Műúszó-vk: 17 éves szupertehetség a Duna Arénában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 12:46
null
Varvara Szubbotina megnyerte a szóló szabadprogramot (Fotó: Szaka József)
Az oroszok új szupertehetsége, Varvara Szubbotina az egész verseny eddigi legmagasabb, 95 fölötti pontszámával nyerte meg a szóló szabadprogramot Budapest Open műúszó-világkupa zárónapjának délelőttjén, a Duna Arénában. Kiss Szofi 7. helyen végzett, ami szintén remek teljesítmény.

Varvara Szubbotina gyakorlatilag olyan, mintha egy Russia’s Got Talent vetélkedőből lépett volna elő – amit az oroszok 17 éves szupertehetsége ad elő, az nem is műúszó szóló, sokkal több annál. Ízületei gyakorlatilag nincsenek, vagy ha vannak, semmiben nem gátolják, karjait, lábait gömbcsuklószerűen képes bármilyen irányban és szögben hajlítani. A vasárnap délelőtti szabadprogramban a sarka nagyjából 20 másodpercenként tűnt fel a feje fölött, olykor mind a kettő.

Amikor az oroszok nagyasszonyát, az elmúlt húsz év sikereit hangszerelő Tatyjána Prokrovszkaját arról kérdezték az arénában, hogy ki lehet a következő nagy versenyzőjük, a rendkívüli keménységéről ismert szövetségi kapitány teljesen szokatlan módon elérzékenyült: „Ó, hát Varvara! Csodálatos lány...”

Szubbotina maga szerényen fogadta a gratulációkat – egyébként jellemző, hogy az a Szvetlana Kolesnyicsenko tolmácsolt neki az eredményhirdetés után, aki jelenleg az elsőszámú orosz műúszó, a tavalyi budapesti vb-n ő szólózott, a párosokkal együtt négy aranyérmet nyert, és egyértelmű, Szubbotina záros határidőn belül átveszi az ő helyét. Mégis, Kolesnyicsenko rendkívüli szeretettel segíti a fiatal trónkövetelőt, a tolmácsolás mellett kíséri mindenhová, tanácsokat ad neki, a verseny után fényképezi az érmekkel, valamint különféle pózokban.

„Nagyon-nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de júliusban, a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek” – mondta Szubbotina, akit július 18. és 22. között csodálhatunk meg újra itt a Duna Arénában. Arra a kérdésre, mennyire van készen lélekben arra, hogy hamarosan ő lesz a sportág szuperhatalmának elsőszámú képviselője, mosolyogva válaszolt: „Fiatal vagyok még, nemigen gondolkodtam ezen. Nekem most egy dolgom van: napi 10–12 órát edzeni, hogy sikerüljön elérni azt a szintet, amelyet az elődeink miatt mindig mindenütt elvárnak az orosz műúszóktól.”

A dobogósok balról jobbra: az ezüstérmes Jelizaveta Jakno, a győztes Varvara Szubbotina, illetve a harmadik Linda Cerruti (Fotó: Szaka József)
A dobogósok balról jobbra: az ezüstérmes Jelizaveta Jakno, a győztes Varvara Szubbotina, illetve a harmadik Linda Cerruti (Fotó: Szaka József)

 

Szubbotina egyébként az egész esemény eddigi legmagasabb, 95-ön felüli pontszámával győzött, a bírók osztályzatai között már feltűnt a 9.7-es kalkulus is. Mögötte az ukránok csillaga, Jelizaveta Jakno lett a második, míg az olasz Linda Cerruti a harmadik (bár a másik ukrán, Anasztaszja Szavcsuk több pontot kapott, de az egy nemzet, egy rangsorolt induló szabály miatt neki nem jutott bronzérem).

A magyar indulók közül a várakozásoknak megfelelően Kiss Szofi kapta a legmagasabb pontszámot, ami közelít a hőn áhított 80-as határhoz (már csak 1.7999 hiányzik), és ezzel a világkupa-összesítésben a 7. helyen végzett, míg Szabó Veronika 11., Rényi Luca 13. helyen zárt.

MŰÚSZÓ-VILÁGKUPA, BUDAPEST OPEN – 3. NAP, DÉLELŐTT
Szóló szabadprogram
1. Varvara Szubbotina (orosz) 95.3330
2. Jelizaveta Jakno (ukrán) 92.7999
3. Linda Cerruti (olasz) 90.5668

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik