Koronavírus: törölték a Mare Nostrumot és a teke-vb-t is

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.04.20. 21:56
null
Idén nem lesz Mare Nostrum úszóverseny (Fotó: AFP)
A koronavírus-járvány miatt hétfőn is több sportesemény elhalasztását, törlését jelentették be azok szervezői, miközben például Spanyolországban és Németországban már a labdarúgó-bajnokság folytatásának időpontját tervezik kitűzni. Ezzel kapcsolatos hír, hogy az Atlético Madrid középpályása, Saúl Niguez a nehéz anyagi helyzetbe került kisvállalkozók megsegítésére indított kampányt.

 

Törölték a szervezők az idei Mare Nostrumot, az úszók nagy múltú versenysorozatát, amelyet június 6. és 14. között bonyolítottak volna le, ha nem szól közbe a világjárvány. A viadaloknak egymást követően három város, Monte-Carlo, Barcelona és a franciaországi Canet-en-Roussillon adott volna otthont. Az első Mare Nostrum-versenyt 1994-ben rendezték.

A spanyol kormány megállapodott a helyi labdarúgó-szövetséggel, illetve a ligával arról, milyen feltételek szerint kezdhetik majd el az edzéseket a csapatok, illetve hogyan folytatódhat majd a La Liga. Azt nem közölték, mikor kezdődhetnek a közös gyakorlások, azt ugyanakkor leszögezték, szigorú egészségügyi feltételei lesznek a tréningek megtartásának. Hozzátették, május vége előtt biztosan nem indul újra a futballélet Spanyolországban, és az is biztos, hogy jó ideig csak zárt kapus mérkőzésekre kerülhet majd sor.

A tartományi sportminiszterek álláspontja szerint a német Bundesliga és a másodosztály küzdelmei május közepén vagy végén folytatódhatnak zárt kapuk mögött. Anja Stahmann brémai szenátor hangsúlyozta, az újrakezdéshez a legszigorúbb higiéniai és egészségügyi feltételekre van szükség. Ha bizonyosodik, hogy megteremthetőek a megfelelő körülmények, folytatódhat a Német Kupa, a harmadosztály és a női bajnokság is.

Saúl Niguez, az Atlético Madrid labdarúgócsapatának középpályása elindított egy kampányt, amellyel a koronavírus-járvány következtében nehéz anyagi helyzetbe került spanyol kisvállalkozókat segítik. A „Saldremos Juntos”, azaz „Együtt túljutunk ezen” szlogennel futó kezdeményezéshez eddig 44 híres sportoló, színész és véleményvezér, valamint 128 nagyobb vállalat csatlakozott. Az üzleti modell szerint a kampányban szerepet vállaló hírességek egy-egy felajánlására lehet licitálni – például egy teniszező ütőjére, vagy egy futballista mezére –, a befolyt összegből pedig a szerencsétlenül jártakat segítik.

Peter-John Lee, a német élvonalbeli jégkorongbajnokságban (DEL) szereplő Eisbären Berlin ügyvezető igazgatója szerint csúszhat a 2020/21-es szezon szeptember 18-ra tervezett kezdése. Lee a Bild című német lapnak elmondta: a DEL-klubok vezetői heti rendszerességgel cserélnek egymással információt, és miután jelenleg legfeljebb csak bízhatnak a menetrend szerinti bajnoki rajtban, közben a folytatással kapcsolatban B-, illetve C-terveket is kidolgoznak. A német liga 2019/20-as idényét a legtöbb sorozathoz hasonlóan félbeszakították, és nem hirdettek bajnokot.

Az ausztrál rögbisek heteken át tartó tárgyalásokat követően beleegyeztek a szeptember 30-ig tartó, átlagosan hatvan százalékos fizetéscsökkentésbe. A játékosokat képviselő szervezet vezetője, Justin Harrison kiemelte: a kialakult válsághelyzetben a hosszú távú fenntarthatóság érdekében hozták meg ezt a lépést, amellyel jelentősen hozzájárulhatnak a sportág szükséges szervezeti és szakmai reformjaihoz is. A megegyezésre azt követően került sor, hogy az ausztrál szövetség igazgatója, Raelene Castle hozzájárult fizetésének ötven százalékos csökkentésébe.

Scott Parker, a Fulham labdarúgócsapatának vezetőedzője szerint a fiatal külföldi játékosok kérhetik a klub által megbízott pszichológus segítségét a járvány időszakában. A szakember kifejtette, a labdarúgóknak nehéz a bezártság időszaka, de ebben a törékeny szituációban is fontos a mentális egészségük, így ha szeretnének beszélni a problémáikról, megtehetik.

A Magyar Tekeszövetség elnöke, Pintyőke Marcell kijelentette, tavasszal biztosan nem rendezik meg a sportág világbajnokságát, amelynek a lengyelországi Tarono adott volna otthont. A Bajnokok Ligája négyes döntője is elmaradt, és a friss értesülések szerint a 2020/21-es idényben nem rendeznek BL-t, viszont az elmaradt finálét jövőre pótolják. Az egyéni világbajnokságot várhatóan ősszel rendezik meg.

A Nemzetközi Korcsolyaszövetség (ISU) idénre kiírt kongresszusát jövőre, május 31. és június 4. között rendezik a thaiföldi Phuketben. A halasztással a tagszövetségek nagy többsége egyetértett. A sürgős és alapvető kérdésekben – ilyen például a költségvetés – addig is postai úton küldhetik el szavazatukat a nemzeti szövetségek.

A Nemzetközi Evezősszövetség hétfői bejelentése szerint a júniusról elhalasztott felnőtt Európa-bajnokságot október 9-11-én rendezik Poznanban, a junior kontinensversenyre pedig szeptember 26-27-én kerül sor Belgrádban. A szlovéniai világbajnokságot a jövő évre halasztották.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik