Úszás: Egy nagyobb célért szenvedni kell! – Petrov Árpád

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.01.19. 09:58
null
Petrov Árpád figyelmeztet: frissességet és kimagasló időeredményeket még ne várjanak Hosszú Katinkától – nem most van itt az ideje (Fotó: Tumbász Hédi)
Hosszú Katinka szinte semmit sem pihent a sikeres rövid pályás vb után: már túl van egy edzőtáboron is, és szombaton nekivág a versenyszezonnak.

 

Hawaiira az emberek pihenni és kikapcsolódni járnak – általában.

Ők is indulnak
Az Iron Swim mellett az FTC úszói is rajtkőre lépnek a Flanders-kupán Antwerpenben.
Verrasztó Dávid, a klub világbajnoki ezüstérmes úszója mellett Biczó Bence és a néhány nappal ezelőtt a zöld-fehér egyesületet választó Szilágyi Liliána is indul a viadalon; sőt a néhány hónapja már szintén a csapattal és Molnár Ákos irányításával készülő Verrasztó Evelyn is ott lesz a szombati rajtnál.

Ha viszont az illetőt Hosszú Katinkának hívják, ennek az ellenkezője igaz: a háromszoros olimpiai bajnok és két klubtársa, Földházi Dávid és Dudás Dániel kicsivel több mint két hetet töltött el a napsütötte szigeten. Főként nem pihenéssel, Petrov Árpád vezetésével ugyanis Hawaiin edzőtáborozott az Iron Swim kis csapata, s Hosszú szombaton már el is kezdi a versenyszezont: Antwerpenben, a Flanders-kupán lép rajtkőre.

„Nem álltunk le, a sikeres kínai rövid pályás világbajnokság után már az ünnepek alatt elutaztunk Hawaiira – mondta Petrov Árpád edző. Folytattuk a munkát, de a melegben: egy ilyen edzőtábornak az a célja, hogy kicsit megtörjük a mindennapok monotonitását, kiszakadjunk az otthoni mókuskerékből, és csak a felkészülésre koncentráljunk. Persze otthon is dolgoztunk volna, ám olyankor egyéb elfoglaltságok tarkítják a napokat, míg egy edzőtáborban csak a munka van. Azért néhány kellemes kirándulás is belefért a programba.”

A csapat tagjai például delfinekkel is úsztak az óceánban, amit az Iron Swim honlapján fotóval és élménybeszámolóval gazdagon dokumentáltak is, emellett minden lehetőséget kihasználtak, hogy minél többet legyenek a napon és az óceán partján, de a helyi étkezési szokásoknak sem állt ellen a társaság.

Nem a delfinek és nem is a napozás volt a legfontosabb a szigeten, a munkát tisztességgel el is végezte a három sportoló. Ugyanakkor Petrov Árpád figyelmeztetett, frissességet és kimagasló időeredményeket a következő hetekben senki se várjon – ő maga sem vár –, nem most van ennek az ideje.

Hosszú Katinka például komplett sorozatba kezd: Belgium után Luxemburg, majd Görögország következik, ráadásul még a február 14-i Év sportolója gála előtt, ahol ismételten harcba száll az esztendő női sportolója címért, miután a neve ott szerepel a jelöltek tízes listáján.

„Most sorban jönnek a versenyek, ennek ellenére a terhelés, a sok munka, a kemény edzés lesz a középpontban egészen február végéig – árulta el Petrov. Szeretném, ha Katka újra és újra eljutna a teljesítő- és tűrőképessége határáig, hogy minél többször feszegesse. Egy nagyobb célért szenvedni kell! A fontosabb versenyek márciusban lesznek, akkor már jobban látjuk, hogyan is állunk – addig is úszik az edzéseken hosszabb távokat és sprinteket is, előbbinek köszönhetően az állóképességéről kapunk képet, utóbbi pedig a gyorsaságot tükrözi. Antwerpenben és a következő két versenyen nem lesz olyan nagy elvárás, hiszen nemrég érkeztünk haza, még küzdünk az időeltolódás okozta átállással, és a sok munka miatt Katinka fáradtabb is. De nekem jó visszajelzés lesz mindhárom megméretés, mert látni fogom, hogyan és merre menjünk tovább. A közös munkánknak ez az alapja: minden verseny után látjuk a hibákat, amelyeken javítanunk kell, és az alapján lépünk tovább. Így haladunk versenyről versenyre.”

Petrov Árpád egyébként azért sem engedte a hosszabb pihenőt decemberben, mert az országos bajnokságra március legvégén kerül sor Debrecenben, és akárcsak két évvel ezelőtt a budapesti vizes világbajnokság előtt, Sós Csaba szövetségi kapitány ezúttal is a cívisvárosban rendezett ob után hirdeti ki a júliusi világbajnokságra, Kvangdzsuba utazó csapatot. Pontosabban a magját – abból kikerülni már nem lehet, ám a lyukas számok kapcsán egészen júniusig lehetősége nyílik bárkinek „beúsznia” magát a válogatottba. A vb-n minden távon egy ország két versenyzőt indíthat.

Hogy Hosszú Katinka több számban is kivívja majd a szereplés jogát, az nem kérdés, hiszen decemberben, a Hangcsouban rendezett rövid pályás világbajnokságon szerzett négy arany- (100, 200, 400 m vegyes és 200 m pillangó) és egy ezüstérmével (100 m hát) tökéletesen bizonyította, hogy a magánéleti és az azzal együtt járó szakmai válság után újra a régi Hosszú Katinkát láthatjuk a medencében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik