Jelenség, ember – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2017.04.28. 00:55

Mivel egy 1962-es válogatott jégkorongtúra titkosszolgálati jelentéséről szóló tanulmányban olvastam azt a kijelentést a szocialista ideológia túlreprezentálásaként, hogy minden politika, még a sport is, ennek első pillantásra semmi köze sincs Hosszú Katinkához. Másodikra viszont már igen, hiszen hiába múlt el több mint fél évszázad, hiába történt meg a rendszerváltás, most is abszolút körülhatárolható azoknak az orgánumoknak, illetve személyeknek a politikai beállítottsága, akik mindig és mindenért kritizálják úszósportunk zászlóshajóját, illetve annak „kapitányát”, azaz edzőférjét, Shane Tusupot. Félreértés ne essék, senki sem tökéletes, így a bajai-kaliforniai házaspár sem, csak a bírálók épp abba nem gondolnak bele, hogy a sok nemtelen, kicsinyes támadás között elvész az esetleges jogos észrevétel.

A háromszoros olimpiai bajnok lapunknak adott interjújában e téma kapcsán fején találta a szöget: „Ezekben az újságokban nem én, az ember szerepelek, azok az írások már Hosszú Katinkáról, a jelenségről szólnak.” És ezzel bizony nehéz együtt élni, éppen ezért kell értékelni, hogy ezúttal nem a jelenség, hanem az ember szólal meg. Nézőpontja természetesen személyes, tehát az övé, nem a miénk, viszont épp ezért tud olyan kulisszatitkokat elárulni, amilyenekhez más forrásból aligha jutnánk hozzá. Mi, átlagos földi halandók például sosem érezhetjük át, miképp lehet egy szakmailag, anyagilag, eredményekben egyaránt a csúcsra érő sportolónak különböző praktikákkal ébren tartania a motivációját, illetve megtapasztalni azt, hogy ő inspirálja a környezetét, a követőit.

Két és fél hónap múlva kezdődik a budapesti vizes világbajnokság, minden idők eddigi legnagyobb magyarországi sporteseménye. Ennek lehet a hazai sztárja Hosszú Katinka, aki már a riói olimpián is tartotta a nemzeti lobogót küldöttségünk felett. És ezt nem jelenség mivoltában tette, hanem emberként, versenyzőként.

Ezt a tényt a szemünk előtt tartva olvassuk a szavait, értelmezzük a gondolatait, értékeljük az őszinteségét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik