Hosszútávúszás: a kihűlés és az oroszlánmedúza lesz a legnagyobb ellenfél

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.03. 20:06
null
Mányoki Attila lehet a 12. ember a világon, aki teljesíti a világ legnehezebb kihívását az Ocean’s Sevent (Fotó: Facebook)
A legfrissebb időjárási elemzések szerint a szombat lehet az ideális nap a magyar hosszútávúszó, Mányoki Attila számára, hogy átússzon Észak-Írországból Skóciába, és ezzel a világon 12. emberként teljesítse az Ocean’s Seven sorozatot.

Tizenegy ember. Eddig mindösszesen ennyien tudták teljesíteni a világ legnehezebb kihívását az Ocean’s Sevent, amely a világ hét legnehezebb szorosának átúszását tartalmazza. Mányoki Attila azonban nemcsak csatlakozni akar eme szűk társasághoz, de igencsak nagy esélye van rá, hogy összesítésben a legjobb idővel lépjen be a sportág legnagyobbjai közé. Jelenleg 12 órányi előnye van, tehát ezen időintervallumon belül kell úszva megtennie az Észak-Írország és Skócia közötti 35 kilométeres távot. A nehézséget azonban nem a táv jelenti, hanem a környezeti viszonyok.

Az időjáráson kívül több komoly veszélyforrást is tartogat az úszás. A víz hőmérséklete 10-12 fok, amelyben egy átlagember 1-1.5 órán belül meghal, Attilának közel 10 órát kell majd ebben a vízben töltenie, elkerülhetetlen a hipotermia, a legfőbb cél, hogy a különböző frissítőkkel minél tovább fenntartsák a gyomor működését. A másik legnagyobb ellenfél az oroszlánmedúza. A szorosban rendkívül elterjedt faj, amely 200 kilósra is meg tud nőni, csápjai pedig akár 50 méteren is elterülhetnek. Észrevétele lehetetlen úszás közben, így várhatóan több találkozást is meg kell majd élnie a magyar úszónak. Ezek a találkozások amellett, hogy fájdalmasok, tüdőembóliát is okozhatnak.

Ha az időjárás kegyes lesz Attilához, szombaton hajnali fél 5 tájban megkezdheti úszását, amelyről a legfrissebb információkat az Echo Televízió helyszínen forgató stábja tudósít majd.

Mányoki Attila az indulás előtti napon egy videóüzenetet is küldött olvasóink számára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik