A kapitány szerint Hosszú Katinkának korlátlan hitele van

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.12.04. 13:27
null
Sós Csaba (Fotó: Török Attila)
Habár szerdán Glasgow-ban elkezdődött a rövid pályás Eb, a szövetségi kapitány szerint már minden Tokió körül forog az úszóknál is.

– Rutinosak és fiatal tehetségek – nagyjából így lehetne jellemezni a glasgow-i Eb-csapatot. Hogyan, mi alapján állította össze a válogatottat?
– Egyfelől volt egy szintidő minden távon, aki megúszta, csapattaggá válhatott. Akadtak olyanok, akik úgy döntöttek, kihagyják az Eb-t, és persze olyan is volt, hogy egy adott számban négynél többen is megúszták a szintidőt. Másfelől vannak tehetséges fiataljaink, akiket segíteni kell abban, hogy a juniorévek után minél hamarabb beleerősödjenek a felnőttmezőnybe.

– Az utolsó pillanatban került ki a csapatból Verrasztó Evelyn, mi volt az oka?
– Evelyn maga kérte, hadd maradjon otthon. Az indokait megértettem, mi több, egyet is értettem vele. Ő decemberben olimpiai A-szintet szeretne úszni, emellett jövő héten a leginkább az egyesületeknek fontos országos bajnokságra kerül sor, ahol indulni akar, s úgy ítélte meg, tizenkét napon belül nem tud háromszor jól úszni.

– Mennyire veszik komolyan ezt a rövid pályás Eb-t?
– Csak az van itt Glasgow-ban, aki komolyan veszi a versenyt. Aki nem így tesz, többé nem csapattag. Ez a magyar válogatott, és ez egy Európa-bajnokság – a lehető legkomolyabban kell venni!

– Még akkor is, ha rövid pályás versenyről beszélünk, miközben az olimpiát ötvenes medencében rendezik?
– Hiába írunk decembert, már most minden az olimpia körül forog. Vegyünk egy gyakorlati példát: négyszáz vegyesen kétszáznegyven métert úszik a sportoló a víz alatt, míg az ötvenesben százhúszat – ez jelentős anaerob terhelés, ilyet, vagy ehhez hasonlót egy-egy edzésen képtelenség modellezni.

– Mindent figyelembe véve, mit vár a csapattól Glasgow-ban?
– Leginkább azt, hogy mindenki kihozza magából a maximumot. Nagyon remélem, hogy Glasgow-ban megszületik a magyar úszósport ezredik érme a világversenyeken, ez alatt a felnőtt- és korosztályos viadalokat egyaránt értem. Úgy indulunk neki ennek az Eb-nek, hogy 994 érmünk van, biztos vagyok benne, hogy ez a csapat eljut hat éremig Skóciában.

– Hosszú Katinka egyik kísérője Glasgow-ban a kedvese, Gelencsér Máté. Van ehhez hozzáfűznivalója?
– Mindössze annyi, hogy Katinka a pályafutása során mindig jót húzott. Lehetett mély gödörben, érhette őt magánéleti vagy szakmai válság, mindig jól döntött, és a legnehezebb helyzetből is felállt, visszatért a csúcsra. Lefordítva mindezt: korlátlan hitele van. Biztos, hogy Glasgow-ban is hozza magát, de én mástól is remek teljesítményt várok: Szabó Szebasztián berobbanhat a nemzetközi mezőnybe. Ő az én titkos favoritom Glasgow-ban – bár azzal, hogy ezt így kimondtam, már nem is olyan titkos.

CSONT NÉLKÜL
Le sem tagadhatná Hosszú Katinka, hogy kosaras családból származik – édesapja, Hosszú István éveken keresztül a sportág meghatározó alakja volt. Bár Katinka is megismerkedett a kosárlabda alapjaival, nagypapája, Bakos István mellett mégis inkább az úszást választotta. De a vér nem válik (teljesen) vízzé... A keddi edzésen a glasgow-i uszoda csapatok számára fenntartott helyszínén a válogatott gyúrói az ott lévő kosárpalánkra dobálgattak – maradjunk annyiban, nem túl nagy sikerrel... Aztán jött Hosszú Katinka, kezébe fogta a labdát, és középtávolról csont nélkül bedobta.
A SZERDAI PROGRAM
Előfutamok, 10.30
Férfi 100 m pillangó (Szabó Szebasztián, Takács Krisztián), női 50 m mell (Békési Eszter, Bordás Beatrix), férfi 50 m mell (Horváth Dávid), női 400 m vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Szabó-Feltóthy Eszter), férfi 400 m gyors (Holló Balázs, Kalmár Ákos, Zombori Gábor), női 100 m hát, férfi 200 m hát (Bernek Péter, Szentes Bence, Telegdy Ádám), férfi 4x50 m gyorsváltó (Magyarország), női 800 m gyors (Késely Ajna)
Középdöntők, döntők, 18
Férfi 50 m mell, női 50 m mell, férfi 200 m hát, női 400 m vegyes, férfi 400 m gyors, női 100 m hát, férfi 100 m pillangó, férfi 50 m mell, női 50 m mell, férfi 4x50 m gyorsváltó
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik