„Balatonfüred neve és a minőségi nyílt vízi úszás összeforrt az elmúlt öt évben, hiszen minden esztendőben vendégül láttunk egy kiemelkedő eseményt. A tavalyi év jelentette a csúcsot, a világbajnokság óriási siker volt, és a város is rendkívül sokat profitált a rendezésből” – fogalmazott a verseny előtti sajtótájékoztatón Bóka István polgármester.

A városvezető hozzátette: noha szakértők szerint a füredi világkupa-viadalok történetében sosem volt még ilyen erős a mezőny, a szívük mégiscsak azért dobog, hogy lássanak végre magyart is a dobogón, leginkább a felső fokán.

Mint elhangzott, öt kontinens 27 országának úszói szerepelnek szombaton, a férfiaknál 77-en neveztek, azaz többen, mint a tavalyi világbajnokság 10 kilométeres számára. A siófoki obszervatóriumtól kapott előrejelzés alapján tökéletes vízhőmérséklet várja a vk-sorozat negyedik állomásának résztvevőit.

A magyar versenyzők közül Rasovszky Kristóf és Olasz Anna megbetegedett a portugáliai világkupaverseny után, ráadásul a helyi légitársaság hibájából szombat este helyett csak hétfőn reggel tudott hazatérni a magyar csapat. A nehézségek ellenére azonban mindketten ott lesznek a mezőnyben szombaton.

A verseny megtekintése ingyenes, a férfiak 9.30-kor, a nők 10 perccel később rajtolnak. A vk-viadal egyben országos bajnokság is mindkét nem esetében, és a magyar indulók közül az első három-három helyezett kvalifikálja magát az augusztusi, glasgow-i Európa-bajnokságra.

Az egész napos rendezvény keretében 13 órától a Magyar Úszás Napja alkalmából tömegúszóviadalra kerül sor, 16 órától pedig a magyar utánpótlás-bajnokság zárja a programot Balatonfüreden.