év számokban
27 – arany felnőttvilágversenyen
12 – ezüst felnőttvilágversenyen
4 – bronz felnőttvilágversenyen
6 – hazai rendezésű világverseny
1 – világverseny rendezési jogának elnyerése

– De azt megkaphatták volna két év múlva is, másként: sokan a logikát nem találják a döntésben.
– Minden, ami szokatlan, rendszerint gyanút kelt, ezt elfogadom, ugyanakkor jó néhány sportszervezet hasonlóképpen gondolkodott – nekünk is időre van szükségünk ahhoz, hogy az előttünk álló feladatokat megvalósítsuk. Például a gigantikusnak ígérkező Úszó nemzet programot, vagy hogy felépüljön mind az ötven új tan­uszoda, hogy ott csakis az általunk kiadott licenccel rendelkezők dolgozhassanak, és száműzzük a kóklereket a gyerekek úszásoktatásából. Ha tényleg az összes óvodás és elsős kötelezően úszik majd, olyan bázist kaphatunk, hogy az utánpótlás-nevelés, a tehetséggondozás is új dimenzióba kerülhet.

– Hogy érzékeli, kicsit felbolydult most az úszótársadalom?
– Érzékelem, hogy a kampány és lobbitevékenység óriási mértékű, ám ez nem változtat a legfőbb alapvetésemen: az én világomban és a sport világában nincs helye csalásnak, hazugságnak és doppingnak! A fél ország velünk foglalkozik, egyfolytában csörög a telefonom, mégis tartom magam az ars poeticámhoz: sohasem dobálom vissza a sarat, három évvel ezelőtt az elnöki székfoglalómban is tiszta lapot hirdettem. Életem során elég sok versenyben volt részem úszóként és állatorvosként egyaránt: becsületes, egyenes, jó harcosnak tartom magam. Állok a kihívások elébe. Ugyanakkor nem érzem, hogy rendszerváltó lenne a hangulat, a programom és az eddig elért eredményeink világosak.

– Mennyire sikerült az elmúlt három évben megvalósítaniuk, amit megválasztásakor ígért?
– Nagyon sokat tettünk a magyar úszósportért, eredményesek is voltunk – de nyilván mindig lehet jobban csinálni mindent. Megtörtént a szervezeti átalakítás, többé nincs szükség főtitkárra, a struktúra már inkább nagyvállalatot idéz, ám ez a 21. században nem is lehet másként – így működik például a nemzetközi úszó- és atlétikai szövetség is. Létrehoztuk a képzési rendszert, van egy nagyon erős sportolói bizottságunk, és van végre sportegészségügyi és gyermekvédelmi programunk, etikai és versenyzői kódexünk. Az elmúlt két évben hat világversenyt rendeztünk magas színvonalon. Nyolc hónap kemény munkával megalkottuk az Úszó nemzet programot a régióvezetők óriási segítségével, és a kormányzat részéről igenlő választ kaptunk a bázis szélesítését célzó, minden magyar gyerek úszásoktatását vállaló terv megvalósítására. Mindebben oroszlánrésze volt a mindössze tizenhét tagú csapatnak, amely nélkül ez nem valósulhatott volna meg – a csapatszellem híveként jómagam is csapatjátékos vagyok.

– Milyen esélyeket lát az újraválasztására?
– Ez is egy verseny, amelyben lehet nyerni az egyes pályáról, de ki lehet kapni a négyesről is. Komolyan vesszük a feladatainkat – ezt is. Viszont nem ígérgetni szeretnénk, hanem dolgozni. Mindent megtettünk és megteszünk azért, hogy megtartsuk az értékeinket, hogy szolgáljuk az úszósportot. A koronavírus-járvány kapcsán három hónappal ezelőtt a kezdeményezésünkre készült egy felmérés, amely az üzemeltetésről, az úszásoktatásról, a pályabérleti díjakról szólt többek között – a regionális és országos összesítést eljuttattuk a döntéshozókhoz. Négy szín jelölte a szinteket, a fekete, a piros, a sárga és a zöld: érzékeljük, hogy baj van, hiszen a fekete és a piros sokkal több, mint a másik kettő. A tanulmány már ott van az Emberi Erőforrások Minisztériumában, közösen lépünk fel a bázis megmentése érdekében.

– A kampány során nyilván sokakkal folytat tárgyalásokat – élvezi többségük támogatását?– Úgy érzem, legjobb sportolóink támogatnak, akárcsak a klubok túlnyomó többsége, régiótól és mérettől függetlenül. Értékelik a programomat, és hogy mindig kiálltam, kiállok értük. A kormányzat is elismeri az elvégzett munkánkat, és ha ezeket nézem, elég jók az esélyeink.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik