Úszás: Gyurtát megrúgták, Olaszt lekönyökölték

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.20. 17:20
null
A frissítők színes forgataga (Fotó: Földi Imre)
Mint beszámoltunk róla, a nőknél Risztov Éva második, Olasz Anna kilencedik, a férfiak versenyében Gyurta Gergely negyedik lett a szombati Magyar Úszás Napja keretében rendezett balatonfüredi nyíltvízi úszó-világkupán. Risztov szerint bizonyított, Olasz elmondta, lekönyökölték, míg Gyurtát megrúgták a verseny alatt.

 

„Elsősorban nekik, a tőlem a legnehezebb helyzetekben sem elpártoló családtagjaimnak és barátaimnak, velük együtt a szövetségnek szeretném a köszönetemet kifejezni. Értük is úsztam, és most nagyon remélem, hogy azok is elismerik a teljesítményemet, akik másképpen gondolkodtak és cselekedtek. A mai ezüstérmem és az egész versenyzésem ékesen bizonyítja, hogy közel harminc évesen sem lehet leírni. Kemény munkával jutottam el idáig, és a balatonfüredi teljesítményem erős biztatást ad a számomra a július végén kezdődő kazanyi világbajnokság előtt. Bevallom, ezt a helyezést elfogadnám az olimpiai kvalifikációs vb-n is, de addig még nagyon sok edzés és nehéz nap vár rám. A kitartással azonban biztos, hogy nem lesz baj" – hangsúlyozta a londoni aranyérmes Risztov Éva a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Dobogós helyet remélt, de kilencedikként elég messze maradt a pódiumtól a balatonfüredi verseny előtt a világkupa-összetettben a második helyen álló 21 esztendős Olasz Anna, aki csalódva és vacogva vette át szót.

„Nem kifogásokat keresek, de már ez első körben kaptam egy jókora könyököst az egyik angoltól, a hajrában pedig a japán ellenfeleim többször is visszahúztak, egyszerűen nem engedték, hogy megelőzzem őket. A nagy birkózásban és a hideg vízben egyre inkább elmerevedtem, így a hajrát nem is bírtam úgy, ahogy szerettem volna. A mostani eredmény még inkább indokolttá teszi, hogy a jövő hétvégi portugáliai világkupa-versenyen is elinduljak, ahol javítani szeretnék a mérlegemen. Ezt megelőzően viszont vasárnap az öt kilométeres versenyt is bevállalom itt Balatonfüreden" – mondta Olasz Anna.

A balatonfüredi befutóval eldőlt, hogy Gellért Gábor nyílt vízi szövetségi kapitány a kazanyi vb 10 kilométeres számában – amely a riói mezőny összetételét is hívatott kialakítani – Risztov Éva és Olasz Anna indítását javasolja a szövetségnek.

Pályafutása eddigi legjobb világkupa eredménye után a negyedik helyen célba érő Gyurta Gergő cseppet sem bosszankodott amiatt, hogy nem sokkal a cél előtt hárman is lehajrázták.

„Azért is vágtam az élre, és vezettem jó sokáig, hogy kimaradjak a csatákból. Nagyon bosszantott volna, ha alig egy hónappal a világbajnokság előtt lesérülök. A taktikám lényegében be is vált, egy meglehetősen kemény rúgástól eltekintve »érintetlenül« értem a tíz kilométeres táv végére. Nagyon jókor jött nekem ez a majdnem dobogós teljesítmény, hát még úgy, hogy szinte minden európai nemzet a legjobbjait állította ki. Úgy érzem, hogy a kazanyi világbajnokságon a nyílt vízi és a medencés versenyeket is bevállalhatom. A tervem megvalósítását segíti, hogy a két jelenésem között lesz 12 napom a pihenésre és az átállásra. Miután túl leszek a tíz kilométeren, ahol szeretnék újra a legjobbak közé kerülni, várhatóan a nyolcszáz és az ezerötszáz méteres számokban rajtolok" – hangsúlyozta a fiatalabbik Gyurta.

Ahogy Risztov és Olasz, úgy Gyurta indulása is biztossá vált a kazanyi vb 10 km-es versenyében, az pedig a jövő heti portugáliai világkupaverseny után dől el, hogy ebben a számban ki lesz a második magyar férfi résztvevő.

Telekom Sporthír Szolgálat

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik