FINA: hamarosan eldől, rendezhetünk-e újabb vizes vb-t

CSURKA GERGELY (Kvangdzsu)CSURKA GERGELY (Kvangdzsu)
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 11:30
null
Két éve mindenkit lenyűgözött a Duna Aréna (Fotó: Török Attila)
Magyar idő szerint vasárnap délben dől el, hogy Budapest rendezhet-e újra vizes világbajnokságot.

Hogy a 2017-es budapesti FINA-világbajnokság nem csupán a mi szemünkben volt kirobbanó siker, arról azért egy sor semleges és igencsak megbízható értékelőt hallhattunk nyilatkozni: a sportolókat. A legnagyobb sztárok közül az úszóviadal legjobbjának választott svéd Sarah Sjöström arról beszélt, hogy „nem gondolom, hogy van a világnak bármely pontja, ahol az úszást nagyobb népszerűség övezné, mint itt, Magyarországon”, a hét aranyérmet szerző amerikai Caeleb Dressel közölte, „őszintén irigylem a magyar úszókat, én amerikaiként már most tudom, hogy az életben nem lesz részem olyan biztatásban, mint amilyet ők kapnak Budapesten”. Az amerikai tévécsatorna, az NBC szakkommentátora, az egykori legendás úszó, Rowdy Gaines egyenesen odáig ment, hogy „versenyzőként, aztán újságíróként kilenc olimpia úszóversenyeiről tudósítottam eddig. Egyik sem volt olyan jól szervezett és magával ragadó, mint ez a vb.”

Azaz a FINA elnökének, dr. Julio C. Maglionénak a záró beszédét lehet kötelező udvariassági körnek tekinteni – minden idők legjobb vb-jének titulálta a 2017-est –, a fenti nyilatkozatokat azonban mindenképp értékelhetjük úgy is, mint felhívást keringőre. Annál is inkább, mert azóta is sorban érkeznek a rangos FINA-események hozzánk – augusztusban például a junior úszó-világbajnokság –, a versenyekre pedig a nemzetközi szövetség vezetői, akik újra és újra rácsodálkoznak, hogy nálunk egy úszóvilágkupa, egy nyílt vízi világkupa, egy vízilabda világliga-szuperdöntő is teljesen más dimenzió, mint bárhol másutt. Úgyhogy egy idő után mind többször vetették fel: esetleg elgondolkoztunk-e, hogy csatlakozhatnánk Perthhez (1991, 1998), Rómához (1994, 2009) és Barcelonához (2003, 2013)...

Elgondolkoztunk – és a gépezet beindult: Fürjes Balázs államtitkár vezetésével néhány hónap alatt összeállt a pályázat, amelyet hivatalosan a most „elérhető” két esztendőre adtunk be, 2025-re és 2027-re. Ám egyértelműen a 10 éves évfordulón rendezendő vb a cél, annál is inkább, mert az még „izgalmasabb” is, hiszen olimpiai kvalifikációs viadal lesz a 2028-as Los Angeles-i játékok előtt.

Vasárnap helyi idő szerint kora délután Fürjes Balázs mellett két olimpiai bajnokunkat, Gyurta Dánielt és Kovács Ágit állítjuk többek között csatasorba, hogy győzzék meg a FINA Bureau tagjait, Budapest ismét eszményi választás lenne. Igaz, a hírek szerint a szavazók már alig várják, hogy visszajöhessenek... De ne kiabáljunk el semmit, magyar idő szerint vasárnap délben húzza ki a győztesek nevét a borítékokból Maglione elnök. Valami azt súgja, utána ismét büszkén kihúzhatjuk magunkat.

A Nemzeti Sportot az eseményről tudósítja: Roska Emese Boglárka, Csurka Gergely, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik