Rp. úszó Eb: Kapás, Cseh és Kenderesi is döntős

Vágólapra másolva!
2017.12.17. 11:11
null
Cseh László a legjobb idővel döntős 200 pillangón (Fotó: Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott/Facebook)
Vasárnap délelőtt folytatódott a rövid pályás úszó Európa-bajnokság Koppenhágában. A legnagyobb sikereket a férfi 200 méteres pillangóúszásban érték el a mieink, négyen is a nyolc közé jutottak az időeredmények alapján, de a döntőben csak Cseh László és Kenderesi Tamás indulhat. Kapás Boglárka 400 gyorson szintén finalista.

 

 

Az előfutamokat a női 50 méteres gyorsúszók nyitották, eredetileg három magyar is indult volna, de Verrasztó Evelyn visszalépett a versenytől. A harmadik futamban Gyurinovics Fanni 25.50-nel a harmadik, míg a negyedik futamban Bordás Beatrix 25.33-mal az ötödik idővel ért célba, előbbi a 36., utóbbi a 29. helyen zárta a versenyt.

„Ez a nyolcadik úszásom volt az Európa-bajnokságon, és ezt már éreztem. Így is elégedett vagyok és még hátravan egy vegyes váltó!” – idézte Bordást az úszószövetség Facebook-oldala. „A váltóban megúsztam a legjobbamat, 25.30-at, így ez most a második legjobb időm” – mondta Gyurinovics.

A férfiak 50 méteres hátúszásában Földházi Dávid és Szentes Bence egyaránt az 5. futamba kapott besorolást, előbbi 24.04-gyel a 6., utóbbi 24.28-cal a 7. helyen ért célba. Ez összesítésben a 19. és a 24. helyhez volt elég – Földházi tartalékként még bízhat az esetleges elődöntőben.

„Már a váltó járt a fejemben elsősorban, meg az, hogy mindkét fülem be van gyulladva, és fogalmam sincs, mitől. Pedig nagyon vigyázok magamra, mert én már attól beteg tudok lenni, ha egy kis szél megfúj. Nem tudom, hogy történhetett. Ez az úszás ettől még jó volt, új egyéni csúcs, ezért jöttem, hogy minél több ilyen legyen” – nyilatkozta Földházi.

Szentes Bence azt mondta, nagyon rosszul érzi magát, mert fáj a torka. „Éjszaka felébredtem, kicsit lázasnak éreztem magam – nem akartam elhinni, hogy ez történik velem a fő számom előtt, életem első felnőtt világversenyén. Így is egy tizeddel maradtam el a legjobbamból, ahhoz képest, hogy betegen úszom, nem olyan rossz.

A nők 200 méteres mellúszásában Sebestyén Dalmáért izgulhattunk, aki a negyedik futamban indulhatott, és 2:24.37 perces idővel a hatodikként ért célba, és összesítésben a 13. lett.

„Kiúsztam magam teljesen, nagyjából ilyen időre számítottam, de titkon reméltem, ez elég lehet a döntőre” – nyilatkozta, majd az M4 kamerája előtt el is sírta magát: „Most senki másért, csak magamért úsztam” – mondta.

Férfi 200 pillangón négy magyar indult, a negyedik futamban Cseh László kezdett, és 1:52.27-es idővel, egy testhosszal győzött. Az utolsó futamban Kenderesi Tamás (1:53.45), Biczó Bence (1:53.67) és Tekauer Márk (1:53.75) is indult, de az időeredmény alapján hiába került nyolc közé mindegyikük, egy nemzetet csak ketten képviselhetnek a fináléban, azaz Cseh és Kenderesi készülhet a délutáni versenyre.

„Az első száz nagyon lassú volt, szóval van még bőven ebben az úszásban. A többiek gyengék voltak, nem lehetett mellettük elindulni normálisan” – mondta Cseh László.

„Nagyon sokat kellett készülnöm fejben erre a csatára, mert tudtuk, hogy ebben a futamban ki fogjuk készíteni egymást. Néha kicsit úgy éreztem, mi vagyunk az agarak, és loholunk a nyúl után. Örülök, hogy végül sikerült másodiknak bejönnöm, mert Bence nagyon jött a végén. Remélem, a döntőre még maradt ez-az a tarsolyban” – vélte Kenderesi.

Biczó Bence azt mondta, ugyan a rövid pálya továbbra sem a kedvence, de örül, hogy sikerült ennyit kihoznia magából. „A végén próbáltam hajrázni Kender mellett, hátha befogom, ez most ennyire sikerült. Sajnálom, mert nagyon szívesen úsztam volna döntőt.”

Tekauer Márk boldog volt az eredményével: „Nagyon jó verseny volt, nagyon erős mezőnyben. Sikerült kilenc tizedet javítani a legjobbamon, büszkék lehetünk arra, hogy mind a négyen az első nyolcban vagyunk. Nem bánkódom a döntő miatt – ha ennek így kellett történnie, akkor ilyen körülmények között történjen.”

Női 400 gyorson Kapás Boglárka óriási versenyt vívott két vetélytársával, futamában a harmadik helyen csapott célba 4:04.84-es eredménnyel, és a 3. helyen bejutott a délutáni döntőbe. Nagy Réka új egyéni csúccsal (4:15.46) a futamában az 5., összesítésben a 23. lett lett.

„Igyekeztem a lehető legjobban tartalékolni, mert bár azért menni is kellett a döntő miatt, de csak annyit akartam kiadni, amennyi feltétlenül muszáj. Ezzel nem is volt gond, meglátjuk, a döntőben mi lesz. Leginkább a két orosz lányra vagyok kíváncsi, semmilyen adat nincs róluk három évre visszamenőleg, azaz nehéz belőlük felkészülni” – mondta Kapás.

A férfi 4x50 m vegyes váltóban a Földházi Dávid, Horváth Dávid, Gyárfás Bence, Lobanovszkij Maxim négyes 1:34.92-es idővel futamában a 3. lett, de ez csak a 10. helyhez volt elég. A fináléhoz mindössze két tized hiányzott. „Mindannyian kezdjük érezni a lábunkat így a végén. Sajnáljuk nagyon, mert mindenkinek az úszásában volt még annyi, amennyi a döntőhöz hiányzott” – vélte Földházi Dávid.

A nők váltója Verrasztó Evelyn, Sebestyén Dalma, Bordás Beatrix Gyurinovics Fanni összeállításban futamában a 6., összesítésben a 12. lett (1:49.95).

ÚSZÁS
RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, KOPPENHÁGA
9.30:
előfutamok (Tv: M4 Sport)
Női 50 m gyors (29. Bordás Beatrix, 36. Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn visszalépett)
Férfi 50 m hát (19. Földházi Dávid, 24. Szentes Bence)
Női 200 m mell (13. Sebestyén Dalma)
Férfi 200 m pillangó (1. Cseh László, 5. Kenderesi Tamás – mindketten döntőbe jutottak, 7. Biczó Bence, 8. Tekauer Márk)
Női 400 m gyors (3. Kapás Boglárka – döntős, 23. Nagy Réka)
Férfi 4x50 m vegyes váltó (10. Magyarország)
Női 4x50 m vegyes váltó (12. Magyarország)

17.00: elődöntők, döntők (Tv: M4 Sport)
Női 50 m gyors, elődöntő
Férfi 50 m hát, elődöntő
Női 200 m mell, döntő
Férfi 100 m gyors, döntő (Kozma Dominik, Németh Nándor)
Női 100 m pillangó, döntő
Férfi 100 m vegyes, döntő
Női 400 m gyors, döntő (Kapás Boglárka)
Férfi 200 m pillangó, döntő (Cseh László, Kenderesi Tamás)
Női 50 m gyors, döntő
Férfi 50 m hát, döntő
Női 4x50 m vegyes váltó, döntő
Férfi 4x50 m vegyes váltó, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik