Úszás: két ezüsttel és egy bronzzal folytattuk a junior-vb-t

CSURKA GERGELY (INDIANAPOLIS)CSURKA GERGELY (INDIANAPOLIS)
Vágólapra másolva!
2017.08.25. 06:50
null
Három magyar éremmel folytatódott a junior úszó-vb (Fotók: Csurka Gergely)
Két ezüsttel és egy bronzzal folytatták szereplésüket úszóink az indianapolisi junior világbajnokságon: Németh Nándor 200 gyorson, Késely Ajna 800 gyorson lett második, míg Barta Márton 200 vegyesen végzett harmadikként.

 

Aztán van úgy, hogy a szomszéd pályán gyorsabban haladnak.

Az úszásban alapvetően ez a legszebb. Odamész, elstartolsz, voltaképpen mindent, de mindent úgy csinálsz, ahogy eltervezted, kihozod magadból a legjobbat, csakhogy akad egy másik, akinek még nálad is jobb napja van. És nem tehetsz ellene semmit. Nem húzhatod vissza, nem dobhatod át a sapkádat, nem szaladhatsz a bíróhoz, hogy miért engedték neki ezeket az erős tempókat. Csak te vagy, a startkő, a víz, a két fal és a két kötél. Ezek között a keretek között kell megoldanod azt az egy-két-négy-nyolc percet – ennyi múlik rajtad, a helyezésed már másokon is.

Plagányi Zsolt például negyedórája morgolódik. Nagyjából hatodszor tanulmányozza a 200 gyors eredménylistáját a telefonján, rágja át a részidőket. A szerdai, szenzációs váltógyőzelem után annyit mondott: „Holnap jó lesz a kétszáz gyors. Nándinak nagyon ment az edzéseken. Ilyenkor az ember elmosolyodik, ha az ősz mester ezt így kimondja, akkor...

Nos, Nándi második lett. Övé volt a legjobb nevezési idő, és még azt is sikerült felülmúlnia, 1:46.79 – fenomenális. Pláne ha nyitunk egy zárójelet, hogy tavaly ilyenkor 1:52-nél tartott. Elképesztő a javulás. Csakhogy... „Ha valaki azt mondja, 1:46.7-es idővel nem lehet nyerni, kinevetem. És folytatódik a fejcsóválás. Merthogy az orosz Ivan Girev két másodperccel megy jobbat a júliusi, netanyai idejénél, 1:46.40-nel becsönget egy junior világrekordot. Ez nem volt benne a pakliban.


„Nyilván, ha nem vagyok beteg a pesti vébé után, vagy csak erre készülök, akkor talán más. De nehogy azt hidd, hogy most csalódott vagyok. Különben is, nekem van egy felnőtt vb-bronzom, a Duna Arénából, neki ilyen nincs. Én tuti jobban jártam”
– mondja Nándi, majd elbattyog eredményhirdetésre.

Plagányi maestro még tovább szövi a gondolatmenetet. „Mondanám, hogy a vébé nem hiányzott a felkészülés szempontjából, de az a váltó harmadik hely mindent felülír. Eredetileg csak az volt tervezve, aztán még bejött a mixed is, bevállaltuk, otthon nem lehet nem bevállalni. Közben azonban teljesen leálltunk a munkával, aztán egy ilyen eseményen mégiscsak ott a nyomás, a feszkó meg szépen megágyaz a betegségnek. Elmentünk edzőtáborba, rögtön az első napokban gyomorrontás, influenza, ami belefér. Ja, és pár hét alatt nőtt három centit, mert a szervezet érezte, hogy radikálisan csökkent a terhelés, akkor megint beindulhatnak a természetes folyamatok. Tényleg eljutottam oda, hogy jelzek, köszönjük, de esett a junior vébé, aztán viszont elég hamar visszazökkent. Nem is volt a mai úszással semmi baj... De akkor is... Hogy 1:46-tal ne lehessen nyerni...” Na jó, becsukjuk a Dörmögő Dömötör indianapolisi különkiadását, különben is, van még 50 gyors, 100 gyors, 4x200-as gyorsváltó, lehet vigasztalódni. Egy arany és egy ezüst után... (A másik finalistánk, Márton Richárd hatodik lett, előtte 200 pillangón Bonecz Boglárka nyolcadikként zárt.)

Valami hasonló játszódik le a lányok 800 gyorsa után: Késely Ajna élete legjobbját ússza (8:30.62), ám az egy évvel idősebb argentin Delfine Pignatiellót nem lehet megfogni. „Az edzőm azt mondta, próbáljak a térdénél maradni, ameddig csak lehet, de túl hamar elment, egyszerűen nem bírtam vele maradni” – mondja Ajna, akiről üvölt, hogy rettenetesen ki van facsarva, elsősorban mentálisan, hiszen a nyár folyamán nyert hat junior Eb-aranyat, 400-on és 1500-on is döntős volt a budapesti vb-n, most pedig itt próbál valami maradandót alkotni, de azért ennyit és ilyen intenzíven versenyezni az ember 16. születésnapja előtt... Ez azért leányt próbáló. Mondjuk úgy, nem is csücsül az ajnás mosoly az ajka szélén.


Annál vidámabb Barta Márton: szenzációsan taktikázva csípi meg 200 vegyesen a bronzérmet úgy, hogy gyakorlatilag húsz méterrel a fal előtt ér oda az érmes helyre. „Hogy megvalósult-e minden a tervekből? Mi az hogy! Sőt! Nagyon is sőt!" vigyorog, avagy Marcinknak nagyon bejön a hetes pálya. Egy napja arany, most bronz. „Az az igazság, hogy a reggeli úszás nehezebb volt. A váltógyőzelem után alig bírtunk elaludni. Volt egy kis buli a szobában, de ne gondoljatok semmi rosszra, tényleg csak dumáltunk, de egyszerűen képtelenség elaludni, mert ilyenkor pörget az adrenalin.”


Ez mondjuk Milák Kristófon is látszik, aki reggel eléggé nyikorgott 100 pillangón, az elődöntőben viszont nagyjából tizenöt métert úszik erősen, ami az ő szintjén bőven elég ahhoz, hogy másodikként jusson a fináléba – folytatása következik. Gyaníthatóan nem akármilyen folytatása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik