Sós Csaba szerint a hétből hat váltószámban lehet magyar egység (Fotó: Török Attila)

 

– Egyre nő a tokiói úszócsapat létszáma, legutóbb a dohai világkupaversenyen Gyurta Gergely úszott A-szintet ezerötszáz méter gyorson. Mire számít, mekkora lesz az úszócsapatunk az olimpián?
– Nagy létszámú csapatunk lesz, az biztos – jelentette ki Sós Csaba szövetségi kapitány. – Majdnem lefedjük a teljes palettát, vagyis majdnem minden számban lesz magyar induló Tokióban, egy-két táv lesz csak kivétel.

TOKIÓI KISOKOS ITT!

– És mi a helyzet a váltókkal?
– Az olimpián hét váltószám szerepel a programban, szerintem hatban ott lehetünk Tokióban.

– Eddig négy váltószámban van kvótánk, a talán magyar szempontból legnagyobb esélyekre jogosító csapatszámban még nincs. Volt róla szó, hogy a négyszer kétszázas férfi gyorsváltó összeáll egy hazai versenyen, és megpróbál jó időt teljesíteni – továbbra is így tervezik?
– A szabályok értelmében a kvangdzsui világbajnokságon minden váltószámban tizenkét válogatott már kvótát szerzett, a fennmaradó négy hely kapcsán a világranglista az irányadó, vagyis annak zárásakor – az olimpia előtt négy héttel – a négy legjobb idővel, ám kvótával még nem rendelkező váltó kap indulási jogot. Ennek megszerzésére valóban jó esélyünk van, és az említett hazai verseny lehet akár a májusi budapesti Európa-bajnokság, hiszen csak az egyéni távok kapcsán szólnak úgy a válogatási szabályaink, hogy a márciusi budapesti országos bajnokság végén hirdetek csapatot.

– A váltó összetétele kapcsán változtak-e a szabályok, van mód B-szintet elérő úszó kiutaztatására?
– A szabály az, hogy akit a váltó tartalékaként jelölünk meg, és nincs egyéni száma, egyfelől legalább B-szinttel kell rendelkeznie az adott távon, másfelől mindenképpen úsznia kell a váltóban, éspedig még az előfutamban, vagyis nem játszhat senki kivárásra, mondván, az előfutamban elindítja a legerősebb csapatot, hogy meglegyen a döntő, s majd csak ott veti be a tartalékot.

– Bár az augusztusi junior-világbajnokságon is született két A-szint, és azóta is több, mit gondol,
a márciusi országos bajnokságon sok minden átrendeződik?
– Minden idők legjobb magyar bajnoksága lesz. Senki sem nyugodhat meg, ott eldől, kik indulnak az egyéni számokban Tokióban. A képlet egyszerű: mi ez év március elsejétől az ob végéig számítjuk a kvalifikációs időszakot, aki ott van az adott távon az első két hely valamelyikén, az utazik.

MILÁK ÉS BICZÓ EGYÜTT KÉSZÜL
Az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence tulajdonképpen az egyetlen lehetséges utat választotta. Kétszáz méter pillangón rendre a hazai rangsor harmadik vagy negyedik helyére szorult, így kimaradt az életéből eddig az olimpia. Ezen szeretne változtatni az FTC versenyzője, így csatlakozott Selmeci Attila csapatához, és néhány hete már Milák Kristóffal, a 200 méter pillangó regnáló világ- és Európa-bajnokával, valamint világcsúcstartójával készül, jelenleg éppen Japánban egy nemzetközi edzőtáborban.
Értesüléseinket Sós Csaba szövetségi kapitány megerősítette.

– A csapat összetétele rendkívül változó lesz, hiszen az egészen fiatalok mellett akadnak olyanok majd, akiknek a tokiói lesz az ötödik olimpiájuk.
– Minden az olimpia körül forog a sportban – ehhez igazodik az életjáradéktól a márványtáblán át a történelemig minden. Egy olimpia a sportnaptárban egészen egyedi helyet foglal el, s hogy valaki a sokadik ilyen versenyén indul, az előnyt jelent – úgy vélem, szép számmal lesznek a csapatunkban idősebb úszók is. Nem a sokadik olimpia, vagyis az életkor jelent gondot egy ilyen nagy verseny esetén, a bajok akkor szoktak kezdődni, ha valaki túlzottan motivált, és a felkészülés során rátesz még egy lapáttal, amivel csak visszaveti a teljesítményét. A másik gond, ha valaki túlságosan félénk, és rágörcsöl a nagy versenyre.

– Az Európán kívüli olimpiák nem mindig párosultak magyar sikerekkel. Dolgoznak már az utazás-akklimatizálódás kérdéskörön?
– Kész programunk van. Nehezebb keletre utazni és átállni, bár nyugatra sem könnyű. Az úszócsapatunk Dél-Koreában fog akklimatizálódni, éppen ott, ahol júliusban a kvangdzsui világbajnokság előtt – Gimcsonból három nappal a rajt előtt utazunk el Tokióba.

– Hihetetlen, hogy már most milyen lelkesedéssel vázolja az olimpia előtti helyzetet!
– Szeretem ezt az egészet, ami nyilván rá is van írva a képemre. És szeretem ezeket a gyerekeket, ők meg tudják ezt. Nem telepszem rájuk, nem mondom meg, mit kellene csinálni, ha gond van, előbb az edzővel, majd a versenyzővel is beszélek. De azt is tudják, hogy ha kell, cipőt is pucolok. Olyan vagyok, mint a krokodil, a felszín felett a fejem, és figyelek. Mindenre és mindent.