Wimbledon: Djokovics hengerelt, Federer–Nadal csata a döntőért!

Vágólapra másolva!
2019.07.10. 20:02
null
Djokovics remek játékkal jutott be a legjobb négy közé (Fotó: AFP)
A wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének 5. fordulójában, azaz a negyeddöntőben az első helyen kiemelt Novak Djokovics három játszmában legyőzte a 21. helyen rangsorolt David Goffint. A legjobb négy között az argentin Guido Pellát négy szettben búcsúztató Roberto Bautista Agut lesz az ellenfele. A nyolcadik kiemelt Nisikori Kei az első szettben meglepte Roger Federert, ám a svájci legenda magabiztosan hozta a következő három játszmát, így 13. wimbledoni elődöntőjére készül. Federer az elődöntőben régi riválisával, Rafa Nadallal találkozik, aki három játszmában búcsúztatta az amerikai Sam Querreyt. A két klasszis legutóbb a 2008-as fináléban találkozott egymással Wimbledonban.

A szerb világelső 6:4, 6:0, 6:2 arányban nyert belga riválisa ellen, ezzel pályafutása során kilencedszer jutott be a legjobb négy közé Wimbledonban.

MURRAY ÉS WILLIAMS KIESETT
Vegyes párosban a nyolcaddöntő jelentette a végállomást az Andy Murray, Serena Williams duónak, mivel az első helyen kiemelt Bruno Soares, Nicole Melichar kettős három szettben jobbnak bizonyult.

Nem mellesleg ez volt Novak Djokovics 70. megnyert mérkőzése az angliai tornán. Ezt a mérföldkövet korábban csak hárman (Roger Federer, Jimmy Connors, Boris Becker) érték el 1968 óta.

Djokovics ráadásul egymás után tíz gémet nyert meg a majd két órán át tartó összecsapáson. Az első szettben 4:3-ra még Goffin vezetett, ám a belga legközelebb csak a harmadik játszmában nyert gémet.

A 32 esztendős szerb klasszis – aki négyszer lett első a wimbledoni tornát – legutóbbi 32 Grand Slam-torna-meccséből 31-et megnyert. A 2018-as wimbledoni viadal kezdete óta csak egyszer botlott: idén a Roland Garros elődöntőjében Dominic Thiemtől kapott ki.

A legjobb négy között Djokovics ellenfele a Guido Pellát négy játszmában búcsúztató Roberto Bautista Agut lesz. A 23. kiemelt spanyol az idén kétszer legyőzte a szerb klasszist (Dohában és Miamiban). Az összesített mérleg viszont Djokovicsnak kedvez (7–3). A 31 esztendős Bautista először játszhat elődöntőt GS-versenyen.

Roger Federer történelmet írt Wimbledonban (Fotó: AFP)
Roger Federer történelmet írt Wimbledonban (Fotó: AFP)

A japán Nisikori Kei jól kezdett a nyolcszoros bajnok Roger Federer ellen, ám a svájci négy szettben továbbjutott, így pályafutása 13. elődöntőjére készülhet. Ez volt a 37 éves legenda századik (!) győztes meccse Wimbledonban, ezzel ő az első a fériak mezőnyében, aki a négy Grand Slam-torna valamelyikén elérte ezt a határt. A nőknél Martina Navratilova (120, Wimbledon) és Chris Evert (101, US Open) büszkélkedhet hasonlóval.

Érdekesség, az Australian Openen is Federer tartja a rekordot 97 megnyert párharccal.

Wimbledon on Twitter

100 #Wimbledon wins. The moment @rogerfederer became a centurion at The Championships... https://t.co/RFszCCbMnl



Nadal 11 év után játszik ismét Federerrel Wimbledonban (Fotó: AFP)
Nadal 11 év után játszik ismét Federerrel Wimbledonban (Fotó: AFP)

Djokovicshoz hasonlóan Rafael Nadal is három szettben jutott be a legjobb négy közé, így ő mérkőzik meg Federerrel pénteken. A spanyol „salakkirály” az amerikai Sam Querreyt győzte le a negyeddöntőben. A 33 esztendős kiválóság – aki 2008-ban és 2010-ben győzött az angliai GS-tornán – negyedszer jutott be a legjobb négy közé Wimbledonban.

Ez lesz a 40. ütközet Federer és Nadal régóta íródó rivalizálásában. A két zseni Wimbledonban 2008 óta nem találkozott egymással, amikor egy emlékezetes döntőben Nadal legyőzte Federert.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (38 000 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Djokovics
(szerb, 1.)–Goffin (belga, 21.) 6:4, 6:0, 6:2
Bautista Agut (spanyol, 23.)–Pella (argentin, 26.) 7:5, 6:4, 3:6, 6:3
Federer (svájci, 2.)–Nisikori (japán, 8.) 4:6, 6:1, 6:4, 6:4
Nadal (spanyol, 3.)–Querrey (amerikai) 7:5, 6:2, 6:2

ELŐDÖNTŐ, PÉNTEK

Djokovics (szerb, 1.)–Bautista Agut (spanyol, 23.)
Federer (svájci, 2.)–Nadal (spanyol, 3.)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Klein Ron

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik