Rp. úszó ob: Németh a leggyorsabb, Telegdy közelít a világelithez

CS. G.CS. G.
Vágólapra másolva!
2018.11.09. 20:02
null
Jakabos Zsuzsanna kilenc aranyéremnél tart a battai ob-n (Fotó: Tumbász Hédi)
Továbbra is Németh Nándor Magyarország leggyorsabb úszója, 100 gyorson újabb nagy versenyt nyert meg – Milák Kristóf előtt –, míg a százhalombattai rövid pályás ob harmadik napjának legértékesebb produkcióit Gyurta Gergely és Telegdy Ádám szállította. Jakabos Zsuzsanna mérlege egészen elsőrangú: megnyerte a 100 gyorsot, és a váltókkal együtt immár kilenc aranyéremnél tart.

Parádés csatát hozott a férfi 100 gyors döntője, igaz, Németh Nándort nem az országos csúcstartó Kozma Dominik szorongatta, hanem junior világbajnoktársa, Milák Kristóf, ám az egri villám ezúttal is elsőként csapott be, azaz továbbra is az ország leggyorsabb úszójának számít (és a nap végén a gyorsváltó első embereként 27 századdal még jobb időt is ment, mint az egyéni fináléban!).

Nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő eredményt ért el a második nizzai „kitelepülésén” pallérozódó Gyurta Gergely, aki az 1500 gyors után ezúttal 400 vegyesen érte el a világ idei ötödik legjobb eredményét – Bernek Péter ezúttal hiába küzdött, nem érhette utol vetélytársát. Sajnos az ifjabbik Gyurta két fő száma továbbra is egybeesik a rövid pályás vb-n, azaz döntenie kell, melyikben kíván rajthoz állni.

Szintén parádés idővel győzött Telegdy Ádám, aki 19 századdal előzte meg a brutális fordulókat bemutató Földházi Dávidot 200 háton. A hatalmas párharcból a világ idei nyolcadik legjobb ideje préselődött ki, vb-perspektívából nézve viszont ez a hatodik top idő, mivel az előtte rangsorolt négy japánból kettő kiesik. Kétszáz mellen kőbányás klubtársa, Horváth Dávid simán győzött, igaz, maga sem volt igazán elégedett az idejével.

Annál parádésabban mentek a győri sprinterek, a 4x100-as gyorsváltóban új országos csúcsig rohantak, a klub pedig 9/8-nál tart a váltóaranyak tekintetében, csak a férfi 4x200 gyors hiányzik a kollekciójából.

A hölgyeknél Burián Katának sikerült világranglista top 10-es idővel nyernie, mégpedig 200 háton, míg 200 mellen a kaposvári Halmai Petra ért a leggyorsabban a falhoz némi meglepetésre. A szegedi Fábián Fanni a 400 gyors aranya mellé behúzta a 400 vegyest is, míg az ezúttal inkább a sprinttávokra koncentráló Jakabos Zsuzsanna megnyerte napi rendes egyéni érmét, ezúttal 100 gyorson, emellé az utolsó hosszokon ismét két győri váltót hozott be elsőnek – a 4x100 gyorsváltó a fiúkhoz hasonlóan szintén megdöntötte az országos csúcsot –, így három nap után mindösszesen kilenc aranynál tart!

„Kifejezetten jólesett, nagyon könnyed volt, és nagyon örülök ennek az eredménynek. És most megint ott vagyok, hogy akkor melyik legyen, az 1500 gyors vagy a négyvegyes? A szívemhez ez áll közelebb, és ez megint egy elég jó idő, de mivel egy nap van a kettő, muszáj lesz választani. Kíváncsi vagyok, a kinti edzőm mit mond, Philippe-nek (Lucas) már elküldtem az időt, örült neki nagyon, most csak az a kérdés, mit tanácsol. Én nem tudom eldönteni, szívem szerint mindkettőt úsznám, viszont jobb helyezésre úgy van esélyem, ha csak az egyikben indulok. Á, a megnyerhető pénzdíj nem érdekel, ha az volna a fontos, elmennék az NB III-ba focizni, és ülnék a kispadon havi három kilóért” – mondta Gyurta Gergely.

„Edzőtáborból jöttünk, így szerintem rendben van ez az idő, a váltóban pedig még jobbat is tudtam jönni, igaz, ahhoz az kellett, hogy két tizeddel lassabban kezdjek, meg hogy (Lobanovszkij) Maxim így megrántsa az elejét, mintha nem szóltak volna neki, hogy ez nem ötven, hanem száz. Így aztán mentem vele, mert az elég rosszul festett volna, hogy nyerem az egyénit, aztán a váltó első embereként meg kikapok. Az egyéniben tudtam, hogy (Milák) Kristóf jönni fog, lehet, hogy brutál szezon végén van, de még tart a csúcsformája, azaz egyértelmű, hogy ezen a távon is jó lesz, meg még egy rakat másikon is. Igazából mi már a jövő évi vébére készülünk, persze előtte az országos bajnokságra is oda kell majd tenni magam, mert a váltó miatt a négyben kell lenni, és látszik, hogy elég sokan gyúrnak ezekre a pozíciókra” – értékelt Németh Nándor.

„Örülök ennek az időnek, mert 54-en belül akartam úszni, ez sikerült, aztán 52.7-et jöttem a váltóban, ez megint feldobott. Ráadásul ez már a harmadik száz gyors volt ma este – igazából egész kemény laktát-edzés három száz gyorsot lenyomni negyvenpercenként. Ami remek, hogy egyre jobb a női mezőny száz gyorson” – nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna.

„Örülök, mert egyrészt edzőtáborból jöttünk, ahol ötvenesben készültünk, másrészt egy hónapig küszködtem a porckorongommal, a fordulókat ezért igazából csak néhány napja kezdtem el újra gyakorolni, így még értékesebb ez az idő. Majd a főnök (edzője, Plagányi Zsolt) eldönti, érdemes-e kimenni a vébére, elvben nem úgy készültünk, viszont úgy érzem, egy 2:02 van bennem, ami egy jobb helyezésre biztos elég lenne” – mondta Burián Kata.

„Bár ez még nem az egyéni csúcsom, de ahhoz képest, hogy mi mindent úsztam például az elmúlt napokban, vegyest, váltóban száz és kétszáz gyorsot, ez elég jó idő, hiszen a hátúszásra nem igazán tudtam koncentrálni. Mindezek alapján egyáltalán nem lehetek elégedetlen” – fogalmazott Telegdy Ádám.

„Azért ennél picit jobbat akartam, százötvenig teljesen rendben volt, utána jött a vasmacska sajnos. Tavaly jobban ment, az Eb is sokkal jobban sikerült, és ha az idén lesz vb – remélem, lesz –, akkor azért be kell mennem 2:05 alá, bár még azt sem könnyű belőni, mire lehet elég” – ismerte el Horváth Dávid.

„Úgy készültem, hogy ezeket a számokat (400 gyors, 400 vegyes) meg tudom nyerni, és az idők is olyanok, amiket az edzőm várt tőlem, úgyhogy nagyon örülök” – mondta Fábián Fanni.

RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, SZÁZHALOMBATTA
A 3. NAP BAJNOKAI

Férfiak
100 m gyors: Németh Nándor (Eger) 47.57
200 m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:52.19
200 m mell: Horváth Dávid (Kőbánya SC) 2:06:62
400 m vegyes: Gyurta Gergely (UTE) 4:05.36
4x100 m gyors: Győri Úszó SE 3:12.14 – új országos csúcs (Lobanovszkij Maxim, Takács Krisztián, Gyárfás Bence, Szabó Szebasztián)

Nők
100 m gyors:
Jakabos Zsuzsanna (Győri Úszó SE) 53.72
200 m hát: Burián Kata (Eger) 2:04.79
200 m mell: Halmai Petra (Kaposvár) 2:26.09
400 m vegyes: Fáibán Fanni (Szeged) 4:40.98
4x100 m gyors: Győri Úszó SE 3:41.58 – új országos csúcs (Safrankó Sára, Pózvai Kiara, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna)

Mix
4x100 m vegyes: Győri Úszó SE 3:44.81 (Balog Gábor, Szabó Szebasztián, Sebestyén Dalma, Jakabos Zsuzsanna)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik