Hajrá, Katinka! – Kovács Erika jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.08.16. 23:20

Háromszoros olimpiai bajnok.

Kilencszeres világbajnok (nagymedencében).

Tizenhétszeres rövid pályás világbajnok.

Tizennégyszeres Európa-bajnok (nagymedencében).

Tizenhatszoros rövid pályás Európa-bajnok.

A jelen- és mindenkori úszósport meghatározó klasszisa.

Ikon.

Példakép.

Magyar.

Van még kérdés?

Ha igen, a sor folytatható.

Hosszú Katinka emellett a 200 és 400 méteres vegyes úszás világcsúcstartója is, nevéhez fűződik a 100 és 200 hát, valamint a 100 és 200 vegyes rövid pályás világcsúcsa is.

Kétszáz vegyesen 2012. december 15-én veszített legutóbb.

S hogy miért éppen ezt a számot emeltük ki? Pusztán azért, mert azzal, hogy Shane Tusup az olasz Ilaria Cusinato felkészítését vállalta el, aki a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon Hosszú mögött a második helyen végzett, sokan félteni kezdték a magyar lányt. Nyolc század volt köztük a 2018-as kontinensviadalon – mondogatják. Mi pedig csak azt az egyszerű kérdést tudjuk feltenni: jelent ez bármit is? Hogy a hatalmas válság közepén-végén lévő Hosszú Katinkát megszorongatta?

Igen, saját bevallása szerint akkor a szíve vitte be elsőként a célba – ez sem kis erény amúgy –, csakhogy azóta nagyot fordult a világ. Talpra állt, és a kvangdzsui világbajnokságon ismét megmutatta, mire képes – a két újabb aranyával bizonyította, túl van a nehézségeken, Petrov Árpáddal is képes a győzelemre.

Az pedig, hogy nem ijed meg senkitől és semmitől, egyértelmű.

Ahogyan az is – ha valakinek, Shane Tusupnak tudnia kell ezt –, hogy az ilyen próbálkozások (ha úgy tetszik, támadások) csak dacot szülnek Katinkában. A bizonyítási vágy motivációt gerjeszt, és még több erőt ad neki, innentől aztán végképp nem kell tüzelnie magát, mert egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy a Shane Tusup által felkészített úszó megverje őt Tokióban.

Valami azt súgja nekünk: nem fogja más sem legyőzni őt az olimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik