Budapest jól mozog

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.25. 15:32
Hosszú Katinka egyedülállónak és nagyon jó iránynak tartja a Budapest, Európa Sportfővárosa rendezvénysorozat ingyenes eseményeit – háromszoros olimpiai bajnok úszónk maga is részt vesz több programon. Olimpiai bajnokként úgy érzi, kötelessége is sportolásra biztatnia az embereket. (x)

Szófiától vette át a stafétát és Málagának adja tovább, ám 2019-ben Budapest van a középpontban, hiszen idén az Európa Sportfővárosa címet Budapest birtokolja.

Ez nem is volt kérdés – nevet fel Hosszú Katinka. – Budapest rengeteg sporteseményt rendezett az elmúlt években, igazi sportos város, vagyis számomra egyértelmű volt, hogy elnyerjük a címet. Lehet, hogy elfogult vagyok? Szerintem nem. Kifejezetten sportos városnak tartom Budapestet. Nézzük meg csak azt, hány uszodája van a városnak, vagy menjünk ki a Margitszigetre. Számomra elképesztően nagy élmény volt az első margitszigeti futásom: azt nem gondoltam persze, hogy egyedül leszek, ám arra sem számítottam, hogy olyan sok futóval találkozom. A budai hegyekben lakom, ott is úton-útfélen futó, kerékpározó vagy kutyáját sétáltató emberrel találkozom. Mindent összevetve: szerintem Budapest jól mozog.”

A háromszoros olimpiai bajnok nem először áll sportesemény, -kezdeményezés mellé: Tarlós István főpolgármesterrel például éppen egy nagy futóversenyen találkozott először – ketten lőtték el egy maratoni verseny rajtját. A táv lefutásával egyébként Hosszú Katinka is kacérkodik: fél távig már eljutott, nem meglepő módon „Katinkásan”.

Csak gondoltam egyet, és lefutottam – árulja el. – Szerintem menne a maratoni is, úgy tervezem, hogy később mindenképpen teljesítem. De engem érdekel az Ironman is!”

Persze, az Iron Ladyt mi más is érdekelné az úszáson kívül, ha nem az ironman?

Célokat persze egyelőre még az úszásban tűz ki maga elé Hosszú Katinka, ám úgy véli, e tekintetben az él- és a tömegsport között nincs különbség.

Sokan azért kezdenek el mozogni, hogy egészségesebbek, vékonyabbak, sportosabbak legyenek. És azt hiszem, azért is, mert látnak minket, élsportolókat. Kell, hogy legyenek példaképek. A versenyszellem pedig hamar jön – mosolyog Katinka. – Egyre-másra sorjáznak az újabb és újabb célok, ez a szabadidő- és tömegsportban is fontos. Lehet, hogy könnyebben is elérhetők: együtt sportolni jó móka! Amellett, hogy jó a hangulat, barátokat lehet szerezni, edzeni is jobb társaságban. Olyankor kevésbé gondolkozik el azon az ember, hogy fáj valamije, és inkább megállna. A társaság átsegíti a sportolót a holtpontokon is.”

Bár a versenynaptára tele, üres napokat is alig, heteket pedig egyáltalán nem találni benne, a Budapest Európa sportfővárosa rendezvénysorozatban akad olyan esemény, amelyen találkozhatunk Hosszú Katinkával – szíve szerint jóval több programon lenne ott, csak hát a feladatai nem engedik…

Nem az udvariasság mondatja velem: tényleg nagyon jó programokat állítottak össze a szervezők. A Citadellára tervezett jógázás kifejezetten tetszik” – lelkendezik.

Ezen sajnos éppen nem, viszont a május 25-i margitszigeti Családi sportnapon ott lesz a bajnok, és a tervek szerint augusztus utolsó napján úszik is – mégpedig a Dunában, keresztbe. A Budapest Urban Games (BUG) elnevezést viselő rendezvényen az érdeklődőknek lesz lehetőségük grundfocizásra és streetballra, a laser run kipróbálására és Hosszú Katinkával a Duna átúszására.

Úszni mindenkinek meg kell tanulnia – jelenti ki Katinka. – A vízbiztonság rendkívül fontos, emellett az úszás kiváló alapsport. Állóképességet ad, jó a tüdőnek, megmozgat minden izmot, és felfrissíti az agyat is. Szerintem egyre népszerűbbé válik az úszás, de szeretném még inkább népszerűsíteni. Olimpiai bajnokként nagy a felelősségem. Ezt érzem is. Ahogyan azt is, hogy hallgatnak rám az emberek, én ezt szeretném jóra használni. Képes vagyok megszólítani és megmozgatni tömegeket is – jó példával igyekszem az élen járni: az események egy részére például viszem a csapatomat is, kiváló kikapcsolódási lehetőség lesz, amellett remek csapatépítő program. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik