Beárazva – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.07.20. 02:03

Azt hiszem, mindenki teszi a dolgát a vizes világbajnoksággal kapcsolatban. Mi sportnapilapként például kiemelten kezeljük minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményét, a nyomtatott verzió első tagjába, frekventált helyre tördeljük a napi történéseit, objektív (interjú, tudósítás) és szubjektív (tárca, publicisztika) műfajú cikkekben foglalkozunk vele, online felületünkön pedig ezen felül kihasználjuk a képgaléria, az élő hírfolyam és a videó megjelenésének lehetőségét is. Magától értetődő természetességgel örvendünk a magyar eredményeknek és a kiemelkedő népszerűségnek, de persze maradunk a tényeknél, nem másítjuk meg a versenyzők helyezését, a meccsek eredményét, a helyszíni érdeklődők számát, a televíziós nézettséget, a kattintások mennyiségét.

Mindezt csak azért szögezem le, mert szétrobban az agyam, amikor Angliában élő barátaink azt kérdezik tőlünk a skype-on, hogy egyrészt jól vannak-e a gyerekek (ez még oké), másrészt hogy tényleg olyan rossz volt-e a vb megnyitó ünnepsége, s tényleg nem érdekli-e az embereket ez az egész. Pedig nem gonoszak, nem vakok, nem elmebetegek, egyszerűen félre- vagy hiányosan tájékoztatottak. A megnyitó megítélése nyilván ízlés kérdése, vagyunk néhányan, akik már a fényárban úszó csodás budapesti kulisszák láttán elalélunk a gyönyörűségtől, maradjunk annyiban, hogy a televíziónézők döntöttek, amikor péntek este többen követték figyelemmel a Dunán zajló grandiózus eseményt, mint bármi mást a képernyőn.

Az érdeklődés hiányáról annyit, hogy magam is meginogtam, amikor a vb előtt bizonyos orgánumok csámcsogva citálták nevenincs közvélemény-kutató „intézetek” felmérését, amely szerint az embereket hidegen hagyja az esemény, s még a legnagyobbnak számító „vizes” sztárokat sem ismerik fel. Ugyanezek az orgánumok most abból csinálnak sztorit, hogy a feketén százezrekért árulnak jegyet a pólódöntőre és az óriástorony-ugrásra. Nem veszik észre, hogy a két állítás között antagonisztikus ellentét feszül, a kereslet a jelek szerint meghaladja a kínálatot, épp ellenkezőleg, mint amin néhány napja rugóztak? A piac beárazta a vb-t és őket is, s bár nem vagyok naiv, a figyelmükbe ajánlom azt az egyszeri futballbírót, aki, ha még a meccs közben kiderült, hogy hibázott, felköpött és aláállt…

A félrevezetett embereknek pedig szívesen mondanám, szaladjanak a pénztárakhoz vagy az online jegyértékesítőkhöz, hogy még szerezzenek belépőt a vb eseményeire, ha nem lenne már gyakorlatilag mindenütt telt ház. Persze előfordulhat, hogy erről nem mindenhol kapnak hírt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik