Gyurta Dániel: Nincs bennem szégyenérzet, büszkeség viszont igen

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.03.28. 11:18
null
Gyurta Dánielben nincs szégyenérzet – miért is lenne, hiszen mindent elért pályafutása során (Fotó: Tumbász Hédi)
Eljött a pillanat: Gyurta Dániel, a 200 méter mellen olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó kedden bejelentette pályafutása végét.

 

– Pályafutása során többször csalt könnyeket az emberek szemébe – kedden is sikerült. Még önnek is többször elcsuklott a hangja, miközben bejelentette a visszavonulását. Ennyire fájt kimondani?
– Fáj… Nagyon… – válaszolta Gyurta Dániel, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó. – Az is, hogy bár nem adtam fel – hiszen még a budapesti világbajnokság után is úgy álltam a munkához, hogy újra nyerni akarok –, egyre inkább éreztem, az edzéseket nem tudom úgy megcsinálni, hogy az kétszáz mellen elegendő legyen egy 2:06-os időhöz, tehát jelentkeztek a fizikai korlátok. Ez leginkább abból adódik, hogy hosszú pályafutás áll mögöttem, olyan pályafutás, amely 2003-ban kezdődött el a barcelonai világbajnokságon. Gyönyörű időszak van mögöttem, és igen, lehetett volna már a kazanyi világbajnokság vagy akár a riói olimpia, de a budapesti vébé után is azt mondani, hogy itt a vége, de az nem én lettem volna. Megpróbáltam. Nincs bennem szégyenérzet, nincs is mit szégyellnem, büszkeség viszont van bennem, hiszen mindent elértem. Ennek a csodaszép pályafutásnak az elengedése volt nagyon nehéz, de beláttam, már nem tudom azt hozni, amit várok magamtól.

NÉVJEGY – GYURTA DÁNIEL
Született: 1989. május 4., Budapest
Klubjai: Darnyi Tamás SK, BVSC, Jövő SC, UTE
Edzői: Perjámosi Kata, Széles Sándor, Kovácshegyi Ferenc, Virth Balázs, Nagy József
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (200 m mell, 2012), olimpiai 2. (200 m mell, 2004). 3x világbajnok (200 m mell; 2009, 2011, 2013), vb-3. (200 m mell, 2015), 2x Európa-bajnok (200 m mell; 2010, 2012), 2x Eb-3. (4x100 m vegyes váltó; 2012, 2014), 2x rövid pályás világbajnok (200 m mell; 2012, 2014), rövid pályás vb-2. (200 m mell, 2010), 6x rövid pályás Európa-bajnok (200 m mell; 2006, 2007, 2009, 2011, 2013; 100 m mell, 2013), 2x rövid pályás Eb-2. (100 m mell, 2009; 200 m mell, 2015)
Díjai: a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend középkeresztje, UNESCO fair play díj, az év magyar férfi sportolója (2009, 2012, 2013), Budapest díszpolgára, Újpest díszpolgára

– Előbb az agy döntött, aztán a szív?
– Valahogy így, de lehet, hogy mégsem. Nem is szívesen boncolgatnám ezt a néhány hónapot, mert nem volt könnyű időszak.

– Egyszer csak eljött egy pont, amikor már képes volt kimondani, hogy vége?
– Sok pont volt. Sok olyan edzésem volt, amelyen éreztem, nem tudok száz százalékot nyújtani.

– Kinek mondta el először a döntését?
– A szüleimnek. Ők tartották bennem végig a lelket, igaz, az elején azt mondták, ne add fel, Dani, csináld tovább, küzdj, ahogyan eddig is. De ők nyilván nem látták, mi történik az edzéseken. Végtelenül hálás vagyok az edzőmnek, Nagy Józsefnek is, hiszen neki is nehéz helyzet volt.

– Vele leült beszélgetni?
– Természetesen. Könnyes szemmel idézte fel, hogy Mike Barrowman is folytatni akarta a pályafutását, s neki is azt tanácsolta, már nincs értelme. Én ellenkeztem Józsival, bizonygattam, hogy mindent megcsinálok, amit mond, annyira akartam a folytatást. Itt csengenek a fülemben szavai, azt mondta: „Dani, tudom, hogy te mindenre képes vagy, mindent kibírsz, de fogadd el, hogy amire agyban képes vagy, azt nem biztos, hogy a tested is elbírja már.”

– Eszébe jutott, hogy van egy mestere, akinek már nem mondhatja el, miként döntött?
– Hogyne jutott volna eszembe! Széles Sándor nagyon hiányzik. Hiányzott kedden a Komjádi uszodából is, nem hallhatta, amint bejelentem, hogy vége.

– Vajon ő mit tanácsolt volna?
– Szerintem azt, hogy csináljam tovább, ne adjam fel – egyébként a környezetemben mindenki ezt mondta, és sokáig én is ezt éreztem. De mondom, szép pályafutásom volt, és így kerek.

– Emeljen ki belőle három igazán nagy pillanatot!
– Az elsőn gondolkoznom sem kell, egyértelműen a 2011-es sanghaji világbajnokság.

– Megelőzi a londoni olimpiát?

SZÜLETÉSNAPODRA

Először március 22-én akarta bejelenteni Gyurta Dániel, hogy visszavonul, aztán rátalált valamire: kedden lett volna Széchy Tamás 87. születésnapja. A magyar úszósport nagy alakja egyengette Gyurta útját pályafutása elején, ő jósolta meg, hogy olimpiai bajnok lesz belőle – így egyértelmű volt, hogy néhány nappal elcsúsztatja nagy bejelentését London olimpiai bajnoka.

„Sohasem adtam fel semmit. Talán sokan emlékeznek rá, hogy 2004 után a világranglista második helyéről a nyolcvanharmadikra csúsztam vissza, és öt évig tartott, amíg visszaküzdöttem magam a mezőny legelejére. Gyönyörű periódus következett a római világbajnoki arany után, hiszen mindent megnyertem, amit meg lehetett, de azért vagyunk itt, hogy hivatalosan bejelentsem önöknek, nektek, hogy a mai nappal befejezem a pályafutásomat.”

Gyurta Dániel hangja többször elcsuklott a beszéd alatt, aztán már csak mosolygott – hét tehetséges fiatallal a Komjádi uszoda medencéjében leúszta az utolsó ötven méter mellet, majd a gyerekeket megajándékozta egy pólóval, amelyen a neve mellett a 2:07.23-as időeredmény szerepelt. Az általa elért legjobb idő kapcsán azt kérte az úszópalántáktól: ahogyan ő elérte és megdöntötte Rózsa Norbert egyéni rekordját, szárnyalják túl ők is az ő egyéni csúcsát.

– Igen. Az a sanghaji győzelem volt az első igazán nagy pillanat a pályafutásomban. Többek között azért is, mert az volt az első világverseny, amelyen Kovácshegyi Ferenc edző is ott volt velem.

– A visszavonulását bejelentő beszédében is akkor érzékenyült el először, amikor róla beszélt.
– Mert Feri bá’ nagyon közel áll a szívemhez: apukám mellett volt az apukám…

– Most is könnyes a szeme.
– Boldog vagyok, hogy Feri bá’ ott volt velem a londoni olimpián, és ezt mondanám a második nagy pillanatnak. A harmadik helyre együttesen tenném a római és a barcelonai vb-aranyat.

– Azért az mindenképpen furcsa, hogy az első világbajnoki címe ide szorult.
– Örültem én annak az aranynak, csak ott túl sok volt a mellékzönge, hiszen voltak, akik sokáig azt emlegették, hogy ott csak egy századdal győztem, mások azt hangsúlyozták, hogy a japán klasszis, Kitadzsima Koszuke nem volt ott Rómában. A pályafutásomat két ember határozta meg: az első években Rózsa Norbert volt számomra az etalon, majd a kétezres évek elejétől Kitadzsima. A szobám falára kitettem a fotóját, mindennap farkasszemet néztem vele, és azt mondogattam magamnak, hogy egyszer legyőzöm. Tíz év kellett hozzá, de sikerült, persze hogy nekem ez nagy pillanat volt.

– Azt tudja, mi a véleménye Kitadzsimának önről? Egyáltalán, beszélgettek valaha?
– A sanghaji világbajnokságon nem, hiszen őt nagyon megviselte, hogy kikapott tőlem. De a londoni olimpián a döntő után odajött, és azt mondta: ha már valaki másnak kellett helyette nyernie, örül, hogy én vagyok az. Londonban egyébként Michael Phelps is bejött a magyar csapat masszőrszobájába, hogy gratuláljon nekem. Ezek azért emlékezetes pillanatai a pályafutásomnak.

– Akkor fordítsunk az egészen, ezúttal azt kérem, árulja el, melyik volt a legnehezebb pillanat, mikor érezte azt a pályafutása során, hogy szomorú, csalódott és elkeseredett?
– Kettő volt ilyen: a 2006-os budapesti kontinensviadal, és a 2017-es budapesti világbajnokság. Ötször úszhattam hazai közönség előtt, háromszor nyertem, kétszer viszont a döntőbe sem jutottam be.

– Hogyan látja magát tíz év múlva?
– Mindenképpen szeretnék még aktívabban részt venni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság munkájában. Küzdök tovább. Az a küzdőszellem, amely az edzéseken és a versenyeken jellemzett, velem marad, csak mostantól az élet más területein segít.

VÉLEMÉNYEK

Kovácshegyi Ferenc, edző: – Nehéz megszólalni egy ilyen bejelentés után. Dani hihetetlenül értelmes, intelligens fiú kiváló testi adottságokkal megáldva, ehhez párosul a szorgalma és a kitartása. Tulajdonképpen az első pillanatban megfogalmazta, hogy olimpiai bajnok akar lenni, ezért tettünk meg mindent mindannyian. Egy klasszis sportoló a pályafutása során jól méri fel a helyzetet, a legvégén is ezt tette Dani. Jól döntött.

Virth Balázs, edző: – Nehezen találok szavakat, hiszen Dani beszéde alatt éppen ott ültünk a lelátón, ahol korábban az edzéseken is szoktunk. Itt töltöttük az időnk nagy részét… Voltak nehéz éveink, de végig kitartottunk egymás mellett, amikor a legnehezebb volt, akkor sem szakadtunk el egymástól. Amikor Dani olimpiai bajnok lett, mindannyiunk álma beteljesült. Kerek volt ez a pályafutás.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke: – Közhely, de igaz: amikor valami befejeződik, egyúttal el is kezdődik valami más. Ezúttal egy olyan sportoló fejezte be a pályafutását, akit a saját társai választottak meg NOB-tagnak, és akit a Nemzetközi Fair Play Bizottság is díjazott. Persze mindig fájó, amikor egy kiválóság visszavonul, viszont örömteli, hogy Dani már a riói olimpia óta egyre aktívabb részese a nemzetközi sportmozgalomnak.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnök: – Szomorú és szép nap is ez a kedd. Szomorú, hiszen visszavonult egy hősünk, egy magyar klasszis, egy csodaúszó fejezte be a pályafutását, ám szép is, mert Dani a sportdiplomácia területén is fényes jövő előtt áll. Hihetetlenül megható volt számomra, egyúttal büszke vagyok rá, hogy Dani engem kért fel, hogy az utolsó ötven méterének a startbírója legyek.
Kovács Erika, a Nemzeti Sport újságírója: – Sosem fogom elfelejteni azt az SMS-t: „Neked kellene itt lenned!” Hogy melyik világversenyről is küldte ezt nekem Gyurta Dániel, az maradjon a mi titkunk, ahogyan az marad sok-sok beszélgetésünk, közös pillanatunk – volt belőlük bőséggel, hiszen az elmúlt tizenegy évünk óhatatlanul összefonódott valamelyest. Bár sokan kifejezetten károsnak tartják, valljuk be, néha bizony előfordul, hogy egy-egy sportoló az idők során kicsit jobban hozzánő a szívünkhöz, ez nálam különösen akkor történik meg, ha az EMBER is ott áll előttem. Hogy Gyurta Dániel közéjük tartozik, hamar nyilvánvalóvá vált. Így aztán hiába fáj most még a szívem a búcsúja miatt, a változást nem feltétlenül követi változás. Gyurta Dani nem tűnik el – csak éppen az élet más területein bizonyít majd. Mindannyiunknak. Nekem is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik