Ariana Kukors a 2009-es vb-n 200 vegyesen nyert aranyéremmel (Fotó: AFP)

 

 

A 2009-ben Rómában világbajnok – a fináléban világcsúccsal a harmadik Hosszú Katinkát is legyőző – Kukors elmondta, a tornászok ügyét követően döntött úgy, hogy ő is előáll a történetével. A 28 éves volt úszó 2013-ban hagyott fel a versenysporttal.

A nyomozóhatóságok már átvizsgálták a 46 éves Hutchison otthonát és adathordozókat foglaltak le, amelyeken sajtóhírek szerint Kukorsról is tartott meztelen fotókat.

Hutchisonnak 2010-ben kellett lemondania a válogatottban betöltött szerepéről, akkori sajtóhírek szerint azért, mert megsértette a szövetség etikai kódexét, és szexuális viszonyt folytatott az egyik sportolóval, méghozzá Kukorsszal. Ezt akkor az edzőn kívül még a versenyző is tagadta.

Az amerikai tornaszövetségnek nemrég az összes igazgatója lemondott a zaklatási botrány miatt. Lawrence G. Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa két héttel ezelőtt gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között – a legfrissebb adatok szerint – 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált. Az áldozatok közül sokan a tornaszövetség felelősségét is felvetették az ügyben, mert szerintük a szervezet nem tett meg minden tőle telhetőt a panaszok kivizsgálására, illetve a visszaélések megakadályozására.

 

Az ítélet 175 év börtön; véget ért a sportvilág legmocskosabb ügye

A szerdai nappal véget ért a sportvilág alighanem legtöbb áldozatot követelő szexuális zaklatási ügye: 40 és 175 év közötti letöltendő börtönbüntetésre ítélték Larry Nassart, az amerikai női tornászválogatott és a Michigan State University volt sportorvosát. Nassar legalább 158 nőt - döntő többségben fiatalkorút és kiskorút - molesztált, és könnyen elképzelhető, hogy fiú áldozatokat is szedett.