Gyárfás Tamás a szinkronúszás versenyén Kvangdzsuban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Az ügyben a lap megkereste Gyárfás Tamást is, aki közölte, a vádemelés napján a FINA-igazgató és a LEN-elnök is felhívta telefonon, és támogatásáról biztosította.

A sportvezető azon kérdésre, hogy nem vet-e rossz fényt az országra, ha egy olyan személy képviseli nemzetközi tárgyalásokon hazánkat, akit gyilkossági ügyben vádoltak meg, kijelentette, ártatlannak tartja magát, és biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja alá. Hozzátette, 1996. október 11-én a bíróság a javára döntött a Fenyő Jánossal szembeni vitában. Felhívta a figyelmet arra, hogy győztesként végképp nem állt az érdekében, hogy 14 hónappal a számára egyértelműen kedvező ítélet után Fenyő ellen bármely módon fellépjen.

Mint beszámoltunk róla, a Fővárosi Főügyészség felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolta meg a kilencvenes évek meghatározó médiavállalkozóját. A vádirat szerint „Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.”

A múlt heti vádemeléskor megírtuk, hogy a nemzetközi tisztújításra a Magyar Úszószövetség információink szerint minden bizonnyal nem őt jelöli éppen ezen ügy miatt. Mostanra inkább kellemetlenné vált a jelenléte a FINA-ban és a LEN-ben, ahol tudják, idehaza is minimálisra csökkent a befolyása a sportág ügyeire, már a két évvel ezelőtt lezajlott úszóközgyűlés sem volt hajlandó őt tiszteletbeli elnöknek választani a 23 éves elnökösködését követő lemondása után. Ezért, ha előbb nem, legkésőbb a jövőre esedékes európai és két év múlva bekövetkező globális tisztújítás alkalmával fejeződhet be a sportvezetői pályafutása, a magyar szövetség ajánlása nélkül ugyanis semmilyen nemzetközi tisztségre nem jelölhető a LEN-ben és a FINA-ban, az pedig a jelenlegi helyzetben (és a várhatóan akár évekig elhúzódó bírósági tárgyalások során végig) nehezen elképzelhető, hogy még egyszer bármilyen tisztségre jelölje a gyilkosságra való felbujtással megvádolt Gyárfást a MÚSZ. Kérdés az is, hogy a FINA-ban meddig gondolják ideális megoldásnak a korábbi hetilap- és tévéműsor-tulajdonost a világszövetség magazinjának menedzselésére, ennek a projektnek ugyanis továbbra is ő a felelőse.

A FINA, amelynek több más vezetője is érintett bűnügyekben, korábban is mindig megvédte Gyárfást, sőt sok esetben jól láthatóan ő irányította a nemzetközi szövetség kommunikációját. Ebben az esetben is egyeztetett kommunikációs akcióról lehet szó, hiszen a Magyar Nemzet egyszerre közölte a 70 esztendős sportvezető lemondásáról és annak visszautasításáról szóló hírt.