Halmazállapotok – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 23:20

Gyurta Dániel jelenleg szó szerint és átvitt értelemben is más halmazállapotú közegben van, mint úszóként. A téli olimpián uralkodó mínuszokban a NOB sportolói bizottságában diplomáciai érzékének köszönhetően a résztvevők ügyes-bajos gondjainak megoldásán fáradozik, hogy ne „fagyos” hangulatban éljék meg a játékokat.

Ám Gyurtánál megkerülhetetlen kérdés: folytatja-e az úszást vagy sem? Az olimpiai bajnok a Pjongcsangban vele készült interjúban elmondta, az úszás iránti szerelme továbbra is él, magában továbbra is a versenyzőt látja. Eszerint semmi gond, Sós Csaba szövetségi kapitány pedig legalább a váltóban számít(ana) az olimpiai bajnok mellúszóra az augusztusi Európa-bajnokságon – de nem zárható ki, hogy a vízben továbbra is Nagy József instrukcióira hallgató sportoló csupán a decemberi rövid pályás vb-re készül fel.

Szögezzük le, Gyurta Dániel sportemberi kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek. Athéni olimpiai ezüstérmesként fiatalon az – úgymond – útkeresés időszakában el is tévedhetett volna, ám visszatalált a csúcshoz vezető útra. S azt se feledjük, londoni olimpiai győzelme évében vetélytársa, az elhunyt Alexander Dale Oen búcsúztatásakor Norvégiában néhai barátja anyanyelvén megszólalva adott át emlékérmet a sportoló testvérének. Manapság, az elsikkadó értékek világában ez igencsak nemes gesztus volt.

Gyurta Dániel sem a riói olimpián, sem a budapesti vb-n nem jutott fő számában a döntőbe, az úszás szempontjából két eredménytelen esztendő áll a háta mögött. Hogy van-e egyáltalán hozadéka ennek a két sikertelen évnek, arra a jövő adhatja meg a választ. De csak akkor, ha Dani testben (az edzéseken) és lélekben (versenyzői énje mindent mást elnyom benne) is visszatér megszokott közegébe. Csak bízhatunk benne, hogy Gyurtában felülkerekedik a becsvágy, márpedig ha így lesz, azt az úszót láthatjuk, akiről Sós Csaba úgy fogalmazott, hogy már a last call roomban olyan pszichés nyomásnak vetette alá ellenfeleit, hogy az a medencében századokat jelentett a javára.

Olimpiai bajnokunk 29 éves lesz az Eb idején. Cseh László ilyen idősen tíz év után lett újra világbajnok 2015-ben Kazanyban. A visszatérésnek tehát „biológiai” akadálya nincsen.

Csak Gyurta Dánielen múlik, hogy a sapkát, sálat, kesztyűt fürdőnadrágra cserélje.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik