A zalaegerszegi sportoló – aki az észak-írországi Donaghadee-ból indulva hétfőn 12:11:20 óra úszás után ért partot a skóciai Portpatricknál – a csapatától kapott közleményben elmondta: ez volt az az útja, amelyre a „legmélyebbről kellett elindulnia.

„A kórházi ágytól és a lélegeztető-géptől idáig óriási kitartásra volt szükségem, hogy egy évvel később teljesítsem a legnehezebb átúszást az Északi-csatornán – emlékezett Mányoki a tavaly történtekre, amikor ugyanitt a sok medúzacsípés következtében feladta a kísérletet, kórházba került, ahol intenzív osztályon is ápolták.

„Úgy gondolom, hogy ezzel az úszással nem a természetet győztem le, hanem a legmélyebb pontokat is megjáró önmagamat– mondta az extrém sportoló.

Mányoki hozzátette: az előzmények nem változtatták meg elhatározását, és nemcsak teljesíteni akarta a kihívást, hanem jó eredményt is akart elérni.

Kiemelte: a körülmények ezúttal sem segítették, a start idején óriási volt köd, ami 11 óráig kitartott. Utána nyugodt időszak következett ugyan a 13-14 Celsius-fokos tengervízben, de az utolsó kilométereken erős lett a hullámzás, és ismét megjelentek az oroszlán medúzák, amik megcsípték őt.

„A parttól két kilométerre pedig megfogott az áramlat. Ennyire erős és számomra szenvedős áramlattal még nem volt dolgom – fogalmazott, miután az utolsó két kilométere három órát vett igénybe, miközben azt megelőzően kilenc óra alatt 36 kilométert teljesített.

Mányoki hangsúlyozta: a csatorna 80 éves átúszásának történetében ő lett a 79. úszó, aki sikeresen teljesítette a távot, s 50. a férfiak között.

Az extrém sportolónak már csak ez az egy helyszín hiányzott, hogy teljesítse a hét csatornaátúszásból álló Ocean's Seven sorozatot. Mányoki végül 18. úszóként érte ezt el, és a csapattól kapott információ alapján 64:33:05 órás összideje világrekord.

Mányoki kiemelte: nagyon sokat jelent neki, hogy 18. emberként sikerült teljesítenie a világ egyik legnehezebbnek tekintett sorozatát (Catalina-csatorna, Cugaru-csatorna, Molokai-csatorna, La Manche, Cook-szoros, Gibraltári-szoros, Északi-csatorna).

„Az pedig, hogy az Ocean's Sevent a világ jelenlegi legjobb összetett idejével jegyzem, olyan teljesítmény, amire tényleg nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta az úszó.