A háromszoros olimpiai bajnok a szombati versenynapon lépett utoljára rajtkőre a vb-n, s 200 méter vegyesen diadalmaskodott – ebben a számban a 2012-es isztambuli rövid pályás világbajnokság óta nem kapott ki.

„Azt gondolom, ez az igazi vegyes szám, a négyszázon inkább az állóképességre van szükség, míg a száz az sprintszám. Itt kétszázon azt kell tudni, hogy az ember gyorsan váltson az úszásnemek között, ehhez viszont rengeteget kell gyakorolni” – mondta.

Hosszú „hősiesen bevallotta” – amiként fogalmazott –, hogy nagyon elfáradt a világbajnokság végére, viszont nagyon boldog, főleg a 200 méter vegyesen elért ideje miatt. Hozzátette, új edzőjének, Petrov Árpádnak a reakciói is feldobták a hangulatát.

„Árpi új színt visz bele ebbe az egészbe, majdnem elsírta magát az első vb-aranyunk után, amit együtt nyertünk. Ez most furán hangzik, de én már korábban egy kicsit hozzászoktam, most azonban ez így nagyon jó, egészen más világbajnokság volt” – nyilatkozta az MTI-nek.

Az immár 17-szeres rövid pályás világbajnok Hosszú kijelentette, nem fog pihenni, folytatják a munkát, január elején már edzőtáborban lesz.

Röviden beszélt a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) által indítandó elitsorozatról is:

„Egyelőre még nem láttam a dátumokat, sok minden függ majd ettől is. Ugyanakkor azt gondolom, ez egyfajta válaszlépése a FINA-nak, ez pedig egy kis győzelem, hiszen ha minél többet tudunk versenyezni, annál jobb lesz az úszásnak” – utalt arra a vitára, amely a FINA és a sztárúszók között robbant ki egy – végül törölt – torinói viadal miatt.

Hosszú nyolc számban nevezett, végül hatban indult el Kínában, négy arany- és egy ezüstérmet szerzett. Szombati sikerét megelőzően, a keddi nyitónapon 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg a címét, valamint 100 méter háton lett második, pénteken pedig 100 méter vegyesen nyert.