Úszás: Juhász Janka junior Európa-bajnok

Vágólapra másolva!
2016.09.09. 17:03
Parádésan kezdték fiatal nyílt vízi úszóink a junior Európa-bajnokságot az olaszországi Piombinóban: Juhász Janka a 7.5 kilométeres távon aranyérmet szerzett, míg a többiek értékes helyezéseket szállítottak a korosztályos verseny nyitónapján.

A viadal a 14-15 esztendős fiúk 5 km-es versenyével kezdődött, amelyen mindjárt két figyelemre méltó helyezést sikerült elérni: Fábián Milán a negyedik helyen ért célba – 4.5 másodpercre volt a bronzérem –, míg Tabi Zoltán hatodikként.Fábián Milán a negyedik helyen ért célba – 4.5 másodpercre volt a bronzérem –, míg Tabi Zoltán hatodikként.

Vele kapcsolatban mindenképp megjegyzendő, hogy a jövő egyik legnagyobb ígérete, csapatban már érmes volt a junior vb-n, míg itt az első húszban (!) ő volt az egyetlen 14 esztendős induló, a többiek mind egy évvel idősebbek nála. A lányoknál is a mezőny első felében zártak a mieink, Kun-Szabó Fanni 9., míg Borsi Anett 13. lett.

Délután indultak neki a 7.5 kilométeres távnak a 16-17 esztendős versenyzők a Tirrén-tengerben, és itt megszületett az első érem, mindjárt egy arany. Juhász Janka rendkívül taktikusan versenyezve, egészen elképesztő hajrát produkálva megelőzte a júliusban világbajnoki címet szerző spanyol Paula Ruizt. Rohács Réka is nagyot ment, negyedikként, de tényleg csupán egy leheletnyivel, 0.2 másodperccel olasz riválisa után ütötte meg a célpanelt – és Sztankovics Dóra is a legjobb tíz közé került, 9. lett.

A fiúknál Novoszáth Noel alakított nagyot, hat kilométernél még csupán 11. volt, csaknem száz méterrel lemaradva a vezető boly mögött, de elképesztő sebességre felpörögve a hátralévő 1500 méteren behozta a hatalmas hátrányt, öt vetélytársat megelőzve érkezett be végül ötödikként. Ugyanitt Monori Kristóf 11., Kalmár Ákos pedig 12. lett.

Gellért Gábor szövetségi kapitány elégedetten értékelt:

„Juhász Janka szenzációsan úszott, végig a mezőnnyel haladt, az utolsó kör előtt tempót váltott, felvitte az élbolyra a többieket, haladt egy kicsit a lábvizükön, aztán a hajrában már nem lehetett megállítani. Olyan tempóban ment, mint a vásárhelyi 4x200-as gyorsváltóban, és hát ugye ott is Európa-bajnok lett. A negyedik-ötödik-hatodik helyek is nagyon értékesek, Fábián Milánt sajnálom kicsit, kértem, ne akarjon mindenáron előre menni, de azt mondta, annyira jól érezte a ritmust, hogy nem tudott nem vezetni – viszont a végén a nagy hullámok megfogták, nem maradt elég ereje ahhoz, hogy az addig mögötte úszókkal tudja tartani a ritmust. Ennek ellenére azt mondom, soha rosszabb napot, tényleg nagyon odatették magukat a gyerekek!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik