Adta a nevét – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.07.06. 23:27

Darnyi Tamás megszólalt! A magyar úszósport, mi több, a honi sporttörténet egyik legnagyobb alakjáról van szó, akiről azt szokták mondani, nem kedveli a médiát, ezért önkéntes száműzetésbe vonult. Nos, erre magamban mindig azt gondoltam, az önkéntes igaz, de a száműzetés nem rá, hanem ránk vonatkozik, akik egy-egy témában meghallgatnánk a véleményét. S akkor is ugyanez ugrott be, amikor a Komi vagy a szigeti sportuszoda bejáratánál járva megpillantottam Darnyi úszóiskolájának mikrobuszait.

Az egyaránt négyszeres olimpiai és világbajnok Darnyi pályafutása befejezése óta kerülte a nyilvánosságot, sem a sportágat érintő kardinális kérdésekhez, sem csip-csup ügyekhez nem szólt hozzá, attól pedig különösen távol tartotta magát, hogy úgynevezett celebek műsorában – egyébként valódi és hiteles személyként – magát mutogassa, ilyenformán a bulvársajtó sem talált rajta fogást. Ugyanakkor nem gyanítom, hogy ettől tartva nem szólalt meg, abszolút érthető emberi tulajdonság, hogy a rivaldafényből kilépve valaki nem igényli a nyilvánosságot – bár a nagyvilági gyakorlat ennek inkább ellenkezőjét igazolja.

A világ egykori legjobb vegyes úszója csütörtökön a Kossuth Rádió Sportvilág adásában Gulyás László mikrofonja előtt megszólalt. Ha valaki azt hinné, hogy Széchy Tamás legeredményesebb tanítványa aktuális kérdésekben tette helyre a világot, az téved. Ha valaki azt hiszi, hogy a 20. oldalon olvasható interjúban Hosszú Katinka medencén kívüli harcával vagy Gyárfás Tamás személyével foglalkozott, az is téved, hátra se lapozzon. Viszont aki arra kíváncsi, hogy a volt klasszis – fiatalabb olvasóink talán nem is tudják, hogy Puci a beceneve, de remélem, ezzel még a bulváron innen maradtam – hogyan látja egykori sikereit, vagy egy-egy humoros-ironikus kifejezéssel miképp vélekedik az egykor Széchy Tamáshoz fűződő kapcsolatáról, annak nyugodt szívvel ajánlom a cikket. Azoknak is, akik „csak” a leginkább érintett tolmácsolásában újra szeretnék átélni az egykori győzelmeket – amelyeket azóta a rádió vagy a tévé felvételei alapján sokszor átélhettünk. Mikor tennénk ezt meg, ha nem egy héttel a hazai rendezésű világbajnokság előtt?

Ezzel a felütéssel érdemes olvasni Darnyi mondatait; darabka magyar úszótörténelem minden idők egyik legrangosabb hazai rendezésű eseménye előtt, amelynek történéseitől, eredményeitől azt reméljük, hogy a vb ideje alatt beszédtémát jelentsenek a (sport)világnak.

Darnyi Tamás ehhez adta a nevét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik