Úszás: Nem Katinka választja meg a szövetség elnökét – Bienerth

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.01.06. 12:48
null
Bienerth Gusztáv bízik benne, hogy szót ért majd Hosszú Katinkával (Fotó: Szabó Miklós)
Elnököt választ(hat) vasárnap a Magyar Úszószövetség közgyűlése. A legesélyesebb jelölt, Bienerth Gusztáv kampányt folytat annak érdekében, hogy a küldöttek szavazatait elnyerje, de világosan érzi és tudja, a nyílt színen ugyan csak két ellenlábassal kell megküzdenie, valójában van egy harmadik is...

 

HOGYAN ZAJLIK A SZAVAZÁS?

A legnagyobb esélyesnek számító Bienerth Gusztáv a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnökeként, turizmusért felelős kormánybiztosként, Hornyák Viktor a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetőjeként, Tóth István pedig a szentendrei úszóklub szakosztály-elnökeként tevékenykedik.

A vasárnapi menetrend szerint új jelöltet már nem lehet állítani, a három elnökaspiránsról pedig először külön-külön kell majd szavazni, azért, hogy választhatóak legyenek. Ehhez a megjelenő tagok több mint 50 százalékának szavazatára van szüksége mindannyiuknak.

Amennyiben egyik jelöltet sem fogadják el megfelelő arányban a küldöttek, a szövetségnek 15–30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell kiírnia, amelynek a legkésőbbi időpontja február 8.

Szavazást akkor is tartanak, ha csak egy jelölt marad végül versenyben, s a győzelemhez 50 százalék plusz egy igen szavazatra van szükség.

Három elnökjelölt esetén a szavazás első körében eldől a verseny, ha az egyik jelölt 50 százalék plusz egy igen szavazatot kap. Ellenkező esetben a legkevesebb voksot szerzett aspiráns kiesik, s következik a második kör, melyben szintén nem elég az igen voksok többségének megszerzése, hanem 50 százalék plusz egy igenre van szükség. Amennyiben egyik kandidáló sem éri ezt el, a szavazás eredménytelenül zárul, és a szövetségnek új választást kell kiírnia.

Forrás: MTI
– Talán túl egyszerű a kérdés, mégis egyértelműnek tűnik: miért? Miért vállalta el, hogy harcba száll a Magyar Úszószövetség elnöki pozíciójáért?

Ennek két oka is van – válaszolta a Nemzeti Sportnak Bienerth Gusztáv, aki a három jelölt egyike, de akit a legesélyesebbnek tartanak arra, hogy vasárnap a Magyar Úszószövetség közgyűlése elnöknek válassza. – Egyrészt számomra váratlanul lemondott a szövetség elnöke, így sokak szerint a sportágban vezetési és morális válság alakult ki, mégpedig kritikus időszakban, amikor világbajnokságra készülünk, amikor olimpiára készülünk. Másrészről pedig dolgozott bennem a személyes motiváció, hiszen ez ritkán visszatérő, egyedi, nagyon szép feladat – korszerű, modern, hatékony, transzparens szövetséget létrehozni egy csapat tagjaként mindenképpen az.

És ön mit mond: lesz új elnöke vasárnap a Magyar Úszószövetségnek?
– Nekem nincs más eszközöm, mint a nyilvánosság, a nyílt kommunikáció, a világos program, a csapatban gondolkodás, a játékszabályok tiszteletben tartása, az alapszabály ismerete, a múltam, a terveim. Ez nem naivitás, sokkal inkább a magyar úszótársadalom tisztelete.

A közvélemény által leginkább ismert ügy kapcsán is van terve? Tudja már, hogyan értsen szót az úszókkal, különösen Hosszú Katinkával és a férjével, Shane Tusuppal?
– Már el is indult ez a folyamat: karácsony előtt találkoztam Katinkával és a férjével, és a beszélgetés során egy nyelven beszéltünk mindhárman. Hosszú Katinka a magyar úszósport ékköve, minden támogatást meg kell neki adni, és remélem, hogy szót értek vele és a többi sportolóval is. Nem Hosszú Katinka választja meg a magyar úszósport elnökét, de a Magyar Úszószövetség elnökének támogatnia kell az élsportot, vagyis Hosszú Katinkát is.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOGY MILYENEK BIENERTH GUSZTÁV ELSŐ TAPASZTALATAI, MIT KÉRDEZNEK MEG TŐLE AZ EMBEREK ÉS HOGY TALÁLKOZOTT-E A LEMONDOTT ELNÖKKEL, GYÁRFÁS TAMÁSSAL, KERESSE A NEMZETI SPORT PÉNTEKI SZÁMÁT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik