Úszás: mi lesz most Hosszú Katinkával és Shane Tusuppal?

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.12.29. 10:58
null
Bár Shane Tusup Magyarországon tartózkodik, Hosszú Katinka külföldre utazott a napokban (Fotó: Nemzeti Sport)
Napok óta ott virít a lapok címoldalain, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup szakított – tény, a karácsonyt külön töltötte a pár, sőt Hosszú jelenleg külföldön tartózkodik, míg Tusup csütörtökön is edzést tartott az Iron Aquatics úszóinak. 

Még csak néhány hete érkezett az új lány a csoportba, s bár Magyarországon megtanult angolul, az Egyesült Államokban töltött napok alatt kiderült: nem olyan biztos az a tudás, vagy legalábbis ahhoz egyelőre nem elegendő, hogy bátran és minden szituációban magabiztosan kommunikáljon. Így aztán nem meglepő módon akkor, amikor elhangzott a kérdés, „Randizol velem?", csak mosolyra tellett a fiatal lánytól.

És mivel a jelenet többször is megismétlődött, a lányt egyre inkább foglalkoztatta, vajon mit is kérdezett tőle az amerikai fiú. A fiú viszont azok után, hogy a kérdésére minden alkalommal csak mosolyt kapott válaszul, kezdte azt hinni, hogy a magyar lányt nem érdekli – a lányt viszont olyannyira érdekelte, hogy a szobatársától csak megtudakolta, mit is akar tőle a fiú, s amikor megtudta, repesett a szíve a boldogságtól!

Így kezdődött el az a tündérmese, amelynek lapjait a magyar lány és az amerikai fiú, vagyis Hosszú Katinka és Shane Tusup 2008 ősze óta szerelmespárként, 2013 augusztusa óta pedig házastársként írja.

Úgy igazán a balul sikerült 2012-es olimpia óta íródik a sikersztori, már ha egy ötkarikás negyedik helyet kudarcnak kell, lehet minősíteni. Hosszú mindenesetre ekként élte meg, hogy Londonban 400 vegyesen lemaradt a dobogóról – ugyanis ezek után nem akart többé úszni, ami még érthető is. Akkor lépett előtérbe Tusup, ő volt ugyanis, aki meggyőzte, hogy butaság lenne mindent sutba dobni, és érvelése olyannyira sikeres volt, hogy Katinka nemhogy nem fejezte be a pályafutását, hanem akkor kezdte csak el igazán!

A pár első igazi nagy bemutatkozása a 2013-as világbajnokság volt Barcelonában – a 200 és 400 vegyesen megszerzett aranyéremmel.

Innentől nem volt megállás, ráadásul két évvel később, 2015-ben Kazanyban, a világbajnokságon Hosszú gyerekkori álma is valóra vált, hiszen 200 vegyesen világcsúccsal (2:07.12) védte meg a címét, a 2016-os olimpia óta pedig immár a 400 vegyes világrekordja (4:26.36) is az ő nevéhez fűződik – meg az a három ötkarikás arany is az övé, amelyet Rióban nyert meg 200 és 400 vegyesen, valamint 100 háton...

Hosszú Katinka (és Shane Tusup) számolatlanul gyűjtötte az aranyérmeket: jöhetett olimpia, világ- és Európa-bajnokság, rendezhették a versenyt ötvenes vagy huszonötös medencében, tarolt(ak).

A kezdetektől voltak ellenszurkolóik – leginkább Shane Tusup állt a középpontban e tekintetben, hiszen az amerikai fiú kétségkívül sajátos módon szurkol(t) minden alkalommal a feleségének: volt, hogy torkaszakadtából üvöltött, volt, hogy a mellét verte, vagy éppen a kezében lévő papírlapot csapkodta a másik kezéhez.

A magyar lány a medencében, az amerikai fiú a parton csinálta a show-t, de ők így alkottak egységet, így volt kerek a történet.

SIKERTÖRTÉNET
Hosszú Katinka és Shane Tusup a 2012-es londoni olimpia után kezdte el a közös munkát, azóta Hosszú nyert három olimpiai arany- (100 hát, 200 és 400 vegyes) és egy ezüstérmet (200 hát), a nevéhez fűződik a két vegyes világrekordja ötvenes medencében, továbbá rövid pályán övé a 100 és 200 hát, valamint a 100 és 200 vegyes világcsúcsa. Összesen hét világbajnoki címmel büszkélkedik – ebből egyet szerzett 2009-ben (400 vegyes), amikor még Dave Salo volt az edzője, a további hatot Tusup irányítása mellett. Tizenhárom Eb-aranyérméből hetet nyert 2012 után, rövid pályás vb-aranyat és rövid pályás Eb-címet pedig csak Shane Tusup mellett ért el: előbbiből 13, utóbbiból 16 van neki.

Néhány napja tényleg múltba veszőnek tűnik a meséjük.

A főszereplőket megszólaltatni ugyan nem tudtuk, de több forrásból is megerősítették, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup jelenleg nem alkot egy párt – előbbi külföldön tartózkodik, utóbbi az Iron Aquatics fiataljainak csütörtök délelőtt is edzést tartott Budapesten –, de hogy a mosolyszünet csak átmeneti-e, vagy végleg lezárja az érzelmi kapcsolatot Katinka és Shane, az a jövő zenéje. És nem is ránk tartozik.

Az úszást, a magyar sportot szeretők aggodalma ugyanakkor érthető, hiszen egyelőre megjósolhatatlan, milyen következményei lesznek-lehetnek annak, hogy kettejük között elpattant a húr.

Tekintve, hogy a jelenkor legeredményesebb magyar sportolóját tisztelhetjük Hosszú Katinkában, a féltés, az aggódás jogosnak tűnik, mivel a sikertörténetet tényleg együtt írták ők, ketten – arra nincs recept, a múltból legalábbis biztosan nincs, mire mehetnek külön-külön, ahogyan arra sincs, képesek-e fenntartani az edző-tanítvány viszonyt, ha a házastársinak véget is vetnek, és kérdés az is, ez esetben mi lesz a közös sportklubbal, a tervezett úszóakadémiával és az együtt vitt üzleti ügyekkel, akárcsak az, vajon ott lesznek-e az Év sportolója gálán, s ha igen, együtt vagy külön érkeznek...

Kérdések sokasága kavaroghat a szurkolókban, a magyar úszósport vezetőiben is, válaszokat azonban csak két embertől várhatunk: Hosszú Katinkától és Shane Tusuptól, ám ők érthető módon egyelőre saját magukkal vannak elfoglalva. Érthető és emberi ez, még akkor is, ha éppen az általuk írt tündérmese okán sokan türelmetlenkedünk, és féltjük őket – meg félünk attól is, hogy megszakad a hihetetlen sikersorozat.

A 2012-es olimpia után Hosszú Katinka és Shane Tusup nagyot és váratlant húzott, elindult egy addig ismeretlen és sikeres úton.

Talán visszatalálnak rá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik