Alison Van Uytvancknak nincsenek rossz érzései amiatt, hogy a saját neméhez vonzódik (Fotó: AFP)

 

A 24 éves, kétszeres WTA-tornagyőztes Van Uytvanck februárban vállalta fel nyíltan másságát, miután a budapesti verseny döntőjében legyőzte Dominika Cibulkovát.

A belga teniszező a wimbledoni Grand Slam-tornán pályafutása során először jutott be a legjobb 16 közé, és megadta a módját az ünneplésnek: Anett Kontaveit legyőzése után a nézőtérre sietett, ahol megcsókolta barátnőjét, Greet Minnent.„Nem gondolom, hogy emiatt sokkal szabadabbnak érezném magam. Úgy döntöttünk, hogy ezt a témát nem akarjuk többé magunk között tartani. Nincs különbség aközött, hogy férfival vagy nővel vagyok boldog. Úgy vélem, emiatt nem kell szégyellnünk magunkat, ez az érzés viszont már szabadabbá tesz” – mondta Van Uytvanck.

„Nem vagyok beteg és nem szorongok emiatt. Jó dolog, hogy felvállalom, leszbikus vagyok” – tette hozzá a belga hölgy, aki Wimbledonban a 14. kiemelt orosz Darja Kaszatkinával találkozik a nyolcaddöntőben.

Van Uytvanck már márciusban is nyilatkozott arról, hogy a nőkhöz vonzódik: „A szüleim nagyon büszkék rám. Fontos a támogatásuk, mert ettől boldogabbnak érzem magam. Felvállaltam a másságomat, mert ez jó érzésekkel tölt el. Nagyon boldog vagyok Greettel. Megért engem, és érti a játékot is, mivel ő is teniszező. Reggelente együtt szoktunk edzeni. Nagyon szívélyes ember, kiváló a kapcsolatunk. Remélem, hogy a fiatalok önbizalmat merítenek abból, amit tettünk.”

Van Uytvanck elismerte, iskolai évei alatt zaklatták a homoszexualitása miatt, a női teniszezők mezőnye azonban nagyon pozitívan fogadta őszinte bejelentését.