Rp úszó-vk: Gyurta saját világcsúcsát döntötte meg 200 mellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.31. 17:43
null
Gyurta Dániel a világcsúcsa után (Fotó: SWCdubai/Twitter)
Gyurta Dániel közel két tizedet faragva a régi rekordon 2:00.48-as idővel, új világcsúccsal csapott célba az úszó világkupa-sorozat dubai állomásán.

„A célom az volt, hogy 2:01-en belül ússzak és megdöntsem a saját világcsúcsom” – nyilatkozta a szám teljesítése után Gyurta. A magyar világklasszis 2009. december 13-án, Isztambulban állította fel a ma megjavított rekordját – még az azóta már betiltott „cáparuhában”.

„Ez így volt tervezve. Tavaly ötször úsztam a Világkupákon, többször is a világcsúcs-részidőnél jobban álltam az első százötvenen, a hajrára viszont nem maradt elég bennem, ezért gondoltuk úgy, más megközelítést alkalmazunk. Persze, abban, hogy most sikerült, az is szerepet játszott, hogy nem egyedül kellett úsznom, az újdonsült Európa-bajnok, Marco (Koch) mindvégig nyomás alatt tartott, azaz az ő úszását is kontrollálnom kellett, ami még nagyobb erőbedobásra serkentett, és most a végére is maradt kellő erő” – értékelt Gyurta a Magyar Úszószövetségnek.

S hogy mennyire volt tökéletes úszás a mostani? „Még mindig van ebben a kétszázban. A második száz elég erős volt, két 31 másodpercen belüli ötvenet jöttem, de épp az elején még mindig lehet javítani. Nem mondom, hogy a következő állomásokon, vagy akár az idén, de mindenképp megpróbálom, hogy egyszer tényleg összejöjjön a tökéletes úszás.”

Hogy akkor áttöri-e a bűvös 2 perces határt? Nos, Dani itt már nem hajlandó jósolni. „Komoly kijelentés lenne részemről azt mondani, hogy persze. Azért öt tizedes javulás ezen a szinten óriási lenne – bár tény, ahogy évről évre erősödik a mellúszó-mezőny, nem kizárt, hogy hamarosan 1:59-es idő kell majd a győzelemhez. Bár ez már tényleg az a határ, amihez a tökéletes kell, de mint mondtam, meg fogom próbálni. Ugyanakkor hadd tegyem hozzá, az sem véletlen, hogy öt évig tartott, mire sikerült a cápadresszes rekordomat felülmúlni. Ne feledjük el, hogy ez csaknem 6.5 másodperccel jobb, mint az ötvenes rekord, azaz tényleg csak kirobbanó erőben, formában lehet megdönteni. Nekem ez ma sikerült, és arra tényleg büszke vagyok, hogy nem egy minden pillanatában kifogástalan úszással sikerült mindezt elérnem.”

Gyurta előtt Hosszú Katinka 200 méter vegyesen ért el új világrekordot: a múlt heti berlini nagymedencés Európa-bajnokság háromszoros aranyérmese ezúttal 2:02.13 perc alatt ért célba. A korábbi csúcsot szerdán, a Dohában rendezett rövid pályás vk-erőpróbán állította fel 2:02.61 perccel. Hosszú a 200 méter gyorsot és az 50 méter hátat is megnyerte Dubaiban, majd 200 háton zárt, 2:01.17-es idővel diadalmaskodott.

„Nagyon örülök, hogy sikerült tovább javítanom a világcsúcsomat! El sem hiszem, hogy több mint egy másodpercet javultam tavaly óta. Ráadásul már 200 gyorson és 200 háton is nagyon közel kerültem a rekordokhoz, ami nagyon durva, hiszen amikor 2012-ben elkezdtem járni a Világkupákra, örültem, ha egyáltalán dobogóra tudtam állni ezekben a számokban. Ehhez képest most már a világcsúcsok közelében járok –azaz úgy néz ki, hogy a kőkemény munka tényleg kifizetődik, és jönnek az eredmények!" – nyilatkozta.

Hosszú Katinka a világcsúcsért járó díjjal (Fotó: SWCdubai/Twitter)
Hosszú Katinka a világcsúcsért járó díjjal (Fotó: SWCdubai/Twitter)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik