Úszás: a szövetségi kapitány kitart Gyurta Dániel mellett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.12. 14:16
Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya leszögezte: továbbra is számít a tavalyi budapesti vizes világbajnokságon a „lejtő aljára érő” Gyurta Dánielre, s arra biztatja London olimpiai bajnokát, hogy folytassa karrierjét.

Gyurta Dániel a 2015-ös kazanyi világbajnokságon háromszoros címvédőként csak a harmadik helyen ért a célba, és azóta a legfontosabb nemzetközi versenyeken egyetlen olyan teljesítménnyel sem tudott kirukkolni, ami a hírnevéhez méltó lett volna.

Eredményességi görbéjének grafikonja a tavalyi budapesti világbajnokságon süllyedt a legmélyebbre, amikor egykori nyerő számában, a 200 mellen 17. lett, a 100-on pedig 28. helyezett. Akadt olyan szakmabéli bennfentes, aki rögvest a versenyzői pályafutásának közeli végét kezdte emlegetni, talán azért is, mert időközben újdonsült NOB-tagként Gyurta Dániel a sportdiplomáciai karrierjének felépítésére is egyre nagyobb súlyt helyez.

„Idestova lassan már másfél évtizede, hogy Daniban nemcsak egy bődületes nagy úszót látok, aki 15 évesen, mondhatni kölyökkorában lett olimpiai ezüstérmes az athéni olimpián, hanem egy barátot is. Aki mindig is a bizalmába fogadott, és ha göröngyös útra tévedt, feltételek nélkül számíthatott is rám. Egy nyelvet beszélünk, az úszók nyelvét, így nincs is szükségünk közvetítőkre” – nyilatkozta Sós Csaba szövetségi kapitány az SzPress Hírszolgálatnak.

„Örültem annak, hogy néhány nappal ezelőtt végre kettesben beszélgethettem egy órácskát a magyar férfi úszósport jelenlegi legeredményesebb képviselőjével. Hasonló forgatókönyv szerint, ahogy azt a közelmúltban Cseh Lászlóval és Verrasztó Dáviddal is megtettem. A játékszabály ezúttal is az volt, hogy nincs kertelés, mindenki azt mondja, amit gondol. Már az elején arról biztosítottam, hogy én leszek az utolsó, aki hátat fordít neki, amivel azonnal világossá tettem, hogy pártfogója vagyok a versenyzői pályafutása folytatásának” – folytatta Sós.

„Dani elmondta, elképzelhetetlennek tartaná az életét, az uszodák sajátos légköre, a versenyláz és a versengés nélkül, de azt is, hogy nem a levegőbe beszél, amikor egy, a legszebb éveire emlékeztető teljesítmény megszületését vizionálja" – mondta a szakember, aki klubedzőként maga is ott volt Athénban, amikor Gyurtát csak a japán Kitadzsima Koszuke tudta megelőzni a 200 mell döntőjében, és ma is nagyon büszke arra, hogy ezt a kivételes bravúrt már a magyar úszó elődöntős szereplése után „beharangozta".

„Dani 12 éves lehetett, más szóval az akkori besorolás szerint az úttörő korosztály képviselője, amikor a 200 mellen 2:19 perccel elképesztő időt úszott – folytatta Sós Csaba. – Ebből a srácból lett London olimpiai, Róma, Sanghaj és Barcelona világbajnoka, aki mindehhez egy 2:07.28-as világcsúcsot is hozzá tett a 2012-es »ötkarikás« döntőben. Ami az óta történt, azt nem mindenki ítéli meg ugyanúgy, én viszont, aki a történet minden mozzanatát egészen közelről láthattam és olykor a saját bőrömön is éreztem, csak azt mondhatom: Gyurta a poklokat is megjárta. És én éppen erre gondolva zártam a múlt heti beszélgetésünket úgy, hogy barátom, ha komolyan gondolod a dolgot, menj tovább, hiszen még mindig te vagy a legjobb magyar mellúszó.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik