Mindössze 76 századdal a győztes amerikai Dressel mögött, illetve 21 százados előnnyel a Rióban olimpiát nyerő szingapúri Schooling előtt. A bravúr után az Érdi Úszósport Kft. válogatottja csak úgy lendületből begyűjtött még négy aranyat a junior vb-n, hármat pedig az ifjúságiak Európa-bajnokságán. Amúgy még ki sem tette a lábát a Duna Arénából, amikor a 2020. évi tokiói olimpia egyik úszófavoritjának kiáltották ki. Nem kis teher került a vállára.

Néha jobb, ha az edző hátrább lép

„Kristóf olyan képességekkel rendelkezik, amelyekkel kevés úszó dicsekedhet, és ezekre építkezve a világot megváltani képes versenyző lett belőle Kemény, olykor a tűréshatárt közelítő edzésadagokkal, lemondásokkal és kellő alázattal. Nem mondhatom, hogy soha nem voltak összetűzéseink, és a fiú egyszer sem emelte fel a hangját, de egy edzőnek nemcsak diktálnia kell a tempót, hanem kezelnie is a kapcsolat elmérgesedésével fenyegető helyzeteket. Sokszor kellett csitítanom, olykor még büntetnem is, de nem ezek a konfliktusok jellemezték az együttműködésünk négy esztendejét. Fáradt vagy türelmetlen versenyzők száján nem egyszer szalad ki olyan szó, amiből szép kis csetepaté kerekedhetne. Ilyenkor néha jobb, ha az edző hátrább lép, és úgy tesz, mint ha nem is hallotta volna meg a szitkokat. Persze, nekem sincs mindig igazam. El kell ismernem, hogy sokáig elleneztem az indulását a vizes világbajnokságon, talán mert féltettem a nagy – a lehető legnagyobb – megmérettetéstől, de az élet Kristófot igazolta. A döntőig vezető úton, és aztán az éremcsatában is sorra döntötte a junior világcsúcsokat, és ott nem nagyfiúsan, hanem érett felnőtt versenyzőket megszégyenítő teljesítménnyel rukkolt ki. A helyén volt a szíve, pontosan tudta, hogy mikor mit kell csinálnia. Ő jobban akarta azt a versenyt nálam, hiba lett volna, ha az útjába állok.” – nyilatkozta a tanítványánál 42 évvel idősebb Selmeci Attila az SzPress Hírszolgálatnak. 

A tavalyinál is nehezebb év vár Kristófra

A mester azzal szokott példálózni, hogy az igazán tiszteletre méltó sportolók nem csak a teljesítményükkel, hanem mindig is a szerénységükkel, a mértéktartásukkal tűntek ki.

„Akkor van baj, ha a siker átmenetileg megváltoztatja a versenyzőt, és az kezd többet gondolni magáról, mint amire valójában képes. Ezt csak azért mondom – folytatta Milák Kristóf sikereinek kovácsa. –, mert most a közös munkánk nagyon izgalmas szakaszához érkeztünk. Amikor mind a kettőnk előtt ugyanaz a mérce magasodik, amit eszünk ágában sincs lejjebb állítani. Arra törekszem, hogy Kristóf továbbra is csak az elvégzett munkában bízzon, és engem még az sem zavar, ha a versenyzőm olykor egy hajcsárt lát bennem. Noha tudja, hogy amit elvárok tőle, azzal csak a javát akarom.”

A vb-ezüstérmes úszóra idén a tavalyinál is nehezebb feladatsor megoldása vár. Ismét három világversenyen szeretne bizonyítani, de mielőtt az elsőnek nekifutna, a medencén kívül is vizsgáznia kell. Az érettségin.

„Nem lesz könnyű összehangolni az edzéseket a tanulmányi munkával, noha Kristóf minden segítséget megkap az érdi Gárdonyi Gimnázium tanáraitól. Ha végez, máris indulunk az ifjúsági Európa-bajnokságra, mert a kora szerint még az idén is ifi, aztán augusztusban következik az év kihívása, a glasgow-i Európa-bajnokság. Ahol, ha semmi sem keresztezi az utunkat, akár a kontinens legjobbja is lehet száz pillangón. Október közepén aztán, amikor az úszók nem igazán szoktak már a vízben lenni, következik a harmadik próbatétel: az ifjúsági olimpia Buenos Airesben. Olyan verseny, ami eddig nagyon bejött a fiatal magyar úszóknak, köztük az aranyérmes Kapás Boglárkának, Szilágyi Liliánának, Bernek Péternek, Grátz Benjáminnak és Kenderesi Tamásnak. Hát ezt a szép hagyományt szeretnénk követni” 
– mondta befejezésül Selmeci Attila.