Úszás: Kós Hubert – a vega csúcstehetség, aki már Milák rekordját is megdöntötte

SZALAY PÉTER ANDRÁSSZALAY PÉTER ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2019.09.21. 14:02
null
Kós Hubert és edzője, Magyarovits Zoltán (Fotó: UTE)
Nagy jövőt jósolnak a 16 esztendős úszóreménységnek, Kós Hubertnek, aki idén négy ezüstérmet hozott el Bakiból, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról (EYOF), és ugyanezzel a lendülettel a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottba is bekerülhet. A munkamániás sportoló gyerekkora óta vegetáriánus étrendet követ. Erről értesülve a hasonló cipőben járó  kétszeres kajakozó olimpiai bajnok Kőbán Rita felajánlotta, hogy  szívesen megosztaná vele a táplálkozásával kapcsolatos tapasztalatait.

Tizenhat esztendős vegetáriánus úszóreménységnek adna jótanácsokat a kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita.

Hatalmas tenyerei vannak, és 46-os cipőt visel a 192 centiméter magas Kós Hubert, akit úszóberkekben már most úgy emlegetnek, mint a 2024-es párizsi olimpiai játékok egyik magyar reménységét. A 16 esztendős UTE-sportoló ismertetőjele a tehetség és a sokoldalúság, az edzéseken pedig a munkamánia, nem mellékesen még az is, hogy vegetáriánus étrendet követ. Ezzel a szokásával amolyan fehér holló a kifejezetten energiaigényes sportágában.

„Hubertet tényleg hiába traktálnák ínycsiklandozó vaddisznópörkölttel vagy egy jókora bécsiszelettel, az ő kosztja különféle köretekből és főzelékekből, emellett zöldségekből és gyümölcsökből áll, amelyeket csak olykor egészít ki hal, sajt vagy tojás. Kiskora óta ez a szokása, számára a bőségtálra kerülő húsételek a tabuk listáján szerepelnek” – erősítette meg a Huberttel kapcsolatos híreket Magyarovits Zoltán, aki immár hét esztendeje irányítja a kölyökképű úszó felkészítését.

Az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó szakember óvakodik attól, hogy a tanítványát a világcsúcstartó Milák Kristófhoz, vagy a rövid pályás világ- és Európa-bajnok Bernek Péterhez hasonlítsa, noha éppen ők ketten azok, akiknek a korosztályos csúcsait tavaly sikerült megdöntenie.

Már megmutatta az oroszlánkörmeit

„Az viszont túlzás és elfogultság nélkül kimondható, hogy a fiú idehaza korosztályának kiemelkedő alakja, akinek a vízfekvése, a gyorsasága és robbanékonysága, valamint a folyamatosan csiszolódó technikája is elismerésre méltó – hangzott a sikeres szakember dicsérete. – Már gyermekúszóként megmutatta az oroszlánkörmeit, amikor a bajnokságon 15 versenyszámából 13 győzelmet sikerült kihoznia. Jelenleg ott tartunk, hogy egyéni és váltószámokban 52 korosztályos országos bajnoki címmel büszkélkedhet, amihez azt is hozzá kell tenni, hogy az idei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról négy ezüstéremmel tért haza Bakuból. Sok van még ebben a nyúlánk, de most még egy kicsit cingár legényben.”

„Tagadhatatlan, hogy néhány kiló izmot fel kell pakolnia magára, túlzásba azért ezt sem kell vinni, mert oda lehet a könnyedsége. Mostanában tértünk át az eddigi háromról a heti négy erősítőedzésre, és itt az ideje annak is, hogy felvegyük a kapcsolatot egy dietetikus szakemberrel. Nehéz akadálypályát kell bejárnia Hubertnek, hogy ott lehessen a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon a »nagyok« között, a saját korosztályában pedig jó helyezésekért csatázhasson. Az pedig már hab lenne az ünnepi tortán, ha egy olimpiai „A” szintes idővel is kirukkolna” – hangsúlyozta Magyarovits Zoltán.

Barcelona és Atlanta bajnoka szívesen segítene

Kós Hubert étrendjével – annak előnyeivel és esetleges hátrányaival – kapcsolatban az SzPress Hírszolgálat kikérte az 1992-es barcelonai olimpián a kajak négyes tagjaként, majd négy évvel később Atlantában a K–1 500 méteren aranyérmet nyert Kőbán Rita véleményét, aki egészségügyi okokból 25 esztendősen mondott le a húsételek fogyasztásáról. Olimpiai sikerei a nagy váltás után következtek...

„Amennyiben Hubert, a szülei és az edzője is hasznosnak tartják, szívesen leülnék velük egy sportbaráti beszélgetésre, és osztanám meg annak a 29 esztendőnek a tapasztalatait, amelyek vegetáriánusként halmozódtak fel bennem. Nem csupán a versenyzői éveim alatt, hanem azt követően is, amikor az edzői pályára léptem. Minél több az információ, annál teljesebb lesz a kép, és ez hozzásegíthet a legjobb döntések meghozatalához” – hangsúlyozta a kétszeres olimpiai bajnoknő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik