Úszás: leküzdötte a rákot, Tokióra fókuszál az amerikai olimpiai bajnok

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.10.28. 10:45
null
Nathan Adrian (Fotó: Koncz György)
Az év elején még a rákkal küzdött, nyáron már kétszer győzött a világbajnokságon. A harmincéves olimpiai bajnok, Nathan Adrian az ISL-sorozat budapesti állomásán adott interjút a Nemzeti Sportnak.

 

– Jó látni, hogy most itt van az uszodában, az ISL-sorozat budapesti állomásán, és mosolyog. Hogy van?
– Köszönöm, jól. Rákos betegség esetén csak annyit mondhatunk, hogy tünetmentes vagyok, a teljes gyógyulásról csak később beszélhetünk.

NÉVJEGY: NATHAN ADRIAN

Született: 1988. december 7., Bremerton (Washington)

Állampolgársága: amerikai

Legjobb eredményei: 5x olimpiai bajnok (100 m gyors – 2012; 4x100 m gyorsváltó – 2008, 2016; 4x100 m vegyes váltó – 2012, 2016), olimpiai 2. (4x100 m gyorsváltó – 2012), 2x olimpiai 3. (50, 100 m gyors – 2016), 10x világbajnok (4x100 m gyorsváltó – 2009, 2017, 2019; 4x100 m vegyes váltó – 2009, 2011, 2015, 2017; vegyes csapatok 4x100 m gyorsváltó – 2015, 2017, 2019), 4x vb-2. (50 m gyors – 2015, 100 m gyors – 2017, 4x100 m gyorsváltó – 2013, 4x100 m vegyes váltó – 2019), 2x vb-3. (100 m gyors – 2013, 4x100 m gyorsváltó – 2011), 2x rövid pályás világbajnok (100 m gyors – 2008, 4x100 m gyors – 2008), rövid pályás vb-2. (4x100 m vegyes váltó – 2008)

– Miért döntött úgy, hogy nyíltan beszél a betegségéről?
– Statisztikák tanúsítják, hogy az Egyesült Államokban egy férfi nehezen veszi rá magát arra, hogy orvoshoz forduljon – a nők hamarabb megteszik –, ha pedig a rákra leszűkítjük, még rosszabb a mutató. Azzal, hogy idejében orvoshoz mentem, megúsztam sok kezelést, ha várok, ha nem tulajdonítok jelentőséget a fájdalomnak és a duzzanatnak, még több műtét és kemoterápiás kezelés várt volna rám.

– Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy figyeljünk oda a testünk jelzéseire?
– Igen. Meg kell értenünk, hogy az orvosok csak információt közölnek – ha nem megyünk el hozzájuk, attól nem ússzuk meg a betegséget. Ha pedig baj van, jobb, ha tudunk róla.

– A legnehezebb pillanatokban honnan merített erőt?
– Támogató környezet vett körül, ezen a családomat, a barátaimat és a közösségi média résztvevőit is értem. Ha megkapod a diagnózist, hogy rákos vagy, bizony van, hogy magányosnak érzed magad – nekem is voltak nehéz óráim, de sosem éreztem, hogy egyedül lennék, hiszen például a közösségi médiának köszönhetően tudtam meg, hogy mások is járnak hasonló cipőben, márpedig ha más képes küzdeni, én is képes vagyok rá. És az én példámat látva ez talán erőt adott többeknek is. Az a tudat, hogy semmilyen értelemben sem vagy egyedül, segített nekem is: elhittem, tudtam, minden rendben lesz.

– Hamar visszatért az uszodába – ennyire szereti ezt a sportágat?
– Igen. Az úszás az életem.

– Már gyerekkorától fogva?
– Valójában nem én választottam az úszást, hanem az úszás engem. Mint minden kisgyerek, én is nagyon sokféle sportágat kipróbáltam, de hogy van tehetségem az úszáshoz, hamar kiderült, így a többi fokozatosan háttérbe szorult.

– Nem akart inkább labdát kergetni, a szabadban mozogni?
– Kedves edzőim voltak, elérték, hogy jól érezzük magunkat a vízben. Nem támasztottak elvárásokat, engedték, hogy csak élvezzük – a pályafutásom döntő momentuma ez, szerintem ennek köszönhető, hogy még most, harmincévesen is versenyszerűen úszom. Ha gonosz, folyton csak kiabáló edzőim lettek volna, akik olyan feladatokat is rám erőltetnek, amelyeket én nem akartam volna megcsinálni, nem tartanék itt.

MEGJÁRTA A POKLOT

Nincs egy éve, hogy Nathan Adriannél hererákot diagnosztizáltak: 2018 decemberében fájdalmat és duzzanatot észlelt. Elsőként eltávolították a daganatos részt, majd jött a CT-vizsgálat, amely tünetmentességet mutatott, de azt is, hogy a nyirokcsomók is fertőződhetnek. Többféle kezelést javasoltak, az olimpiai bajnok újabb műtétet választott, s bár hamar a saját ágyában gyógyulhatott, a betegség és a körülmények változása megviselte: hiányzott az életéből a napi rutin, az úszás, így ahogy kicsit jobban lett, útja az uszodába vezetett. Aztán újabb műtéttel eltávolították a nyirokcsomókat, s mivel leletei negatívak lettek, orvosi kontroll mellett újrakezdhette az élsportot. A júliusi világbajnokságon az amerikai váltók tagjaként két arany- és egy ezüstérem megszerzéséhez járult hozzá. Az ISL-sorozatban a Los Angeles Current csapatát erősíti.

– De előbb-utóbb kell a szigor az uszodában, ha eredményt akar elérni az ember.
– Ez igaz, és nálam is bekövetkezett, de csak tizennégy éves korom után. Az akkori edzőim már szigorúbbak voltak, keményebb munkát követeltek, és persze előfordult, hogy kiabáltak velem. Ám ez cseppet sem volt ijesztő, hiszen fontos üzeneteket közvetítettek nekem. Például: dolgozz, dolgozz, dolgozz! Vagy hogy muszáj gyakorolni, mert csak így lehetsz jobb és egyre jobb.

– Ezzel nem feltétlenül győz meg arról, hogy az úszás nem unalmas sportág a monotonitásával...
– Épp erről beszélgettem itt Hosszú Katinkával. Ő is említette, hogy unalmas, igaz, ő sokkal többet úszik egy nap, mint én. Sprinterként én jobb helyzetben vagyok, hiszen egy-egy edzésen kevesebb méter vár rám, két feladat között pedig még beszélgetni, viccelődni is tudok a társaimmal. Ettől még tény, az úszás nem éppen változatos. Mindenkinek találnia kell valamit vagy valakit, ami vagy aki élvezetesebbé teszi. Ez lehet az edző, a közösség, az adott feladat vagy az elérendő cél.

– Az ISL-sorozat is lehet ilyen?
– Ez fantasztikus kezdeményezés, mi nagyon élvezzük. Itt, a Duna Arénában ez kiváltképp így van. A világ legszebb uszodája, pedig én bejártam a világot. Amerikában leginkább csak kinti medencéink vannak, itt meg két ötvenes medence is – káprázatos! Ráadásul csupa jó élmény köt ide: két éve a világbajnokságon majd' felrobbant az aréna, amikor a férfi 4x100-as gyorsváltó döntőjében nyertünk. Persze, tudom, a magyarok bronzérmet szereztek, de minket is feldobott a hangulat, ami akkor itt uralkodott. Arra is emlékszem, mennyire élveztük, hogy vízi taxival közlekedtünk a szálloda és az uszoda között. Az a világbajnokság különleges helyet foglal el a szívemben, és ezt mondja valamennyi amerikai úszó.

– Hogy bírja a tempót a fiatalokkal?
– Igyekszem tartani a lépést. Sokszor frocliznak a többiek, öregembernek szólítanak, pedig Cseh László még nálam is idősebb... Lenyűgöz, hogy ő még mindig úszik, és ott van a legjobbak között.

– Önnek is az a célja, hogy ott legyen a legjobbak között: irány Tokió?
– Az az álmom, hogy a tokiói olimpián újabb aranyérmeket szerezzek hazámnak. De már a csapatba kerülés is nehéz, hiszen hatan is képesek vagyunk 48 másodpercen belül úszni a száz gyorsot – tavaly nem így volt... De az amerikai úszósport azért olyan erős, mert már a válogatón is harcolnunk kell. Én kész vagyok a csatára.

CSÚCSOK SORA

Káprázatos versenyt hozott az ISL második napja a Duna Arénában, egymást követték a rekordok! A háromezres közönség tapsolhatott világ- és országos csúcsnak, továbbá számtalan egyéninek. Női 100 háton az ausztrál Minna Atherton az ISL története első világrekordját úszta (54.89), kicsit fájt a szívünk, hiszen Hosszú Katinka 2014-es csúcsát (55.03) írta felül. A mostani volt az első olyan ISL-viadal, amelyen világcsúcs született, olyan, amelyet a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) hitelesít is, merthogy korábban tartotta magát ahhoz, hogy az ISL-ben elért rekordokat nem hitelesíti... Aztán született országos csúcs férfi 100 pillangón Szabó Szebasztián jóvoltából (22.20), majd Milák Kristóf 400 gyorson (3:39.37), 200 pillangón (1:49.98), Késely Ajna szintén 400 gyorson (4:01.27) úszta élete eddigi legjobbját 25-ös medencében.

A budapesti viadal legértékesebb úszója Hosszú Katinka lett 47 ponttal – sajnos ez az Iron Team Budapestet nem repítette az első helyre, a London Roar csapata szerezte meg, akárcsak egy hete Lewisville-ben. Folytatás – az európai együtteseknek – november 23–24-én Londonban.

A budapesti viadal csapatversenyének végeredménye: 1. London Roar 505.5 pont, 2. Team Iron Budapest, 425, 3. Los Angeles Current 408, 4. New York Breakers 292.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik