Egerben is be lehet kerülni az Eb-csapatba

Vágólapra másolva!
2010.07.07. 15:03
null
Kis Gergőt (jobbra) csak Cseh László előzi meg az Eb-esélyesek között 400 m vegyesen<br />(Fotó: Mirkó István – NS-archív)
Címkék
A szerd&aacute;n kezdődő orsz&aacute;gos bajnoks&aacute;g v&eacute;rbeli csat&aacute;kat &iacute;g&eacute;r az egri Bitskey Alad&aacute;r uszod&aacute;ban.

Az augusztusi Európa-bajnokság előtti utolsó nagy megméretés, egyben válogató is lesz a szerdától szombatig tartó egri országos bajnokság – ez még akkor is igaz, ha lényegében összeállt Kiss László szövetségi kapitány fejében a csapat összetétele a margitszigeti kontinenesviadalra.

„Ez persze nem jelenti azt, hogy Egerben nem lehet kivívni a csapatba kerülést – jegyezte meg a kapitány. – Az országos bajnokság előtt úgy gondolom, hogy tizenhat férfi és tizenkét női úszónk lép rajtkőre a Margitszigeten, de a szám még változhat. Nemzetenként négy sportoló indulhat minden számban, leginkább az a kérdés, hogy második, harmadik vagy akár negyedik magyarként nevezzünk-e versenyzőt egy-egy távon."

Nem vitás, erre a kérdésre a férfi 400 méter vegyes küzdelmei kapcsán igen a válasz. Cseh László világbajnok, Kis Gergő és Verrasztó Dávid rövid pályás Európa-bajnok is volt ezen a távon, s van egy feltörekvő ifjú tehetség is, mégpedig Gyurta Gergely, aki ebben a számban tavaly az ifjúsági Eb-n szerzett ezüstérmet.

Az európai szövetség 51 tagállamának vezetői és szakírói az Eb kapcsán megtartott esélylatolgatás során 400 méter vegyesen a legesélyesebbnek Cseh Lászlót tartják, míg a második legtöbb szavazatot Verrasztó Dávid és Kis Gergő kapta. Négyük közül viszont csak kettő juthat a döntőbe...

SZAVAZÁS

Hány aranyérmet szerzünk a budapesti úszó Európa-bajnokságon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legalábbis az Eb-n. Most viszont még „csak" az ob következik, amelyen valószínűleg ott lesz mind a négy kiválóság a hosszabbik vegyesúszószámban – mellette pedig még jó néhány másikban.

Merthogy az országos bajnokság tökéletesen illeszkedik a felkészülési programba, vagyis a sportolók több táv leúszása közben gyakorolják, egyben el is sajátítják, hogyan is versenyezzenek az Eb-n.

„A sok versenyszám egyrészt csillapítja a versenylázat a sportolókban, másrészt ilyenkor még inkább fejleszthetik gyorsasági állóképességüket, hiszen hosszabb pihenőkkel ugyan, de versenykörülmények között mérhetik fel a versenyzők, hol tartanak – magyarázta Kiss László. – És egyúttal évről évre megtanulhatják, hogy a nagy világversenyeken a legfőbb számaikban jól ússzanak."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik