Úszás: Magyarország olyan, mintha hazajönnék – Chad le Clos

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.05.10. 18:23
Sztárparádé a Duna Arénában: világklasszisok sora vonul majd a rajtkövekhez szombaton és vasárnap a Bajnokok sorozata budapesti állomásán.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

HAZATÉRÉS
Milák Kristóf, vb-ezüstérmes úszó:
„Általában úgy szokott lenni, hogy az edzőm, Selmeci Attila visszafogottan nyilatkozik a versenyek előtt, én meg durrantok egy nagyot a medencében...! Persze, nem most kell jó időt menni, ám mióta látom itt, a Duna Arénában az előkészületeket, úgy érzem, mintha egy nagy világversenyen jönne. Szerintem ha fejben felkészülök, jól fog ez menni.”

Sarah Sjöström, olimpiai bajnok úszó:
„Jó emlékeim vannak a Duna Arénáról, pályafutásom egyik legjobb versenye volt a 2017-es világbajnokság. A három arany mellett akkor két két világcsúcsot is úsztam, ilyet most nem ígérek, bár előfordult már korábban is, hogy magamat is megleptem egy-egy versenyen.”

Chad le Clos, olimpiai bajnok úszó:
„Éppen Hosszú Katinkának mondtam, hogy olyan, mintha hazajönnék. Szinte a második otthonom Magyarország, örülök, hogy újra itt lehetek. Ez az egyik leggyorsabb medence a világon, és újra alkalmam nyílik a legjobbakkal versenyezni, már alig várom a rajtot.”

Emily Seebohm, olimpiai bajnok úszó:
„A Bajnokok sorozata nem indult jól számomra: Kínában ételmérgezést kaptam, szerencsére már jól vagyok. Egy nemzetközi edzőtáborból érkeztem ide, ahol Chad le Clos és Sarah Sjöström mellett készülhettem, remélem, hatalmasat csatázom Hosszú Katinkával a versenyen.”

Nicolas Santos, vb-ezüstérmes úszó:
„Csupa jó emlékem van Budapestről, hiszen a világbajnokságon második lettem ötven pillangón, a tavalyi rövid pályás vk-versenyen pedig világcsúcsot úszva nyertem ezen a távon. Meglátjuk, ezúttal mire leszek képes úgy, hogy a 39 évemmel én vagyok a mezőny legidősebbje.”

Csupa-csupa világsztár – szombaton és vasárnap este nyolc órától hatalmas show-t varázsolnak a szervezők a Duna Arénába, és ezúttal nemcsak a színpadra, pontosabban a medencetérbe lépő előadók és művészek előadása nyűgözheti majd le az érdeklődőket, hanem a vízben tempózó világsztárok produkciója is.

A teljesség igénye nélkül, olyan klasszisok vonulnak majd a rajtkövekhez a hétvégén Budapesten, mint a dél-afrikai Chad le Clos, az amerikai Anthony Ervin és honfitársa, Matt Grevers, a svéd Sarah Sjöström, az olasz Federica Pellegrini, vagy éppen az amerikai Katie Meili. Hogy mi a közös a felsorolt úszókban? Az biztosan, hogy legalább egyszer már akasztottak ötkarikás aranyérmet a nyakukba.

Hosszú Katinkáéba háromszor is, kétségkívül a magyar úszó lehet a Bajnokok sorozata budapesti állomásának egyik sztárja, de természetesen a mellette vízbe ugró kilenc honfitársa (Bernek Péter Cseh László, Kozma Dominik, Milák Kristóf, valamint Békési Eszter, Burián Katalin, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka és Késely Ajna) is arra készül, hogy valami szép eredménnyel örvendezteti meg a magyar közönséget.

A verseny kapcsán a Duna Arénában pénteken megtartott sajtótájékoztatón Julio C. Maglione, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elnöke azon örömének adott hangot, hogy az úszók családja visszatérhetett Budapestre: „Ez egy gyönyörű uszoda, a Bajnokok sorozata pedig egy új típusú verseny – újszerű lebonyolítással és azzal a céllal, hogy az úszás szerelmeseit még inkább kiszolgáljuk.”

Azt már Cornel Marculescu, a FINA ügyvezetője mondta el, hogy érdekesebbé, látványosabbá kívánják tenni a versenyeket, és nem restellnek tanul más profi sportágaktól sem.

„Már az első állomás tapasztalatait is leszűrtük, tanultunk belőle, és folytatni kívánjuk a sorozatot jövőre és azután is – nyilatkozta Marculescu. – Szeretnénk a versenyzők reklámértékét is növelni, azt hiszem, az ilyen típusú versenyek alkalmasak arra, hogy az úszókat minél többen megismerjék.”

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnök ennek kapcsán megjegyezte, hogy mindig is amellett emelt szót, hogy az úszók több pénzt keressenek: „Ez a verseny tökéletesen alkalmas erre. Örülök, hogy az úszósport idén professzionális szintre lépett.”

A kétnapos versenyen mind a négy úszásnemben megrendezik az 50, 100 és 200 méteres számokat, emellett a 400 gyors és a 200 vegyes szerepel a programban a két váltó (vegyes csapatok 4x100 méteres gyors- és vegyes váltó) mellett – minden távon csak döntőre kerül sor négy-négy indulóval.

A győztesek 10, a másodikok 8, a harmadikok 6, a negyedikek 5 ezer dollárt kapnak, egy világrekord „ára” 20 ezer dollár.

Miniinterjú Hosszú Katinkával

– Elég régóta mondogatja, hogy az úszás sokkal népszerűbb és nézhetőbb sportág lehetne – a Bajnokok sorozatának első, kínai állomásán ön volt az egyedüli magyar: valami ilyen változásra gondolt?
– Igen! Korábban is úgy gondoltam, hogy ha a versenyek formátuma megváltozna, izgalmasabb, népszerűbb lenne a sportágunk. Az úszósport elindult előre és felfelé, izgatott vagyok, hogy részese lehetek ennek a változásnak. A kínai verseny érdekes volt – kicsit szokatlan volt ugyan, hogy mindössze négyen úsztunk a medencében, de mindannyiunknak tetszik ez a lebonyolítás, jó, hogy nincsenek előfutamok, csak esténként döntők.

– Szombaton egy, vasárnap három számban lesz érdekelt – és ismét hazai közönség előtt bizonyíthat.
– Természetesen szeretném kiszolgálni a magyar nézőket, de ez most nem biztos, hogy egy remek időeredménnyel fogom tudni megtenni. Ennek a sorozatnak nem is feltétlenül az a lényege, hogy szenzációs idők szülessenek.

– Vegyesen, pillangón és háton láthatjuk a Duna Arénában, a szíve nem fáj kicsit a gyorsúszásért?
– Mit tegyek, ha nem hívtak meg ebben az úszásnemben erre a versenyre...? Csak azon a távon indulhatok, ahol van számomra hely – viccet félretéve: a világranglista alapján kapnak meghívást erre a sorozatra az úszók, és a felkészülés ezen időszakában szerintem elég is lesz nekem a négy szám. Egyelőre azért küzdök, hogy a szombati rajtra kipihenjem az izomlázamat: a héten elég jól sikerültek az edzések, érzem mindenemet, de ennek így is kell lennie, hiszen közeleg a világbajnokság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik