Veszélyben lehet az olimpiai A-szintes Békési Eszter egri felkészülése is (Fotó: Török Attila)

 

„A válogatott összetartásnak köszönhetően Békési Eszter és Holló Balázs a mai napig még edzhetett, utána viszont nem tudjuk, mi következik – adott helyzetjelentést az EÚK elnöke, egyben vezetőedzője, Kovács Ottó. – Az elmúlt négy és fél hetes időszakban a Magyar Úszó-szövetség jóvoltából mindkét olimpiai A-szintes versenyzőnk számára biztosított volt a rendszeres tréning. Ez azonban rövidesen véget ér, és bármilyen nehéz is kimondani, nem tudjuk, hogyan és hol folytatódhat a munka. Egerben az uszodák zárva tartanak, így helyben sem Hollóék, sem a klub további tagjai nem tudnak úszni. Mivel ez az állapot már február vége óta fennáll, megjósolni sem lehet, hogy a létszámunk miként alakul, ha egyszer véget ér ez a kényszerszünet. További súlyos gond, hogy az EÚK alkalmazottai március óta nem kaptak fizetést, és pillanatnyilag ígérvény sincs rá, hogy ez változik.”

Vagyis a klub problémáira csak részben jelenthet enyhülést, hogy a Heves megyei hírportál beszámolója szerint a helyi önkormányzat június 2-ától tervezi az uszodák sportcélú újranyitását. Mivel a MÚSZ központi költségvetését húsz százalékkal csökkentette az állam, és a koronavírus hatására a várost is elérte a gazdasági válság, így egyik irányból sem számíthat a korábbi évekéhez hasonló anyagi támogatásra az Egri Úszó Klub. 

„Eddig a rendszerünk a világszintű sporthoz elengedhetetlenül szükséges elemekből és személyekből állt, ám ezen változtatnunk kell, mert a jóval kisebb költségvetésbe bizonyos részek már nem férnek bele. Vagyis az egész további működésünket újra kell gondolni, ez leépítéssel jár, ami színvonalbeli visszaesésben jelentkezik majd” – kesergett Kovács Ottó.